Mind 12 jul 2018 Ariela Slakhorst

Waarom hebben we zoveel moeite met leeftijdsverschil in een relatie?

Wat hebben powerkoppels als Beyonce en Jay Z en Ellen DeGeneres en Portia Rossi gemeen? Behalve dat ze natuurlijk wereldberoemd zijn, hebben de geliefdes een leeftijdsverschil van minimaal tien jaar. Daar hoor je niemand over. Waarom zijn er in het dagelijks leven toch nog steeds zoveel vooroordelen over een groot leeftijdsverschil in een relatie?

Een relatie is iets tussen twee mensen, toch houden we er (onbedoeld) van om te oordelen over leeftijdsverschil in een relatie van anderen. Waarom is dat toch zo?

Algemeen geaccepteerd (of juist niet)

Het lijkt alsof de gemengde gevoelens opspelen wanneer er een leeftijdsverschil is van tien jaar of ouder is. Het is één van die dingen waar je lekker makkelijk over kan oordelen. Een jong meisje met een veel oudere man zal vast een geldwolf zijn. Vrouwen die op jongere mannen vallen zijn cougars en willen gewoon een toy boy. 

Onderzoek bewijst het tegendeel

Honderden jaren geleden was het heel normaal om op vroege leeftijd kinderen te krijgen. De voorkeur van een man ging daarom op natuurlijke wijze uit naar een jong meisje als partner omdat zij veel kinderen kon baren. Maar tegenwoordig krijgen vrouwen steeds later kinderen.

Ook nu heerst het idee (om even lekker te generaliseren) dat mannen het liefst een jongere partner hebben. Toch blijkt dat niet het geval. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen meer open staan voor een jongere partner dan dat het perse een voorkeur is.

Hoe ga je ermee om als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt?

Jongeren denken kritischer over leeftijdsverschil

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen minder open staan voor een relatie met een jongere man. Wat eigenlijk niet zo vreemd is, want een oudere vrouw met een jonge man is minder geaccepteerd dan een oudere man met een jonger meisje volgens een artikel in Metro.

Gek genoeg blijkt dat jongeren kritischer tegenover relaties met een groot leeftijdsverschil staan dan ouderen. Terwijl je zou zeggen dat jongeren over het algemeen weinig waarde hechten aan de status quo. Best opvallend dus! Een mogelijke verklaring is dat de jongere persoon vaak wordt gezien als de gene die wordt uitgebuit, en de gene die meer reputatieschade lijdt.

Waarom vinden we het leeftijdsverschil gek?

In het algemeen vallen we op partners waarmee we veel gemeen hebben. Op gebied van dezelfde normen en waarden, humor, interesses en dus ook iemand van je eigen leeftijd. We kijken daarom vreemd op als we een koppel voorbij zien lopen dat duidelijk in leeftijd verschilt.

Liefde kent geen leeftijd

Gelukkig mag iedereen helemaal zelf weten met wie hij of zij een relatie aangaat en zijn er genoeg stellen die bewijzen dat een groot leeftijdsverschil helemaal niets uitmaakt. En er zijn stellen die nauwelijks in leeftijd schelen en het niet één jaar volhouden. Uiteindelijk is het ware liefde dat ons bij elkaar houdt en niet onze leeftijd.

Meer lezen over relaties?

Niets meer missen van de liefdes-updates van Bedrock? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Waarom hebben we zoveel moeite met leeftijdsverschil in een relatie?
Sluiten