Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 15 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Werkoverleg met een collega? Ga wandelen in plaats van zitten!

Met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en oud-president Barack Obama als groot voorstanders van wandelende meetings moet zo’n walk and talk wel een succesnummer zijn toch? We zochten uit of wandelen tijdens werkoverleg een beter alternatief is dan een zittende bijeenkomst.

Als we bij Bedrock redactievergadering hebben doen we dit meestal in één van de vergaderruimten op kantoor. Zitten we dan hoor, in een ruimte van nog geen twee bij twee waar het ruikt alsof je zojuist de kleedkamer van de sportschool bent binnengestapt.

Niet echt een inspirerende omgeving dus. Is de ruimte niet beschikbaar (hè wat balen) dan verhuizen we naar de keuken: een plek waar het een stuk beter vertoeven is. Helemaal feest is het als we met de hele mikmak verkassen naar een koffietentje om de hoek. Een change of scenery doet goed denken we dan maar. Maar of het goed genoeg is?

Nadeel van zitten

Het lijkt erop van niet. “Als je ergens binnen gaat zitten kijk je elkaar aan over een tafel. Het voelt daardoor alsof je bij de directeur op kantoor zit”, zei LinkedIn’s vice president Igor Perisic tegen The Huffington Post. “En dat is niet wat je wil.”

Lees ook: Zitten is het nieuwe roken: waarom we vaker staand zouden moeten werken

Nu moet ik zeggen dat een koffiebar zeker niet aanvoelt als het kantoor van een directeur, maar I get the point. Een zittende meeting – waar dan ook – is niet altijd de beste optie. Het alternatief? De benenwagen nemen.

Voordelen van wandelen

Naar buiten gaan om te lopen tijdens een meeting heeft een aantal voor de hand liggende voordelen. Wie een zittend beroep heeft (en dat zijn er veel) zit natuurlijk de godganse dag op z’n billen en kan wel wat beweging gebruiken.

Niet alleen omdat beweging goed is, maar ook omdat het onnatuurlijk is om de hele dag te zitten (in dit artikel legt een wetenschapper uit hoe gevaarlijk te lang zitten is).

Dit vind je misschien ook interessant: Wandelen in Zweden: 5 klassieke hikes door de Scandinavische natuur

Toch is dat niet waar we het nu over gaan hebben. Er zijn namelijk redenen om te gaan wandelen tijdens een vergadering die verder reiken dan het fysieke. Volgens Emily Peck van The Huffington Post bevordert wandelen tijdens werkoverleg kameraadschap tussen collega’s, helpt het om formaliteiten af te breken en zorgt het voor meer ontspanning.

En dat niet alleen: een wandelende bijeenkomst minimaliseert ook afleiding die je anders wel zou hebben. Binnenkomende mails? Zie je toch niet. Collega’s die je ‘even iets willen vragen’? Joe. Buiten de deur.

Een stroom van ideeën

Wat misschien nog wel het grootste voordeel is van een walk aan talk: wandelen leidt tot meer creatief denken. Dat blijkt uit een recente studie van de Universiteit van Stanford – gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition.

Onderzoekers Marily Oppezzo en Daniel Schwartz vroegen deelnemers om met nieuwe toepassingen voor gewone objecten te komen. Dit deden ze terwijl ze achter een bureau zaten óf op een lopende band liepen.

Must read: Waarom een dutje of nacht slaap volgens de wetenschap de ultieme hack is voor creativiteit

De resultaten waren overduidelijk. Deelnemers die liepen kwamen met meer unieke ideeën op de proppen, zowel tijdens het wandelen als kort erna.

Hoe dat komt? Volgens de onderzoekers laten we tijdens het wandelen ons ‘muurtje’ vallen. “Wandelen opent de vrije stroom van ideeën”, schrijven ze in het paper. “Ideeën die je voor je houdt in een vergaderzaal komen er opeens uit als je beweegt.”

Nog zo’n voorstander van wandelende bijeenkomsten is Nilofer Merchant. Ze wijdde zelfs een hele TedTalk aan het onderwerp. Het moraal van haar verhaal is als volgt: “Ga en praat. Wandel en onderhandel. Voeg de daad bij het woord. Het zal je verbazen hoe frisse lucht zorgt voor frisse ideeën. Terwijl je loopt, breng je nieuwe ideeën in je leven.”

Bepaal je doel

Denk je nu bij elke afspraak in je agenda ‘ah, we gaan lekker naar buiten’? Dan is het verstandig om eerst te kijken wat het doel van de meeting is.

Wandelen is namelijk niet altijd de beste optie. Is het je doel om veel ideeën te genereren, dan is het inderdaad een goed idee om naar buiten te gaan. Maar is het je doel om consensus te bereiken en het beste antwoord op een probleem te vinden? Dan kun je toch beter om de tafel gaan zitten, blijkt uit hetzelfde onderzoek van Oppezzo en Schwartz.

Daarbij is het om praktische redenen lang niet altijd mogelijk om te wandelen tijdens een bespreking. Als je een één op één bespreking hebt met een collega kan het natuurlijk prima. Maar heb je een meeting met meerdere mensen? Helaas.. dat wordt een stuk lastiger.

Meer over beweging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Werkoverleg met een collega? Ga wandelen in plaats van zitten!
Sluiten