Kinderen na je 35e (dat heeft zo zijn voordelen)

Hoe ouder je bent, hoe meer levenservaring je hebt

Tegenwoordig beginnen vrouwen gemiddeld later aan kinderen dan een aantal decennia terug. De gemiddelde leeftijd van de vrouw bij de geboorte van het eerste kind ligt rond de 29,4 jaar en in 2015 kreeg 29 procent van de 35-plusmoeders een eerste kind. Is dat wel zo slim?

Het ligt er natuurlijk aan vanuit welk oogpunt je deze vraag bekijkt. Lichamelijk gezien is het inderdaad beter om vroeger aan kinderen te beginnen (het liefst zo tussen je 20e en 25e levensjaar). Op deze leeftijd zijn vrouwen het meest vruchtbaar en is de kans om snel zwanger te raken logischerwijs een stuk groter.

Ondanks dit gegeven zijn er veel vrouwen die pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen. Sommigen hadden ze misschien wel eerder gewild als het leven precies was verlopen zoals gewenst. Want wat als je nog niet de juiste partner hebt gevonden om een gezin mee te starten? Wat als je wel een kinderwens hebt, maar er simpelweg nog niet aan toe bent? En wat als je niet de (financiële) middelen hebt om een kind groot te brengen? Het kunnen allemaal redenen zijn om het krijgen van kinderen uit te stellen. En dat is prima. Er zitten zelfs een aantal voordelen aan verbonden.

Je hebt eerst tijd voor andere dingen

Als je ervoor kiest om op latere leeftijd aan kinderen te beginnen betekent dit dat je eerst tijd hebt om andere dingen te doen. Alle opties zijn nog open. Wil je carrière maken? Dan staat niets of niemand je in de weg. Heb je een langgekoesterde droom om de wereld rond te reizen en de gekste avonturen te beleven? Ook dat kan. Net als ’s avonds de kroeg induiken, om vervolgens te gaan slapen als het licht wordt. Zodra je een kind hebt is dat (deels) voorbij. Natuurlijk kun je ook aan een carrière werken als je moeder bent en je kunt heus nog wel eens de stad in (dankzij de oppas). Maar het is niet hetzelfde. Je bent niet langer vrij om te gaan en staan waar je wilt en je zult compromissen moeten maken. Best lekker om dat nog even voor je uit te schuiven, toch?

Je hebt meer levenservaring om je kind(eren) op te voeden

Als je ervoor kiest om op latere leeftijd moeder te worden heb je al heel wat gedaan en meegemaakt in je leven. En hoewel dat niet betekent dat oudere moeders beter zijn dan jonge moeders kan dat goed van pas komen bij de opvoeding. Opvoedcoach Vanesse van der Schaar zei hierover het volgende tegen Nu.nl: “Over het algemeen – maar het is belangrijk om niet te generaliseren – denk ik dat je beter weet welke normen en waarden je wilt overbrengen op je kind als je wat ouder bent. Hoe ouder je bent, hoe meer levenservaring je hebt.”

Je kinderen hebben mogelijk minder problemen

Wachten met kinderen tot je the big thirty bent gepasseerd is helemaal niet zo’n slecht idee als we onderzoekers van de Universiteit van Aarhus mogen geloven. Uit hun studie – welke is gepubliceerd in het European Journal of Development Psychology – blijkt dat kinderen (van zeven en elf jaar) met een wat oudere moeder minder gedrags-, sociale- en emotionele problemen hebben. Een mogelijke verklaring hiervoor is de thuissituatie, die bij oudere vrouwen vaak een stuk stabieler is. Je zou het dus zo kunnen bekijken: je kinderwens uitstellen vanwege een (ontbrekende) partner of financiële onzekerheid pays off.

Late ouders hebben een rijker sociaal leven

Of je als ouder een rijk sociaal leven hebt hangt natuurlijk van verschillende factoren af, zoals je karakter en je eigen inspanningen. Maar wat ook lijkt mee te spelen is de leeftijd waarop je kinderen krijgt. Uit het proefschrift van socioloog Jesper Rözer van de Universiteit van Utrecht blijkt dat late ouders (vanaf ongeveer 32 jaar) een rijker sociaal leven hebben. Hij analyseerde de gegevens van 7821 ouders uit Zwitserland en kwam tot de volgende conclusie: late ouders zijn beter in het leggen en onderhouden van sociale contacten dan vroege ouders. Hoe dat zich uit? “Moeders die voor hun 24e een kind krijgen lopen met name contact met de buren mis. Bij hun mannelijke tegenhangers verwatert het contact vooral met vrienden”, vertelt Rözer tegen de Volkskrant.

Meer lezen?

Waarom twintigers maar niet volwassen worden. Nemen ze het leven wel serieus?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.