Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 5 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Ghosting, waarom doen mensen dat eigenlijk?

Misschien heb je er wel van gehoord de afgelopen tijd: ghosting. Zo niet, dan heb je het ongetwijfeld zelf een keer meegemaakt. Je ontmoet iemand, jullie gaan daten en het is leuk. Na een paar keer afspreken zie jij het eigenlijk wel zitten, maar dan reageert de andere persoon ineens niet meer op appjes en andere berichten, zonder ook maar iets van een reden te geven. Wat heb je nou misdaan? Waarschijnlijk niks, maar het vervelende is natuurlijk dat je dat nooit zult weten. Toch is ghosting niet altijd even asociaal als het lijkt. Natuurlijk, het zou veel eerlijker zijn als je gewoon een reden kreeg zodat je jullie periode van daten af kon sluiten, maar er zijn bijvoorbeeld mensen met zoveel bindingsangst dat ze het simpelweg niet meer aan kunnen. En ja, dan is het in onze online maatschappij best wel makkelijk om gewoon te ‘verdwijnen’. Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 80 procent van de millennials zegt ooit ‘geghost’ te zijn.

Superstom natuurlijk, maar om toch te antwoorden op je grootste vraag (‘Waarom?’): waarschijnlijk staat de reden in dit lijstje van Psychology Today.

Bindingangst

Sommige mensen vinden daten nog wel leuk en aardig, misschien een beetje flikflooien ook. Maar zodra iemand te dichtbij komt en het persoonlijk wordt, worden ze bang. Daar kunnen ze uiteindelijk niets aan doen; liefde is nu eenmaal eng, zeker als je het niet gewend bent of vindt dat je het niet verdient. Dan sta je niet alleen anderen niet toe om van jou te houden, maar jezelf ook niet om van anderen te houden. De angst voor emotionele binding is in veel gevallen dus de boosdoener.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit zijn de 7 principes van een goede relatie.

Het vermijden van confrontaties

Er komt een punt in elke relatie waarop je eerlijk tegen elkaar moet zijn, misschien wel dingen moet zeggen waarmee je iemand kwetst. Dat kan bijvoorbeeld al voorkomen als je eigenlijk niet geïnteresseerd (meer) bent, maar op een later moment ook als je bijvoorbeeld moet opbiechten dat je je aan bepaalde kleine dingen ergert of je jullie relatie toch anders voor je had gezien. Confrontaties, in het bijzonder afwijzing, zijn voor niemand plezierig of comfortabel. Om dat te vermijden, vinden sommige mensen het een betere optie om dan maar gewoon helemaal niets meer te zeggen – dan zien ze je in ieder geval ook niet boos of verdrietig worden.

Een narcistische persoonlijkheid

In de vorige twee situaties is ghosting heel menselijk, misschien zelfs wel te vergeven. Maar er zijn ook mensen die het minder goed met je voor hebben. Sommige mensen hebben simpelweg niet de empathie om zich in jou te kunnen inleven en te begrijpen dat dit geen beleefde manier is om jou te behandelen. Als dit het geval is, ben je waarschijnlijk beter af zonder – en misschien wist je dat zelfs stiekem al.

Meer over daten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️