Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 11 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

De liefde volgens… Plato

Wist jij dat veel van de ideeën uit de Griekse Oudheid nog steeds erg actueel zijn? Het Griekse volk bestond uit een deel knappe koppen die de fundamenten voor onze hedendaagse samenleving hebben gebouwd. Veel van hun opvattingen zijn ook vandaag de dag nog aan de orde. Van Plato’s visie op liefde kunnen we bijvoorbeeld nog veel leren.

Wie zich eenmaal verdiept in de Griekse Oudheid, beseft al snel wat voor een fascinerend volk dit was. Van kunst tot de Olympische Spelen en wiskundige stellingen tot filosofie: het nalatenschap van de oude Grieken is enorm. Wij vinden het interessant om hun filosofische opvattingen in een nieuw daglicht te bekijken. Dit is wat we kunnen leren van Plato’s visie op liefde en dat is verrassend actueel.

Meet the author: Plato

Plato was een Griekse filosoof en schrijver. Hij leefde ongeveer 400 jaar voor Christus in een wereld die niet te vergelijken is met de wereld van nu. Eén ding was voor de oude Grieken in ieder geval net zo belangrijk als voor ons nu: de liefde. Ook in Plato’s tijd waren de meningen verdeeld over wat de liefde nu eigenlijk was. Gelukkig voor ons kwam Plato op het idee om die verschillende meningen in een verhaalvorm te gieten: ‘Symposium’ was geboren.

In Symposium verdedigt Plato de stelling dat liefde op veel vlakken gelijkenissen heeft met filosofie. Ze overstijgen beide het menselijk bestaan en beiden verbinden ze het eindige met het eeuwige. Voor Plato heeft liefde meer te maken met vriendschap dan met erotiek.

Liefde en vriendschap

Het beginstadium van liefde gaat gepaard met lust en bezitsdrang. We zijn verliefd en willen de ander helemaal voor onszelf winnen op een erotische manier. Als we dat klusje geklaard hebben, kan lust plaatsmaken voor vriendschap. De liefdesrelatie wordt dan de verbinding van 2 zielen in een diepe, vriendschappelijke connectie.

In Plato’s visie op liefde maakt erotiek dus plaats voor een vorm van vriendschap die zó hoog is dat het de menselijkheid overstijgt. Het resultaat van een liefdesband is een prachtig leven waarin verlangen, vriendschap en filosofie perfect in harmonie zijn. Dit is ook waar later de term ‘platonische’ liefde uit ontstond: een non-seksuele liefde waarbij 2 mensen zo nauw met elkaar verbinden dat ze één worden met een hogere waarheid.

Food for thought: Waarom hechten we vandaag de dag zoveel belang aan seks in relaties? Misschien moeten we minder streven naar een spannend seksleven en accepteren dat een goede relatie niet altijd gepaard gaat met een boeiend seksleven. Plato verdedigt immers dat niet seks, maar ultieme vriendschap de bindende lijm is tussen 2 verliefde zielen.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo herken je échte vriendschap

Same sex en leeftijdsverschillen

Het boeiende aan Plato’s visie is dat hij voornamelijk geïnteresseerd was in de relatie tussen een oudere met een jongere man (hoewel hij ook openstond voor andere types relaties).

Food for thought: waarom is er vandaag nog zoveel afkeuring ten opzichte van homoseksualiteit en leeftijdsverschillen binnen relaties? Zelfs in het Oude Griekenland keken ze hier niet vreemd van op. Toch werd de legalisatie van homohuwelijken in Australië bijvoorbeeld pas in 2017 goedgekeurd.

Lees ook: Wel vrij, maar liever niet hand-in-hand (hoe tolerant zijn we eigenlijk tegenover de LHBT-community?)

Het idee achter het leeftijdsverschil heeft te maken met de pure, mooie en geleerde uitstraling van jonge jongens die de ultieme schoonheid vertegenwoordigt. Ook hier vragen we ons af waarom we zoveel moeite hebben met leeftijdsverschil in een relatie (en schreven er eerder een artikel over). Als ze hier zo’n 2400 jaar geleden geen problemen mee hadden, waarom heersen er dan nu toch nog zoveel vooroordelen?

Zo zie je maar dat geschiedenis niet saai hoeft te zijn! Ook anno 2019 kunnen wij nog erg veel leren van onze voorgangers. Thank you Plato.

More love?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️