Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 5 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Beter slapen na de seks: feit of fabel? (en hoe slaap kan helpen met zwanger worden)

Sommige dingen zijn gewoon heel fijn om te weten. Dat een rood wijntje goed voor je is bijvoorbeeld, of dat seks heel gezond is. Dat laatste weten veel mensen al, maar kun je ook beter slapen na wat quality time tussen de lakens? Eigenlijk is seks altijd een goed idee. De de hormonen die vrijkomen, zijn heel goed voor je complete gezondheid. Deze stofjes – denk aan de neurotransmitters oxytocine, dopamine en vasopressine – kunnen je zelfs ook wat gelukkiger maken. Zeker wanneer je je hoogtepunt bereikt, kan dit euforisch aanvoelen. In een studie werd het gevoel na en tijdens een orgasme zelfs vergeleken met de rush die je na een heroïne-injectie kunt voelen. Dat lovemaking veel goeds kan doen, staat dus vast.

Geluksstoffen

De vraag is alleen: hoe helpt dit precies bij beter slapen? Daarvoor moeten we terug naar de drie eerder genoemde hormonen, die kunnen bijdragen aan ontspanning en geluksgevoelens. Die ontspanning kan je weer helpen om sneller in slaap te vallen – in slapeloze nachten, waarin je maar blijft malen, is er juist een gebrek aan die stofjes. Na de seks is de kans dus veel kleiner dat je schaapjes aan het tellen bent.

Volgens een recente studie naar seks als slaaptherapie, ervaart meer dan 60 procent van alle mensen een betere kwaliteit van slaap nadat ze zijn klaargekomen. Toch is het lastig te stellen of dit ook daadwerkelijk voor iedereen geldt, dus deze info kunnen we beter met een korreltje zout nemen. Echter, het staat sowieso vast dat de vrijkomende geluksstoffen sowieso goed zijn voor je mentale rust én nachtrust. Beter slapen na de seks is dus meer feit dan fabel.

Dit vind je vast ook leuk: Deze mensen hebben het vaakst seks (en het is niet wat je denkt).

Hoger libido

Andersom werkt dit trouwens ook: goede nachtrust kan je libido een boost geven. Volgens een studie die gepubliceerd is in het Journal of Sexual Medicine, is er een aanzienlijk verband hiertussen. Vrouwen die een extra uur sliepen, hadden een verhoging van 14 procent in hun seksuele activiteiten.

Ook voor vrouwen die zwanger willen worden, zijn slaap en seks veel belangrijker dan gedacht werd, blijkt uit de eerdergenoemde studie. Door genoeg slaap te krijgen, kunnen mannen namelijk een gezonder testosteronniveau krijgen. Dat leidt tot meer productie van sperma, en dat heeft op zijn beurt natuurlijk een grotere kans op conceptie tot gevolg. Wil je als vrouw dus graag een kindje, dan is het een slim idee om je vriend genoeg nachtrust te geven.

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️