Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 12 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Lijstjes voor creatieven: to don’t lijsten

To do-lijstjes voor op je werk, to do’s voor thuis, plannen voor het leven (hello bucketlist) en de uitgebreide variant: bullet journals. Overal maken we lijstjes van omdat het afstrepen van taakjes nu eenmaal zo lekker voelt. Maar nu is de vraag: wil je gewoon lekker kunnen afstrepen of wil je écht productief zijn?

To do-lijstjes werken fijn: ze zijn overzichtelijk en geven ons een goed gevoel. Maar of ze ook echt effectief zijn, is nog maar de vraag.

Lekker afstrepen

Wanneer je enthousiast je taakjes op je to do-lijstjes aan het afstrepen bent, is het verleidelijk om meer te willen afstrepen. Want, hoe meer je afstreept, hoe meer je hebt gedaan, toch?

Dat is zo, maar tenzij je een supersonisch brein hebt dat álle taakjes op je to do-lijst foutloos kan volbrengen, is er een grote kans dat je of je taakjes niet afkrijgt of wanneer je dat wel doet, dat je ze afraffelt (uuhh… me).

De to don’t lijst: plannen voor creatieven

Daarom is ‘project planning voor creatieve mensen‘ in het leven geroepen. Hoe dat precies werkt? Je maakt een lijstje met dingen die je níet gaat doen. ‘Huh, is dat niet nóg ineffectiever?’, hoor ik je denken. Nee. Wanneer je een lijstje maakt met bijvoorbeeld 3 dingen die je écht moet of wilt doen en daaronder to do’s die je niet per se hoeft te doen (je to don’ts), dan kan je je dus 100 procent focussen op de dingen die je wél gaat doen.

In plaats van 7 dingen half te doen, volbreng je nu dus 3 taken met je volledige aandacht. Hoe graag je ook alles in één dag wilt proppen, helaas kan je vrijwel nooit alle ideeën die je hebt in één dag uitwerken. Deze methode helpt je dus die keuze maken.

De makkelijkste to-do-list ooit (volgens PR-expert Ivy Lee)

Simpliciteit voor het creatieve hoofd

De Nederlandse art director Donald Roos schreef al eerder het boek  ‘Don’t read this book’ en komt nu met ‘The to don’t list‘. Want in het hoofd van een creatieveling spoken soms ontelbare ideeën rond en die krijg je makkelijker uitgewerkt als je ze zo concreet en realistisch mogelijk voor jezelf op schrijft, stelt hij. Het zorgt voor simpliciteit waardoor je effectiever aan je prioriteiten kan werken.

Zo werkt de to don’t lijst

Maak simpelweg een lijst met je ideeën en ‘to do’s’, de dingen die je idealiter zou willen doen. Dit kan zijn voor je leven, werk, een bepaald project, dit jaar, deze maand of gewoon voor vandaag. Na het derde item zet je een streep. Alleen al het idee al dat je je enkel met 3 dingen hoeft bezig te houden, geeft je rust en tijd om te focussen.

Meer lezen over de voordelen van to do-lists?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Lijstjes voor creatieven: to don’t lijsten
Sluiten