Anouk Schaap
Anouk Schaap Psychologie 12 mei 2019
Leestijd: 5 minuten

De sleutel naar een gelukkig leven? Je tijd goed indelen (dit is hoe je dat doet)

Eén ding dat zeker is in het leven, is dat je steeds minder tijd hebt. Tijd is het meest kostbare bezit wat je hebt. Onbewust kun je die kostbare tijd besteden aan zaken die je niet bepaald helpen jouw droomleven te realiseren. Je besteedt meer tijd dan nodig aan dingen die ‘moeten’, of dat nou door jezelf of door anderen wordt opgelegd. Tijd voor verandering: we helpen je je tijd zo in te delen, dat je meer tijd hebt voor jouw droomleven. 
Hoewel het voelt alsof je van alles moet, moet je helemaal niets. Je hebt altijd een keuze. Deel jouw tijd zo in dat je aan een gelukkig bestaan bouwt en de moetjes een bewuste keuze worden.

Werktijden

Het is prachtig als jij iets hebt gevonden waarvan je extreem gelukkig wordt en waar je bijna al jouw tijd aan wilt besteden. Toch is het niet verstandig om al je tijd in je werk te stoppen. Binnen het bedrijfsleven kan er behoorlijk wat druk zijn op fysiek aanwezigheid. De druk alleen al heeft geen positieve werking op je stresslevel. Daarnaast zegt jouw aanwezigheid niets over de kwaliteit van het werk dat je aflevert. Als zelfstandige of ondernemer is dit weer een heel ander verhaal.
Je bent flexibel en je bent bezig iets van jezelf neer te zetten. Nieuwe kansen zorgen voor een adrenalinestoot en je kunt hier eindeloos op doorgaan. Het voelt immers goed. Toch raak je een keer uitgeput, voordat dat gebeurt kun je beter voor een goede balans zorgen. De ene dag kun je prima 10 uur of meer werken, zolang je er maar voor zorgt dat je dat niet structureel doet en jezelf de tijd geeft om weer op te laden.

Online tijden

Of we nou willen of niet, de verslaving is real! En die verslaving zorgt voor ongelofelijk veel afleiding en voor inefficiënt werken. Over sociaal vergelijken en depressies nog niet gesproken. Als je jouw tijden online beter onder controle hebt, houd je meer tijd om te leven. 2 belangrijke tips over je smartphone gebruik:

Meldingenbeheer

Zet je meldingen uit om zo min mogelijk gestoord te worden. Het leidt enorm af om de hele dag meldingen te krijgen van nieuwe berichtjes of e-mails. Je werkt minder efficiënt door afleiding van whatsappberichtjes. En je leeft minder in het nu door continue werkmails voorbij te zien komen.
Dit vind je vast ook interessant: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit
Een mail of appje hoeft niet direct beantwoord te worden en alleen het zien ervan al, leidt jou af van het realiseren van jouw dromen. Zorg er dus voor dat je niet in de verleiding komt en zet de meldingen uit. Lees in dit artikel waarom succesvolle mensen dat ook doen.

Verwachtingen managen

Op werkgebied kun je duidelijk communiceren over jouw bereikbaarheid. Meld in de handtekening van je email op welke dagen jij mails beantwoordt of binnen hoeveel tijd je uiterlijk reageert. Raad mensen aan om het in het onderwerp aan te geven als het spoed is. Of laat mensen bellen als iets urgent is. Door hierover te communiceren, kun je verwachtingen managen en heb jij meer rust.

Vriendschappen

Kijk eens kritisch met wie jij je tijd doorbrengt en vraag jezelf af wat jou dit oplevert. We hebben allemaal wel een paar mensen in ons leven die ons niet per se iets geven. Toch is het makkelijker om daarmee te blijven afspreken in plaats van het af te kappen. We willen liever niemand kwetsen maar onszelf kwellen, is best acceptabel. Zo een zonde! Het is oké als vriendschappen verwateren. Kijk dus nog eens met wie jij je tijd doorbrengt en wat je dit opbrengt. Als er een vriendschap is die je te weinig oplevert, maak dan subtiel een einde aan die vriendschap. Lees in dit artikel hoe je dat doet. 

Me-time

De tijd voor jezelf is nagenoeg het allerbelangrijkst. Vaak is dit de tijd die we overhouden nadat we ons werk hebben gedaan, onze vriendschappen hebben onderhouden en onze to-do lijst hebben afgewerkt. De prioriteit mag best verlegd worden, want de tijd die je in jezelf investeert is het allerbelangrijkst. Door bij jezelf te beginnen, jezelf te leren kennen en je te ontwikkelen heb je op alle vlakken meer te geven. Als jij een echte planner bent, plan deze tijd dan in als iedere andere afspraak. Die anti-planners kunnen dit het beste op gevoel doen (wel regelmatig genoeg), check even in en voel waar je behoefte aan hebt. Als dat me-time is ga daar dan volledig voor.
Take care of your selfie!
Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij richtte begin van dit jaar Take Care of Your Selfie op: een movement die inspireert om goed voor jezelf te zorgen op het gebied van mind, body en soul. Take Care of Your Selfie leert je niet hoe je de perfecte selfie maakt. Wat je wel leert, is hoe jij jouw perfecte selfie kunt zijn, zonder likes en filters. Je leert losbreken van oude overtuigingen en verwachtingen en je gaat aan de slag met jouw zelfvertrouwen en het in verbinding te laten staan met jezelf. Als jij goed voor jezelf zorgt wordt alles om je heen beter. Als jij verandert, verandert alles om je heen.
Vanaf 10 mei 2019 wordt de Take Care of Your Selfie workshop iedere twee weken gegeven bij De Bewustzijn School in Amsterdam.   

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️