Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 24 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

Over het algemeen denken we aan interessante en educatieve onderwerpen uit de psychologie als we aan een TedTalk denken. Maar soms wordt er ook verteld over hoe ons lichaam werkt. In dit geval legt Mary Roach uit dat er nog best wat dingen zijn over het orgasme die we nog niet weten. Een grappige en luchtige TedTalk voor de verandering. Een selectie van de feitjes die je misschien nog niet wist over het orgasme (en misschien helemaal niet wil weten):

  • Je kunt ook klaar komen als je geslachtsdelen niet worden gestimuleerd
  • Je lichaam kan klaarkomen als je overleden bent
  • Je kunt onaangenaam uit je mond ruiken als je klaarkomt
  • Een orgasme kan ervoor zorgen dat je van de hik afkomt
  • Orgasmes werden vroeger voorgeschreven om vruchtbaarder te worden

Het orgasme

Eerder schreven we al over de wetenschap achter seks en het orgasme. Al bij het eerste erotische contact worden signalen gestuurd naar het limbisch systeem dat het tijd is voor actie. De zenuwuiteinden in de geslachtsdelen (FYI: in de clitoris zitten er 8000) geven signalen door aan de hersenen. Je hart maakt tot wel 100 extra slagen per minuut. Meer en meer bloed stroomt naar de seksorganen en ze worden hierdoor steeds gevoeliger.

De genitaliën zenden gedurende de seks signalen naar het brein. De zenuwen geven continu door of je het lekker vindt of niet. Hoe lekkerder, hoe meer bloed er zuidelijk stroomt en hoe dichterbij de grote ontlading komt.

Must read: Het wassen van je vagina: moet dat nou wel of juist niet?

Masturberen

Dankzij dappere mensen die durven te masturberen onder de MRI onder het toeziend oog van neurowetenschappers weten we wat je brein doet tijdens een hoogtepunt. Newsflash: het licht op als vuurwerk.

Waar in het brein de meeste activiteit wordt gemeten tijdens een orgasme verschilt per mannen en vrouwen. De orbitofrontale cortex (het gebied achter het linkeroog) gaat tijdelijk op stand-by tijdens een hoogtepunt. Dit gebied in de hersens is waar gedrag en redelijk denkvermogen wordt geregeld.

Benieuwd naar de rest van de feitjes? Bekijk hieronder het TedTalk-fimpje.

Meer lezen uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️