Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 23 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat als je verliefd op een ander wordt? (En waarom dat niet erg is)

Met alle mensen op de wereld is het zo gek nog niet dat je oog op meerdere mensen valt. En misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Je zit in een goede relatie, maar wordt toch verliefd op een ander. Hoe komt dat? En wat kan je eraan doen?

Vraag jezelf eerst af: ben ik echt verliefd? Er zijn verschillende kenmerken waaraan je kunt checken of je verliefd bent. Je voelt een sterke aantrekkingskracht voor de ander, een emotioneel gevoel en je wilt het liefst alleen maar bij diegene zijn. Gaan alle drie de lichten op groen? Aiii. Het is waar: jij bent verliefd!

Waarom worden we verliefd op een ander?

In het begin van je relatie is alles leuk en nieuw. Je partner lijkt helemaal perfect. Maar na een paar maanden (of jaar) wordt het wat minder spannend. Volgens psycholoog Janneke Gaanderse komt dit doordat wanneer je vaker bij elkaar bent, je gaat inzien dat het perfecte plaatje die je van je geliefde in je hoofd had, niet zo perfect is. Ieder mens heeft tekortkomingen. En die zie je alleen wanneer je vaak op elkaars lip zit.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo laat je iemand verliefd op je worden (volgens een psycholoog)

Misschien vind je het dus inmiddels minder spannend in je relatie. Die vlinders in je buik van het begin, lijken een eind weg te zijn gevlogen. En dan ineens, zitten er nieuwe vlinders klaar om te ontpoppen uit hun cocon en wild in het rond te fladderen voor een ander. Dat is schrikken. Maar helemaal niet erg.

Want dat jij en je partner samen besloten om monogaam te zijn, betekent niet dat je je ogen sluit voor alle andere mensen die op je pad komen. En daardoor kan het gebeuren dat je dat (ongewenste) gefladder in je buik voelt!

Verliefd op een ander: wat nu?

En wat doe je daar dan aan? Dat is afhankelijk van de situatie.

Vind de spanning weer terug

Ben je super gelukkig met je huidige partner, maar ben je in een sleur terecht gekomen? Probeer daar dan eerst uit te komen. Doe net zo veel je best voor hem of haar als dat je deed op jullie eerste date en ga samen avontuurlijke dingen doen!

Probeer het te negeren

Probeer je gevoelens voor die ander te negeren: uitzieken is uiteindelijk toch het beste medicijn voor deze verliefdheid. Hoe meer aandacht je eraan besteed, hoe meer verliefd je zult worden. Als je er minder mee bezig bent, heb je kans dat de verliefdheid langzaam wegtrekt.

Praat erover met je partner

Of je nu juist stiekem blij bent dat je verliefd op een ander bent en daarmee verder wilt, of ofdat de verliefdheid ongewenst is: het is altijd een goed idee om er over te praten met elkaar. Jullie komen vast samen tot een oplossing. Daarbij maakt er open over praten jullie relatie alleen maar sterker.

Verliefdheid: gelukkig zijn is key

Onthoud dat de kern in grove lijnen bij iedere relatie hetzelfde is: in het begin raak je niet uitgepraat over je (nieuwe) vlam en later wordt het wat gewoontjes. Maar onthoud óók dat gelukkig zijn altijd het belangrijkste is. En je je altijd hart moet volgen!

Monogamie, liefde en de ware

Wij vragen ons af: zijn mensen monogaam, of is dat een keuze? En bestaat de ware uberhaupt wel, of is hierin geloven het perfecte recept voor een ongelukkig liefdesleven? Verliefd, maar wil je die stoppen? Wij leggen je uit of het kan en hoe je dat doet.
Lezen over liefde, relaties en seks? Meld je aan voor de Bedrock Weekly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️