Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Love 13 juni 2019

Zijn mensen monogaam, of is dat een keuze?

Tot over je oren verliefd zijn, wonen in hetzelfde huis, baby’s maken en elkaar nóóit meer loslaten; stiekem dromen we allemaal van die onvermijdelijke liefde. Maar bestaat het eigenlijk wel, dat je één iemand voor de rest van je leven de allerleukste vindt? Of is dat een romantisch beeld dat er zo is ingebakken dat we erin zijn gaan geloven?

Schrijfster Simone van Saarloos hield een krachtig pleidooi voor polyamorie op Mindshakes. “Wat we liefde noemen is grotendeels maatschappelijk bepaald,” meent zij.

IMHO Simone van Saarloos: Singles verbeteren de wereld!

In My Humble Opinion is de gesproken column van Mindshakes. Elke aflevering een standpunt dat je aan het denken zet.

En ook in ons eigen Hokjes Denken bespraken we het onderwerp. “Ik voel me mannelijker en krachtiger als ik ook met andere vrouwen het bed mag delen,” vertelt Harry Schaap. Maar actrice Isis Cabolet pleit in hetzelfde filmpje: “Ik vind het irritant dat mensen niet tevreden zijn met wat ze hebben.” Volgens liefdesidealist Clarissa Alberg heeft het allemaal te maken met een keuze, maar Patrick Klerks legt uit: “Zin hebben in iets en houden van iets zijn twee hele verschillende dingen.”

De meningen zijn verdeeld, dat moge duidelijk zijn.
Food for thought.

Darwin

Charles Darwin schreef (in 1879) in ‘On the Origin of Species’ dat polygamie een voorwaarde is voor een gunstige evolutie. Van nature is de mens volgens Darwin dus niet trouw. Oké, dat komt hard aan. Maar er zit logica in: evolutionair gezien willen we de beste combinatie vinden om een sterk nageslacht neer te zetten. Mannen willen hun genetisch materiaal zoveel mogelijk verspreiden, en vrouwen zoeken genetisch de meest interessante optie. “Je kunt zelf wel kiezen of je eraan toegeeft of niet, maar ik denk dat al deze evolutionair bepaalde neigingen gewoon in de mens zitten en altijd zullen blijven opsteken,” vertelt Bram Buunk, hoogleraar Evolutionaire Sociale Psychologie in een interview op Scientias.nl.

En wees eens eerlijk. Denk jij nooit aan een ander? In hetzelfde interview wordt gerefereerd aan een onderzoek waaruit blijkt dat 98% van de getrouwde mannen en 80% van getrouwde vrouwen fantaseerde over seks met iemand anders. “Dat laat zien hoezeer die neigingen in mensen opgesloten liggen. Ik denk dat het een illusie is om te denken dat je vreemdgaan en buitenechtelijke relaties kunt uitbannen,” aldus Buunk.

Lees ook: Waarom gaan mensen vreemd? (een wetenschappelijke verklaring)

Officieel mag het trouwens niet in Nederland, trouwen met meer dan één persoon. In het Burgerlijk Wetboek staat: een persoon kan tegelijkertijd slechts met een andere persoon door het huwelijk verbonden zijn. Misschien dat daarom een derde van de huwelijken (volgens het CBS) eindigt in een echtscheiding?

Seriële monogamie

Volgens biologen is de meest natuurlijke drang van de mensensoort om serieel monogaam te zijn. Dus: een tijdje met iemand samenzijn totdat die persoon niet meer aan je wensen voldoet. Ook psycholoog Marcelino Lopez, schreef op zijn blog: “Tegenwoordig zijn we niet bij elkaar tot de dood ons scheidt omdat God of iemand anders het op die manier heeft bedoeld, we zijn bij elkaar tot we er genoeg van hebben. Gemiddeld gezien is dat zo’n vier jaar.

Antropologe Helen Fisher stuitte op een universeel patroon van seriële monogamie. Zij analyseerde echtscheidingscijfers in tientallen samenlevingen en ontdekte een piek in echtscheidingen na een relatie van rond de vier jaar. Zij denkt dat deze echtscheidingscyclus het vierjarige ‘broedseizoen’ van onze voorouders in de Afrikaanse savanne volgt. Die kregen in vier jaar ongeveer één kind. Als het kind enigszins kon lopen konden de koppels uit elkaar om op zoek te gaan naar een volgende partner.”

Samenzijn

Evolutionair bepaald of niet, er zit bij veel mensen toch een diepgeworteld verlangen om met iemand samen te zijn. Écht samen te zijn, onvoorwaardelijk van elkaar te houden en voor altijd trouw te blijven aan elkaar. Spiritual teacher Jeff Foster heeft er misschien nog wel de mooiste visie op. Een relatie is niet ‘een ding’, het is letterlijk niets, zegt hij, maar: “Er is zij. Er is ik. En er is dit moment. We zijn allebei vrij. Er is niets dat ons samenhoudt. Maar we vinden het fijn om samen te zijn. Dus ze is er.”

Jeff Foster Talking about Relationships

See the full one hour show at” http://www.nevernothere.com/jeffandkevin.htm

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zijn mensen monogaam, of is dat een keuze?
Sluiten