Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 12 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Klaar met swipen? Dit is een TED Talk over hoe je wél online moet daten

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: Christina Wallace over stoppen met swipen en de online zoektocht naar liefde.

Anno 2018 is online daten de norm. We swipen mensen weg alsof we schoenen aan het shoppen zijn. Niet lang genoeg, een rare lach, een lelijk shirt aan, een iets te foute selfie (in de badkamer spiegel, oh no), haar iets te blond… Alle uiterlijke kenmerken zijn intens belangrijk. En dat is logisch, want je kent de persoon in kwestie nog niet.

Een online profiel is geen CV

We oordelen dus op basis van de – pak ‘m beet – 5 foto’s die we krijgen te zien. We denken persoonlijkheid af te kunnen lezen aan het uiterlijk op die paar foto’s. Op online gesprekken, met scherpe opmerkingen en leuke woordgrappen, die de ander in ‘het echt’ niet zo maar uit z’n mouw schud.

Zo zegt Christina Wallace iets wat (waarschijnlijk) voor ons allemaal geldt. Ze wist wat ze zocht in een man: vriendelijkheid, nieuwsgierigheid, empathie en iemand die een doel heeft. Online had ze ineens andere filters aangevinkt. Dan wilde ze iemand die minimaal 1 meter 80 is, dichtbij woont en een Ivy-League diploma heeft. Het gevolg: op papier zagen de jongens er perfect uit, maar in real life pasten ze nooit écht bij haar.

Date jij online? Volgens psychologen is dit de slimste aanpak

Stop met swipen

Christina besloot het na een tijd geswipet te hebben, anders aan te pakken. Ze bleef online daten, maar dan anders. Ze gebruikte apps waar geen swipe functie in zat. Maar dat was niet het enige. Ze besloot ook om niet meer wekenlang online te chatten met iemand, maar om elkaar zo snel mogelijk offline te ontmoeten.

Dat was dan geen echte date, maar een ‘zero date‘. Dat wil zeggen dat het 1 uur duurt en je maar 1 drankje drinkt. Je weet al vrij snel of je een klik met iemand hebt. Dus als het uurtje leuk is maak je een afspraak voor een echte date en zo niet, dan ga je na het uurtje gewoon naar huis en is het klaar.

Online daten, hoe dan wel?

Hoe ze dat precies aanpakt? Wij gaan natuurlijk niet alles al aan je verklappen. Daarvoor kijk je eventjes haar inspirerende Ted Talk van zo’n 5 minuutjes waarin ze dat heel goed uitlegt én vertelt waarom het meer voordelen heeft.

Op haar manier is de kans namelijk veel groter dat je echte liefde online vindt. En daar is ze zelf het levende bewijs van.

Meer inspirerende Ted Talks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️