Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mind 5 dec 2018

Wil je gelukkig zijn? Wees dan dankbaar, legt David Steindl uit in z’n TED Talk

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: David Steindl over dankbaar zijn.

Als er één ding is dat we zeker kunnen weten over iedereen die wij ooit gaan ontmoeten in ons leven, dan is dat dat we allemaal gelukkig willen zijn. Maar de manier waarop wij onszelf gelukkig zien is voor iedereen anders. In zijn TED Talk vertelt David Steindl over het verband tussen geluk en dankbaarheid.

Gelukkig zijn staat gelijk aan dankbaarheid, toch?

Veel mensen denken al snel dat als je gelukkig bent, je ook dankbaar bent. Want dat is logisch toch? Nee, eigenlijk is dit helemaal niet logisch. Kijk eens in je omgeving. Hoeveel mensen kennen wij wel niet die alles bezitten wat voor geluk kan zorgen? En hoeveel mensen van die groep zijn daadwerkelijk gelukkig? Dat zullen er niet zoveel zijn. Waarom? We willen steeds meer dingen hebben en worden bezitterig.

En kijk nu eens naar de mensen die niet zoveel geluk hebben. Sterker nog, de mensen die veel tegenslagen krijgen of hebben gekregen. Zij zijn vaak wél gelukkig (of in elk geval gelukkiger) dan de mensen die alles bezitten wat hun hartje begeert. Waarom? Zij zijn dankbaar voor alles wat ze meemaken en/of wat ze wel bezitten.

Daag je vrienden uit voor het minimalisme-spel

Zoals David Steindl heel mooi vertelt in zijn TED Talk: “Het is niet geluk wat ons dankbaar maakt, het is dankbaarheid wat ons gelukkig maakt.”

Leven in dankbaarheid, hoe doen we dat?

Dankbaarheid dus. Tegenwoordig worden we gelukkig steeds meer bewust van het feit hoe belangrijk dankbaarheid is. Dit is ook echt heel belangrijk. Maar waarom zouden we maar voor kleine momentjes dat gevoel van dankbaarheid vasthouden als we ook ons leven vol dankbaarheid kunnen leven? En nee, dit wil niet zeggen dat we voor alles wat we meemaken dankbaar moeten zijn. Dat kan ook helemaal niet. Het verlies van een geliefde is niet iets waar we dankbaar voor zijn. Maar waar we wel dankbaar voor kunnen (en eigenlijk moeten) zijn is de kans die elk moment aan ons gegeven wordt.

Uit elke kans die we krijgen, kunnen we wat leren. We moeten vaker stil staan bij dingen. De methode van het stoppen-kijken-gaan is een methode die ons hier heel erg bij kan helpen.

Deze inspirerende TED Talk van David Sheindl over geluk is zeker de moeite waard om eventjes te kijken. David staat stil om dankbaar te kunnen zijn in zijn leven en legt uit waarom dit ook voor ons belangrijk is om te doen.

David Steindl-Rast: Wil je gelukkig zijn? Wees dankbaar

“Alle mensen hebben met elkaar gemeen dat ze gelukkig willen zijn”, zegt broeder David Steindl-Rast, een monnik en interreligieuze geleerde. Hij stelt dat geluk wordt geboren uit dankbaarheid. Een inspirerende les in onthaasten, kijken waar je naartoe gaat en vooral, dankbaar zijn.

Meer lezen over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wil je gelukkig zijn? Wees dan dankbaar, legt David Steindl uit in z’n TED Talk
Sluiten