Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psychologie 24 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Oudste, middelste of jongste? Dat kan je (liefdes)relaties op deze manieren beïnvloeden

Ben je de oudste, middelste of jongste in de familie? Of misschien wel enig kind? De plek in het gezin zegt veel over hoe je in relaties bent. Het heeft namelijk veel invloed op hoe je omgaat met anderen, zowel vriendschappelijk als in de liefde.

William Cane is auteur van het boek ‘The Birth Order Book‘ en volgens hem heeft de plek in het gezin (oudste, middelste, jongste of enig kind) veel invloed op je persoonlijkheid en kan het dus ook je relaties beïnvloeden. Dit zijn zijn bevindingen.

Positie in je gezin en persoonlijkheid

Het oudste kind

Als je de oudste thuis bent, dan ben je waarschijnlijk georganiseerd, ambitieus, zelfverzekerd en dominant. Je kreeg als oudste veel aandacht van je ouders, dit heeft er voor gezorgd dat je graag in control bent.

Mensen vertrouwen graag op je, omdat je als oudste kind georganiseerd en succesvol bent. Het nadeel van de oudste zijn? Je bent vaker jaloers, hebt moeite met delen en het sluiten van compromissen.

Het middelste kind

Als je de middelste bent, dan ben je waarschijnlijk zeer sociaal, goed in het sluiten van compromissen en een beetje opstandig. Als middelste kind stond je altijd tussen het oudste en het jongste kind in, dit heeft er voor gezorgd dat je met iedereen goed op kan schieten.

Conflicten ga je het liefst uit de weg en je sluit dan ook vaak compromissen in relaties. Jij bent pas gelukkig als iedereen gelukkig is. Daarnaast ben je stiekem een beetje een rebel, die maar al te graag open staat voor nieuwe ervaringen.

Must read: Je broers en zussen hebben misschien wel meer invloed op je dan je ouders

Het jongste kind

Als je de jongste bent, dan ben je waarschijnlijk extravert, charmant, ongecompliceerd en egocentrisch. Als jongste kind had je weinig te zeggen tegenover je oudere broers en zussen. Dit heeft ervoor gezorgd dat je nu vaak voor van alles in bent.

Omdat je meestal tijd doorbracht met mensen die ouder waren dan jij, kreeg je veel te maken met volwassen humor. Dit heeft ervoor gezorgd dat je leuk en grappig bent. Je hebt niet zo de behoefte om te plannen of de leiding te nemen, omdat je oudere broers en zussen dit vrijwel altijd voor je deden.

Enig kind

Als je enig kind bent, dan ben je waarschijnlijk verantwoordelijk, volwassen, betrouwbaar en gevoelig. Als enig kind word je vaak gezien als verwend, doordat je in het gezin altijd het middelpunt van de belangstelling was.

Waarschijnlijk valt dit best mee. Dat je alleen was met je ouders heeft er echter wel voor gezorgd dat je serieus en betrouwbaar bent. Als enig kind ben je daarnaast goed in communiceren en erg gevoelig voor de behoeften van de mensen om je heen.

Positie in je gezin en relaties

Wat voor invloed heeft de plek in het gezin op je relatie?

Oudste en oudste

Het zou kunnen dat jullie vaak gaan botsen. Als oudsten hebben jullie beiden graag de controle. Het is daarom belangrijk dat jullie leren om compromissen te sluiten in plaats van aan te dringen om je zin te krijgen. Probeer je wat vaker in je partner te verplaatsen.

Dit vind je vast ook interessant: Iedereen heeft een moeilijk familielid: zo ga je daarmee om

Oudste en middelste

De middelste is meestal goed in het sluiten van compromissen, dit zorgt ervoor dat de oudste waarschijnlijk de leiding zal nemen. Het kan leiden tot een goede relatie, maar het kan er ook voor zorgen dat het middelste kind zich na een tijdje gevangen voelt. Zorg ervoor dat je als middelste niet altijd toegeeft aan de wil van de ander.

Oudste en jongste

In deze relatie trekken twee tegenpolen elkaar aan. De oudste wil graag de controle hebben, en de jongste wil graag verzorgd worden. Het is meestal een goede match en de relatie kan ervoor zorgen dat de ander uit zijn comfort zone komt.

Middelste en middelste

Jullie zijn beiden gevoelig en bereid om compromissen te sluiten. De grootste valkuil in deze relatie is de angst voor confrontatie. Het kan voor problemen in de relatie zorgen wanneer jullie het beiden niet aandurven om jullie meningen en gevoelens te uiten.

Middelste en jongste

De middelste neemt vaak eigenschappen over van de mensen om hem heen. Het is dan ook waarschijnlijk dat de middelste in deze relatie eigenschappen van de jongste overneemt. De vaardigheid om compromissen te sluiten van de middelste in combinatie met de gezelligheid van de jongste zal zorgen voor een relatie waarin goede communicatie en plezier centraal staan.

Jongste en jongste

Jullie zullen samen zorgen voor veel plezier in jullie relatie. Toch kunnen er problemen ontstaan wanneer niemand de leiding neemt. Om de relatie te laten slagen is het belangrijk dat jullie beiden de verantwoordelijkheid nemen.

Meer over familie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️