Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 17 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom online daten wél een goed idee is: weg met het Tindertaboe

De gevreesde mensen met snoepjes of zogenaamd schattige konijntjes in hun auto waarvoor we vroeger gewaarschuwd werden, maakten later in mijn kindertijd plaats voor enge mensen die rond dwarrelen in een andere wereld: de internetwereld. Contact met vreemde mensen werd makkelijker dan ooit. Hoewel het vroeger zowaar strikt verboden was om online te chatten met een vreemde, want: er zal maar een verkeerde tussen zitten, is het anno nu een stuk normaler. En stiekem best leuk.

Natuurlijk, de gevaren waar we voor uit moeten kijken zijn er nog steeds. Maar buiten dat om, is deze vorm van digitalisering ook een mooie ontwikkeling voor mensen die wél goede bedoelingen hebben. Zo kun je nieuwe vrienden maken of zelfs de liefde van je leven vinden.

Surfen naar liefde

Over die liefde vinden, zijn de meningen verdeeld. Met apps als Tinder en Happn is een date zo gefixt. Maar nog steeds zijn veel mensen hier sceptisch over. En dat gaat niet om de angst die heel af en toe nog leeft voor mensen met kwade bedoelingen. Nu zijn mensen eerder sceptisch over het idee dat je online echte liefde zoekt en dit daadwerkelijk zou vinden.

Kreten als: ‘mensen op Tinder willen alleen maar seks’, ‘ze lijken nooit op hun foto’s’ en ‘wie weet blijkt het een gek’, vliegen om je oren als je online date. Maar wordt hier niet vergeten dat tussen deze mensen ook gewoon mensen zoals jij en ik zitten? En dat sommige wél op zoek zijn naar intimiteit en een relatie? Het is tijd om deze loze kreten en heel het Tindertaboe lekker achter te laten in 2018.

Online date-apps zijn gewoon handig

In dit tijdperk waarin iedereen alleen maar druk is, is een app als Tinder juist een uitkomst. Misschien heb je de tijd niet meer om alle festivals af te gaan en elke week in de kroeg te hangen. Daarnaast kom je er lang niet altijd leuke mensen tegen: je keuze is vrij beperkt.

Door gewoon lekker thuis op de bank te swipen, leer je mensen kennen die je anders misschien wel nooit had ontmoet of zo voorbij zou lopen. En dat is wat ik zo mooi vind aan online daten.

Date jij online? Volgens psychologen is dit de slimste aanpak

Duwtje in de goede richting

Ook kan een app als Tinder net dat zetje in de goede richting zijn. Stel je hebt iemand op het oog, bijvoorbeeld iemand die je regelmatig in de sportschool ziet, dan is zo’n match toch wel erg handig om een gesprek aan te knopen. Doordat jullie een match zijn, weet je dat de ander ook geïnteresseerd in jou is en voorkom je dat eventuele blauwtje.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je een oude bekende tegenkomt op Tinder en dit een tussenmiddel is dat jullie (weer) dichter bij elkaar brengt. Op deze manier is een vriendin van mij nu helemaal in de wolken door haar relatie via Tinder, met iemand die ze jaren uit het oog verloren was.

“Online daten is alleen voor seks” – not

De kreet: “Tinder is alleen voor seks” mag wat mij betreft meteen van de baan worden geschoven. Het is onzin. Tuurlijk, er zijn zeker mensen die een online dating-app alleen voor seks gebruiken. Maar, so what?! Als dat is wat je wilt, dan is dat ook helemaal oké.

Maar dat betekent niet dat je online geen liefde kan vinden. Als ‘alleen seks’ niet het ding is waar je naar op zoek bent, dan kun je daar zelf duidelijk over zijn. En ook de signalen herkennen van iemand die duidelijk wél daarop uit is en deze persoon skippen. Het gaat er allemaal om hoe je er zelf in staat en ermee omgaat. Eerlijkheid is hierbij belangrijk, zowel naar jezelf toe als naar de ander.

Hallo 2019, doei Tindertaboe

Nog steeds zie ik veel vraagtekens opduiken wanneer iemand vertelt dat ‘ie online date of zelfs een relatie heeft via Tinder. Hoewel ik er een paar jaar geleden ook nog niet in geloofde, doe ik dat nu wel. Ik zie het nota bene zelf overal om me heen gebeuren. Meerdere mensen in mijn omgeving zijn al lange tijd gelukkig in hun relatie die ze via Tinder of een andere dating-app hebben.

Maar loopt het niet op een relatie uit, dan heb je misschien nog iets anders aan deze nieuwe, (digitale) ontmoetingen. Zo heb ik zelf wat matches gehad, waar het niks mee geworden is, maar waar ik wél bevriend mee ben geraakt of die me iets geleerd hebben. Het kan ook gewoon heel leuk zijn en je creëert nieuwe ervaringen voor jezelf, waar je ook weer van groeit. Niet iets waarvoor je zo’n app in eerste instantie gebruikt, maar wel iets dat het zeker waard is!

Meer over relaties en liefde

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️