Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 25 apr 2019
Leestijd: 6 minuten

Tips voor het (subtiel) beginnen over een open relatie met je partner

We horen, praten en in ons geval schrijven, steeds vaker over polygamie, open relaties en het langer single zijn. Taboes die het romantische, maar vooral ouderwetse plaatje over de liefde als een ballon lek prikken. Met als gevolg dat er steeds meer mensen nadenken over het idee van een open relatie. Hoe zou dat zijn? Maar vooral: hoe begin je daarover tegen je partner?

Waar een open relatie voor de één kan voelen als een opluchting en vrijheid om jezelf te ontdekken, betekent het voor de ander een berg onzekerheid, angsten, instabiliteit en jaloezie. Wees daarom voorzichtig wanneer je het balletje opgooit bij je vriend(in).

Stuur het gesprek bedachtzaam zodat je je partner niet afschrikt of bang maakt dat jullie relatie nu op knappen staat. Relatietherapeut Effy Blue geeft advies over ‘het gesprek’ op MindBodyGreen.

Leg duidelijk uit waarom je interesse hebt in een non-monogame relatie

Lekker cliché, maar toch echt de waarheid: communicatie is key. Vooral als het gaat om het onderhouden van een liefdevolle, duurzame liefdesrelatie. Als jouw nieuwsgierigheid naar anderen voortkomt uit relatieproblemen of iets wat je mist bij de ander, bespreek dat dan met je partner.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werkt een open relatie het beste bij gelukkige en tevreden koppels. De gedachte dat je alleen een open relatie aangaat als je thuis wat mist (tussen de lakens bijvoorbeeld) is dus achterhaald. Een open relatie betekent overigens voor iedereen wat anders. Dat kan variëren van met anderen daten, zoenen, naar bed gaan of misschien wel een band opbouwen. Het idee is echter wel dat je de vaste relatie houdt met je partner, vooral intimiteit zoek je (ook) buiten de deur op.

FYI: een open-relatie werkt niet in een slechte relatie en het lost geen problemen op.

Stel je het gesprek al een tijdje uit? Begin er juist over

Loop je al een tijdje rond met het idee om een open relatie ter sprake te brengen, maar blijf je het uitstellen? Grote kans dat je het een conflict uit de weg gaat. Ga bij jezelf na wáárom je niet durft te beginnen over een open relatie. Is het de reactie van je partner (wordt hij/zij of boos?) of ben je bang om de ander te kwetsen? Of ben je bang dat je lief je ter plekke verlaat?

Must read: Antwoord op: wat werkt beter, een monogame of een open relatie?

Over al die gevallen heb je zeggenschap. Als je het gesprek niet goed leidt en doodleuk uit het niets een “ik wil een open relatie” laat vallen, tja dán kan je een geëmotioneerde reactie verwachten. Als je hier in het begin van ‘je verhaal’ rekening mee houdt, heb je de kans om te vertellen wat jouw intenties zijn en dat je misschien bang bent de ander te kwetsen. Vertel ook dat je het onderwerp gewoon wilt bespreken, met een open mind en dat je benieuwd bent hoe de ander erover denkt.

Hoe meer gevoelens je bespreekt, hoe dichter jullie bij elkaar komen en er weinig tussen jullie kan komen, omdat je actief communiceert en elkaar probeert te begrijpen.

Begin met het idee en niet met een concrete uitvoering

Een goede en laagdrempelige manier om het onderwerp aan te snijden, is het concept van een open relatie bespreken. Gewoon bespreken, dus niet per se als iets wat jij nú in je relatie wilt. Daarmee kan je op een subtiele wijze laten merken hoe jij erover denkt zonder dat je druk op het gesprek legt.

Lees ook: Gelukkig worden van een open relatie: kan dat?

Ook schets je dan niet direct een beeld van hoe jullie open relatie er dan zal uitzien. Noem bijvoorbeeld de voordelen op, hoeveel vertrouwen ervoor nodig is en hoe sterk je relatie wel niet is als je zoiets aan kan. En hoeveel vrijheid je jezelf en de ander dan gunt.

Timing is alles

Net als in de liefde, geldt ook met belangrijke gesprekken: timing is nóg belangrijker dan de inhoud. Vermijd het gesprek wanneer je partner niet op z’n best is. Wanneer is dat dan? Waarschijnlijk als hij of zij honger heeft (lees: hangry is), boos is, zich alleen voelt of moe is. Deze omstandigheden zijn alles behalve optimaal voor een fijn, interactief gesprek.

Een onderwerp als non-monogamie zal nooit in één gesprek besproken zijn en dat hoeft gelukkig ook niet. Maar het liefst wil je wel een bewegend gesprek dat zich ontwikkelt en ergens toe leidt. Stap voor stap. Eerst praat je wellicht over het concept en later (of een andere keer) kom je pas bij het gedeelte over hoe dat er in jullie relatie uit kan zien.

Wees niet te enthousiast

Vaak wanneer je ergens enthousiast over bent is, wil je er automatisch meer over praten. Pas daar mee op. Je wilt je lover niet bestoken met succesverhalen van open relaties en nergens anders meer over praten.

Dat kan – zoals je je wellicht kan voorstellen – nogal overweldigend zijn voor je partner en averechts werken, al helemaal als hij of zij huiverig is. Take it easy. Hoe lastig dat ook is voor sommige mensen. Je wilt je partner niet overdonderen, maar ook niet naïef aan zoiets beginnen. Het is goed om je bewust te zijn van de voordelen, maar wees je óók bewust van veranderingen of nadelen. Want die zijn er natuurlijk ook. Wees eerlijk naar jezelf en naar je vriend(in). Verkoop het idee dus niet, maar zie het als een volwassen, persoonlijk, open en eerlijk gesprek.

Lees ook: Communiceren is superbelangrijk, maar hoe goed kun jij dat eigenlijk?

Wees begripvol en wees flexibel voor je partner

Dat jij misschien al maanden of zelfs jaren denkt aan een open relatie, betekent niet dat je partner dat ook (al) is. Laat hem of haar dus zien dat je de ander begrijpt. Accepteer vooral dat het waarschijnlijk even duurt voordat de ander zich een (prettige) voorstelling kan maken van al je (nieuwe) ideeën.

Pas ook op dat je niet meteen van het voeren van een gesprek gaat naar het daten van anderen. Voor jou is het misschien hartstikke logisch (het is toch besproken?), maar voor je partner kan het nogal een grote sprong zijn. Be carefull. 

Net een relatie? Wees meteen eerlijk

Wanneer je pas net een relatie hebt of in de bekende pre-relatiefase zit en je wéét dat je behoefte hebt aan de vrijheid van een open relatie, communiceer dat dan eerlijk met je nieuwe vlam. Fijn voor jou en dan weet hij of zij meteen waar ‘ie aan begint. Dat voorkomt een hoop verwarring en hoogopgelopen emoties achteraf.

Onderschat niet dat een open relatie (ook naar andere toe) een gevoelig onderwerp blijft, ook al wordt het steeds meer besproken. Het gaat in tegen het idee dat jarenlang dé manier was om lief te hebben: een monogame relatie. Het verandert ook jouw kijk op de liefde. Neem dus vooral je tijd en ga het gesprek aan met veel geduld en compassie.

Meer over de liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️