Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 20 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

9 wetenschappelijke redenen om je work-out in te ruilen voor seks

In onze rubriek The Sex Issue duiken we in de wondere wereld van seks en intimiteit. Vandaag delen we negen wetenschappelijke redenen om je workout vanavond om te ruilen voor seks. Want eigenlijk is seks altijd een goed idee. Je bent intiem met je partner, wat zorgt voor een betere connectie tussen jullie twee. Maar dat is niet de enige reden dat je vanavond je workout voor seks moet omwisselen. Door de verschillende neurotransmitters die tijdens een vrijpartij vrij komen, is het ook nog eens heel goed voor je lichaam.

1. Het verzacht je hoofdpijn

Bij een goede vrijpartij komt het stofje oxytocine vrij, een hormoon dat in de hersenen werkt als pijnbestrijder. Daar komt ook nog eens bij dat veel hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress. Tijdens de seks verdwijnt deze stress, waardoor ook je hoofdpijn als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

2. Je slaapt lekkerder na een vrijpartij

Een avondje vroeg met je partner onder de lakens kruipen, zorgt voor een betere nachtrust. Een studie onder Britse vrouwen toonde aan dat 1 op de 6 vrouwen na seks langer en dieper sliep.

Dit vind je vast ook leuk: Deze mensen hebben het vaakst seks (en het is niet wat je denkt)

3. Seks ís een work-out…

Sterker nodig, je stimuleert er allerlei verschillende spieren mee. Helemaal als je die Kamasutra-gids er nog eens bijpakt. Ook mooi meegenomen: door seks train je je bekkenbodemspieren. Dat klinkt misschien niet als een big deal, maar dat is het wel. Je bekkenbodemspieren beschermen je namelijk tegen (toekomstige) incontinentie en lekkages.

4. … want je verbrandt er extra calorieën mee

Oké, als je je workout écht inruilt voor seks gaat dit natuurlijk niet op. Maar met seks verbrand je uiteraard meer calorieën dan wanneer je een avond lang op de bank ligt te Netflixen.

Lees ook: Een schoon huis zorgt voor meer zin in seks, zegt onderzoek

5. Seks helpt je de hele winter gezond te blijven

De strenge winter hebben we gelukkig al achter de rug, maar het is wel een leuk feitje: volgens Dr. Egler, arts en medisch schrijver voor de Parsley Health in Los Angeles, stimuleert seks het imuunsysteem. Veel recente onderzoeken bevestigen dit. Wanneer je regelmatig seks hebt, voorkom je dat je griep krijgt en zorg je voor een beter imuunsysteem.

6. Seks geeft je humeur een boost

Met een orgasme komt het stofje oxytocine weer om de hoek kijken. Oxytocine staat beter bekend als het liefdeshormoon of het knuffelhormoon. Volgens dr. Egler roept dit stofje gevoelens als euforie, blijdschap en comfort op.

Dit vind je vast ook interessant: Beter slapen na de seks: feit of fabel? (en hoe slaap kan helpen met zwanger worden)

7. Je krijgt er energie van

Dr. William Cole, medicijnen expert, zegt dat de chemicaliën die tijdens de seks in onze hersenen vrijkomen ervoor zorgen dat het stofje cortisol verminderd wordt. Cortisol is slecht voor de mens, het is slecht voor je gezondheid en veroorzaakt bovendien ook nog eens stress. Het verminderen van cortisol in je lichaam speelt ook een grote rol in het tegengaan van vermoeidheid.

8. Seks helpt je met het vinden van je balans

Ook zegt Dr. Cole dat het hebben van seks (en het hebben van een relatie in het algemeen) een van de belangrijkste manieren om je imuunsysteem in balans te houden.

9. Seks heeft invloed op je hart

Op meer manieren dan één. Seks is namelijk diep gelinkt aan onze emoties. Seks zorgt ervoor dat we ons hart kunnen openen, om intiem te zijn met een ander persoon. Volgens arts Dr. Shah hebben mensen die regelmatig seks hebben een kleinere kans op hartziektes.

Wij zijn overtuigd: vanavond laten we de sportschool even voor wat het is, en kruipen we gezellig onder de lakens. Seks is namelijk veel meer dan het bedrijven van de liefde – seks houdt ons gezond. Dus de volgende keer dat het hot and steamy wordt in de slaapkamer, heb je al helemaal geen reden meer om te stoppen.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️