Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Beweging 6 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoeveel stappen we per dag moeten zetten volgens wetenschappers

Het is tegenwoordig super easy om bij te houden hoeveel je loopt per dag. Met een stappenteller-app op je smartphone meet je de afstand, de snelheid, het traject en verbrande calorieën. Maar, hoeveel stappen moeten we nu eigenlijk zetten? Als je denkt dat een stappenteller een gadget van de laatste jaren is heb je het mis. Het was in de jaren ’60 dat de Japanse arts Yoshiro Hatano besloot om de minimale hoeveelheid dagelijkse beweging uit te drukken in stappen. Om een gezond gewicht te behouden zouden we volgens hem 10.000 stappen per dag moeten zetten. Maar of dat een juiste aanbeveling is?

“10.000 is een geluksgetal in de Japanse cultuur” zegt Theodor Bestor, een Harvard onderzoeker naar de Japanse cultuur en gemeenschap tegen Science of Us. En dat roept natuurlijk vraagtekens op. Zou het de reden zijn dat Hatano dit aantal koos voor de stappenteller die hij toentertijd op de markt bracht: de Manpo-kei (wat 10.000-stappenmeter betekent)?

Toen versus nu

Stel het heeft er niets mee te maken, dan nog kun je je afvragen of deze richtlijn anno 2017 nog wel van toepassing is. De omstandigheden in Japan waren natuurlijk anders dan dat ze vandaag de dag in de Westerse wereld zijn.

Tip: Wandelen in Noorwegen: zeven hemelse hikes over de fjorden

“Japan in de jaren ’60 was minder calorierijk, minder gericht op dierlijke vetten, en veel minder gebonden aan auto’s,” zegt Bestor. En het ligt er natuurlijk ook aan wat je eet. Als je 10.000 stappen per dag zet, maar aan het eind van de middag wel een pizza naar binnen werkt, een halve zak chips leeg eet en drie glazen cola drinkt, dan loop je nog steeds het risico op gewichtstoename en andere negatieve gezondheidsklachten.

Goed, dat was dus 1964. Maar hoe zit het met latere onderzoeken?

Meer dan 10.000 stappen

In 2008 werd er een gezamenlijke studie uitgevoerd met onderzoekers uit de VS, Australië, Canada, Frankrijk en Zweden. De Japanse aanbeveling van 10.000 stappen per dag zou niet voldoende zijn om een gezond gewicht te behouden.

Maar wat is dan wél genoeg? Daar probeerden de onderzoekers achter te komen, door in ieder land dezelfde stappenteller te gebruiken: de Yamax/KeepWalking LS2000. Ook werden er identieke methodes gebruikt voor het bepalen van de Body Mass Index (BMI).

De richtlijnen zijn te lezen in het onderzoek, welke is gepubliceerd in de Journal of Physical Activity and Health. Kort samengevat: vrouwen tussen de 18 en 40 jaar moeten 12.000 stappen per dag zetten. Voor mannen is dit aantal hetzelfde, maar ze mogen wel 10 jaar langer op dit niveau door. Na hun 50e daalt de minimale hoeveelheid stappen.

Zijn we er al?

Oké, 12.000 stappen dus. Niets meer aan doen zou je zeggen. Alhoewel.. Een nieuwe studie uit Schotland suggereert dat om ons hart te beschermen, we nóg meer moeten bewegen.

Voor de studie – welke is gepubliceerd in de International Journal of Obesity – besloten onderzoekers van de Universiteit van Warwick te kijken naar postbezorgers in Glasgow. Dit omdat de postbodes hier hun route nog te voet deden, en dus veel tijd spendeerden aan wandelen. Ook de medewerkers van het postkantoor (met een zittend beroep dus) namen deel aan het onderzoek.

Ook interessant: Werkoverleg met een collega? Ga wandelen in plaats van zitten!

Aan het begin van het experiment werd de BMI van de deelnemers gemeten, de omtrek van de taille, de bloedsuikerspiegel levels en het cholesterol profiel. Al deze factoren kunnen als ze boven gemiddeld zijn de kans op hartziekten verhogen.

Overdreven veel beweging

Na een tijdje keken de onderzoekers hoeveel uur iedereen had gelopen én hoeveel stappen ze hadden gezet. Niet geheel verrassend: de grootste voordelen waren te zien bij degenen die overdreven veel hadden bewogen. De postbodes die per dag meer dan drie uur liepen (wat meer dan 15.000 stappen is) hadden over het algemeen een normaal BMI, een slanke taille en een goed werkend metabolisme.

Maar even eerlijk, 15.000 is simpelweg niet haalbaar voor iedereen. In ieder geval niet iedere dag. Daarnaast: een one-size fits all werkt niet echt, en het is dan ook de vraag of we ons überhaupt bezig moeten houden met het aantal stappen dat we per dag zetten. Wél zijn de onderzoeken een goede reminder voor het feit dat we zoveel mogelijk moeten blijven bewegen.

Toch maar weer eens de benenwagen nemen?

Meer over gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️