Lotte Lust.nl
Lotte Lust.nl Welzijn 26 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt

Het is wel zo fijn als je bedpartner tijdens de seks op de juiste knoppen weet te drukken. En dat je er met je bovenkamer ook bij moet zijn om helemaal te kunnen opgaan in het moment, wist je vast ook wel. Maar weet je ook wat er nu eigenlijk écht in je brein en lichaam gebeurt, tot een orgasme aan toe? LotteLust legt het uit.

Om jezelf volledig te kunnen overgeven aan een orgasme, is het wel zo handig om je eigen lichaam en hoofd van top tot teen te begrijpen. Die ‘Big O’ komt nu eenmaal niet zomaar uit de lucht vallen. LotteLust beschrijft in orgasmegids ‘Kom je ook?’ de 5 opwindingsfases van seksonderzoekers Masters en Johnson: verlangen, opwinding, plateau, orgasme en herstel. Aan de hand van deze fases praten wij je bij wat er precies in je brein en body gebeurt als je opgewonden raakt.

Verlangen

De start van elke vrijpartij is simpel: het begint bij een verlangen. Dat kan een onbewuste prikkel zijn – iemand geeft je een bepaalde blik die je voelt in je lichaam – maar het kan ook een directe prikkel zijn, zoals een aanraking van de clitoris. De zenuwuiteinden van dat kleine knobbeltje geven die signalen door aan je hersenen. De één heeft lange stimuli nodig om voldoende in the mood te raken en de ander is al ready na een paar minuten zoenen of een erotisch appje. Verlangen is essentieel om een orgasme te bereiken.    

Opwinding

Nadat je met geestelijke of lichamelijke prikkels voldoende bent gestimuleerd, ga je over tot de échte opwindingsfase. Je lichaam laat dit meestal ook letterlijk zien. Dan kun je denken aan de meest bekende manieren, zoals gezwollen tepels of natte private parts. Ook zijn er  signalen die niet direct zichtbaar zijn, bijvoorbeeld een snellere hartslag of het wijder worden van de vagina. Op welke manier ze dat ook laat zien: gemiddeld duurt het ongeveer 20 minuten voordat een vrouw voldoende opgewonden is om gepenetreerd te kunnen worden. Zoveel tijd heeft ze ongeveer ook nodig om mentaal klaar te zijn voor the game. De vagina en clitoris moeten namelijk volledig doorbloed zijn. Dan is seks-seks niet alleen lekker en is klaarkomen mogelijk, maar ook niet pijnlijk.

Dit vind je vast ook leuk: 10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

Plateau

De ‘plateaufase’ is niets meer dan dat de lichamelijke kenmerken van opwinding uit de vorige fase toenemen. De vagina wordt dus steeds natter en ook zwelt de clitoris meer en meer op. Die hartslag neemt toe en kreunen gaat over in hijgen. Je genitaliën laten je direct weten of wat er gebeurt met je lijf lekker is, want ze zenden tijdens de seks signalen door naar je brein. Dit zorgt er weer voor dat hoe prettiger je de stimulatie ervaart, hoe meer bloed er down there stroomt. Hierdoor wordt je vagina en je clitoris gevoeliger. En dat maakt het gemakkelijker om klaar te kunnen komen. Wat een samenwerking, hè?

Orgasme

Een fase die voor velen letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt is: het orgasme. Als in ieder geval de clitoris, maar eventueel ook de borsten, de vagina en eventueel de g-spot op de juiste manier gestimuleerd worden, dan volgt de beloning: totale ontspanning van het lichaam. Vaak eerst voorafgaand aan ritmische samentrekkingen door het hele lichaam. Sommige vrouwen gaan zelfs schokken of doen dat wanneer ze nog een keer klaarkomen. Ook belangrijk is het ultieme geluksgevoel dat vaak ontstaat bij het klaarkomen. Dat heb je te danken aan de superfijne hormonen dopamine en oxytocine.

Must read: Een schoon huis zorgt voor meer zin in seks, zegt onderzoek

Herstel

Na al die schokken en gelukstofjes die door je hele lichaam zweven, moet je natuurlijk wel weer even bijkomen. Langzaamaan wordt je ademhaling weer rustiger en laat je lichaam al die spieren weer los. Ook de vaginawand keert weer terug naar hoe ze was en die bekende ‘seksblos’ verdwijnt langzaam. In tegenstelling tot een man is een vrouw multi-orgastisch. Handig, want de endorfine die vrijkomt, zorgt voor een kalmerend effect, zowel mentaal als fysiek. Dan ben je helemaal ready to go voor nog een ronde.

LotteLust schreef onlangs dé ultieme orgasmegids ‘Kom je ook’

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️