Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 28 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Met deze 5 tips word je een goede vriendin (of gewoon een nog betere)

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het gezegde – maar is dat wel zo? Een goede vriendin is goud waard, zelfs als je haar níet elke dag of week ziet. Toch vinden mensen het in deze tijden van Facebookvrienden en Instagram-kennissen nog weleens lastig om te weten wat vriendschap nou precies is. Natuurlijk verschilt dat per geval, maar er zijn wel een paar punten waar een goede vriendin aan moet voldoen – ook jij voor andere mensen, ja.

The School of Life legt in een handige video precies uit welke kenmerken je moet hebben om een goede vriendin te zijn:

Dit zijn de kenmerken van een goede vriendin:

1. Je luistert zonder oordeel

Een vriend(in) is iemand bij wie je altijd terechtkunt, of je nu heel blij bent of een potje wilt zeiken. Als goede vriendin ben jij dan ook geïnteresseerd in alle aspecten van het leven van de ander, zonder dat je verrast, geschokt of zelfs oordelend reageert op bepaalde dingen. Open minded zijn is de sleutel – voor bijna alles, trouwens.

2. Je stelt je zelf ook kwetsbaar op

Anderen delen hun problemen en ongemakkelijke momenten alleen met jou als jij dat ook doet. In een goede vriendschap bestaat genoeg vertrouwen om zwaktes te tonen, en dat is iets heel moois. Zoals The School of Life het zo mooi zegt: een cadeau van kwetsbaarheid.

Dit vind je misschien ook leuk: Dit is ware vriendschap, volgens filosoof Seneca

3. Je stelt de ander gerust

Als mensen hebben we vaak de neiging om te verdwalen in ons eigen perspectief en onszelf te onderschatten. Als iemand in een stressvolle situatie zit die even uitzichtloos lijkt, is het de ‘taak’ van een vriend of vriendin om diegene eraan te herinneren dat het echt allemaal goed komt – want dat is ook zo.

4. Je helpt de ander zijn/haar eigen gedachten te begrijpen

Ken je dat moment dat je hoofd zo’n warboel is dat je eigenlijk geen idee meer hebt wat je denkt? Of dat je wel een mening hebt, maar eigenlijk niet precies waarom je het zo belangrijk vindt? We denken wel altijd dat we onszelf zo goed kennen, maar in sommige gevallen zijn het juist onze vrienden die de situatie goed kunnen plaatsen omdat ze er net iets verder vanaf staan.

5. Je helpt de ander zichzelf leuk te vinden

Zelfliefde is superbelangrijk, maar ook heel erg moeilijk. We zijn nu eenmaal geneigd om vooral te focussen op wat we allemaal verkeerd doen en wat er niet leuk aan ons is – soms vergeten we even dat we allemaal op onze eigen manier heel leuke mensen zijn. Gelukkig hebben we vriendinnen om ons daaraan te herinneren!

Meer over vriendschap

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️