Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 1 okt 2019

Hoe ga je ermee om als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt?

Ik werk, terwijl mijn vriend nog studeert. Ik sta op als hij naar bed gaat. Ik woon in het zuiden van het land, hij in het noorden. Ik drink veel thee en sport, hij drinkt veel bier en houdt ook van sport – op tv. Oké, dit is misschien wat overdreven, aangezien ik ook gewoon bier drink en hij heus niet iedere ochtend uit de stad komt rollen. Maar je snapt wat ik bedoel: we zitten een beetje in een andere fase. Dealbreaker? Hoeft niet. We delen een aantal veel voorkomende verschillen en laten zien hoe je hiermee omgaat.

Het leeftijdsverschil

Als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt, is de kans groot dat jij een paar jaar ouder bent. Je studie zit er inmiddels op en het ‘grotemensenleven’ is begonnen. Daar komen serieuze zaken bij kijken, zoals het zoeken naar een baan of een huis. Jouw leven verandert, terwijl dat van je vriend of vriendin gewoon hetzelfde blijft.

Hoe je ermee omgaat: we weten allemaal dat leeftijd maar een getal is. De één is jong voor zijn leeftijd en de ander gedraagt zich weer ouder dan hij of zij is. Hierdoor kan het zijn dat jullie, ondanks het leeftijdsverschil, toch op één lijn zitten. En als je jong bent lijken een paar jaar misschien een big deal, maar op oudere leeftijd kijkt niemand daar meer van op.

Kilometers afstand

Een baan heb je niet altijd voor het uitkiezen. Het kan daardoor zijn dat jullie allebei in een andere stad wonen. Met een druk studie- en werkschema betekent dit dat je elkaar minder vaak kunt zien. Maar dat hoeft niet altijd een nadeel te zijn. De tijd waarin je elkaar wél ziet, kun je de volle aandacht voor elkaar hebben. In plaats van snel een vorkje weg te prikken (terwijl je ook nog eens met 10 andere dingen bezig bent), kunnen jullie echt wat leuks ondernemen. Veel beter, toch?

Lees ook: Dit is het belangrijkste ingrediënt voor een goede relatie

Hoe je ermee omgaat: houd iedere dag even contact. Betrek elkaar bij dagelijkse bezigheden. Deel ook dingen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken en waarvan je denkt dat ze het delen niet waard zijn. Juist die kleine momenten geven het gevoel alsof je deel uitmaakt van elkaars leven.

Een ander ritme

Als mijn wekker gaat en ik met mijn slaperige ogen op mijn telefoon kijk, zie ik soms een appje van mijn vriend. Dat hij thuis is. Vijf minuten geleden verstuurd. Een tikkeltje jaloers dat die tijden voor mij voorbij zijn, wens ik hem dan welterusten en haast ik me richting kantoor. Als je werkt heb je nu eenmaal een ander ritme dan wanneer je studeert. Bij een baan horen vaak vaste tijden. Een nacht doorhalen en de eerste paar uur van je werkdag skippen zit er niet in.

Hoe je ermee omgaat: in principe maakt het natuurlijk niet zoveel uit dat jullie een ander ritme hebben, vooral als je niet samen onder één dak woont. Het kan alleen lastig zijn als je samen slaapt, omdat je biologische klok anders staat ingesteld. Ben je veel eerder wakker dan je vriend of vriendin, probeer dan in de vroege uren alvast wat werk te verrichten.

Dit vind je vast ook interessant: De perfecte relatie: bestaat deze eigenlijk wel en ga je ‘m aan met een ander of juist met jezelf?

Invulling van het weekend

Werk je 5 volle dagen in de week, dan denk je aan het eind van de week maar één ding: thank god it’s friday! Je hebt zin in een borrel en verheugt je op een leuke avond. Maar nu moet je vriend of vriendin opeens studeren. Er zit een tentamen aan te komen en daar moet hard voor worden geblokt. Is dat even balen. Nét nu je zin had om samen op pad te gaan.

Hoe je ermee omgaat: houd elkaar op de hoogte van je verplichtingen en weekendplannen. Zo weet je wat je te wachten staat en voorkom je teleurstellingen.

Money, money, money

Als de één al werkt en de ander nog studeert, is het logisch dat er een verschil in inkomen is. Zolang je studeert, moet je iedere euro omdraaien. Samen op vakantie of uit eten gaan zit er hierdoor niet altijd in.

Lees ook: Leer geld los te zien van succes door te achterhalen welk geldtype jij bent

Hoe je ermee omgaat: gelukkig zijn er genoeg leuke dingen die weinig geld kosten. In het park borrelen doet qua gezelligheid niet onder voor een etentje in een restaurant en Netflix is een goede vervanging voor de bioscoop. Daarnaast blijft het natuurlijk niet altijd zo. Over een paar jaar – als je vriend of vriendin ook werkt – kunnen jullie alsnog die geplande droomreis maken. Én ieder weekend uit eten gaan.

Toekomstplannen

Veel van je vrienden werken al, gaan samenwonen en houden zich bezig met het uitstippelen van hun toekomst. Maar als je beiden in een andere stad woont vanwege studie of werk zijn dit dingen die je op de lange baan moet schuiven.

Hoe je ermee omgaat: je moet misschien je toekomstplannen bijstellen, maar dat is nog altijd beter dan je vriend of vriendin inruilen. Praat erover met elkaar. Hoe zie jij de komende jaren en hoe ziet je vriend of vriendin het? Communicatie en inlevingsvermogen zijn het allerbelangrijkste in een relatie.

En hé, hoewel het niet altijd even makkelijk is om een vriend of vriendin te hebben die nog studeert, zitten er natuurlijk ook voordelen aan. Ik begeef me inmiddels op de werkvloer, maar als ik bij mijn vriend ben, kan ik nog even de student uithangen. Stiekem best leuk.

Meer over relaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe ga je ermee om als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt?
Sluiten