Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 28 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Stel jezelf deze 5 vragen voordat je een serieuze relatie begint

Je hart openstellen voor een ander is eng. Omdat je jezelf kwetsbaar opstelt, en je het risico loopt om gekwetst te worden. Daarom is het goed om jezelf eens goed te overhoren, voordat je je hart volledig opent en je liefde voor een ander toelaat. Deze 5 simpele vragen kunnen al een hoop verdriet besparen.

1. Hoe vind ik mezelf als ik bij haar of hem in de buurt ben?

Kun je helemaal jezelf zijn en vind je jezelf een leuk persoon als je lief in de buurt is, of word je bijvoorbeeld sneller geïrriteerd of reageer je kortaf als de ander iets zegt waar je het niet mee eens bent? Deze vraag is handig om erachter te komen hoe jij je voelt in de buurt van de ander.

Maar het schept ook duidelijkheid over hoe de ander jou laat voelen. Voel je je aantrekkelijk door de ander, of juist compleet onaantrekkelijk? Het is belangrijk dat de ander jou een veilig gevoel geeft, waarin jij helemaal jezelf kan zijn; waarin jij goed genoeg bent zoals je bent.

2. Is hij of zij attent?

Dit voelt misschien als een iets minder belangrijke vraag aan, maar een attente man of vrouw is over een aantal jaar extreem fijn. Het kan zijn dat hij of zij nu attent is, omdat ze je nog voor zichzelf willen ‘winnen’, maar het zijn de kleine dingetjes die nu tellen. Houdt ‘ie een deur open of wordt de verjaardag niet vergeten?

Tekenen dat je relatie misschien niet lang meer standhoudt

Kijk ook vooral naar hoe hij naar anderen doet. Is hij of zij attent tegenover zijn ouders en vrienden? Aan de hand daarvan kun je een beetje inschatten of het een act is, of dat hij gewoon zo in elkaar zit. Niet geheel onbelangrijk: attent zijn kan ook een grote rol spelen in je seksleven. Als je een attente vriend of vriendin hebt, zullen ze down the line waarschijnlijk iets meer hun best doen om dat spannend te houden.

3. Staat hij of zij achter mij, door dik en dun?

Het leven brengt vaak onverwachte gebeurtenissen met zich mee. Opeens ben je je baan kwijt, of je wordt onrustig en wil verhuizen. Is degene aan jouw zijde supportive, wat er ook gebeurt?

De 9 tekenen van een karmische relatie (iets anders dan een soulmate)

Als jij voor jezelf bedenkt dat je naar het buitenland wil verhuizen, of compleet het roer om wil gooien op carrière-gebied, is het wel zo fijn om een relatie te hebben met iemand die dat accepteert. Iemand die om kan gaan met hoe jij in het leven staat, en wat jij uit het leven wil halen. Het is nu belangrijk om ook na te denken over ‘hoe dan?’ Hoe gaat de ander jou ondersteunen?

4. Hoe zijn onze ruzies?

Oké, een beetje een gekke vraag, maar het is belangrijk om van de ander te weten hoe hij omgaat met conflict. Gaat ‘ie het uit de weg, of wordt het uitvoerig besproken? Als je ruzie hebt, kun je op een rustige manier met iemand praten, of eindigt het in slaande deuren en iemand die zijn spullen inpakt?

Dit zijn 9 signalen waaraan je een slechte relatie kunt herkennen

En past dit binnen hoe jij graag met conflict omgaat? Het is vrij belangrijk dat er niet om elk wissewasje een mega drama ontstaat. Want nee, dat kun je niet veranderen. Iemand reageert zo, of niet. Dus denk daar goed over na.

5. Kan ik iets opbouwen met hem of haar?

Hoe staat de ander in het leven, en wat wil diegene uit het leven halen? Bestaat jullie relatie alleen uit momenten, of is er ruimte om echt iets samen op te bouwen.

De vrijgezellen-maatschappij: waarom deze generatie geen relatie meer wil

Denken ze veel na over hun eigen gedrag, en nemen ze verantwoordelijkheid hiervoor? Het is fijn om te weten dat je allebei dezelfde kant opkijkt en hetzelfde uit het leven willen halen. Zo voorkom je (minder fijne) verrassingen.

Een relatie kent veel ups en downs, maar als de basis sterk is, is de kans groter dat je er samen doorheen komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️