Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 12 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Vrouwen die kiezen voor een kinderloos bestaan door de klimaatverandering

Voor menig vrouw is het krijgen van een kind een grote droom, zo niet de grootste. Een droom die bij geluk werkelijkheid wordt. Er zijn ook vrouwen die geen kinderen willen of kunnen krijgen. Zonder verder al teveel labels te plakken is er nog één soort vrouw waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord: de vrouw die geen kinderen wil door het veranderende klimaat.

Wanneer je denkt aan een bewust leven, denk je (wij ook) waarschijnlijk aan het verminderen van je ecologische voetafdruk door bijvoorbeeld minder te vliegen, minder vlees of zuivel te eten, niet meer te shoppen bij fast fashion-huizen of misschien door wegwerpplastic te skippen.

Kinderen vs. het klimaat

Nu klopt het natuurlijk ook dat de vlees- en zuivelindustrie de vervuilendste ter wereld is, gevolgd door de mode-industrie. Waar echter niet iedereen bij nadenkt, is de impact van het krijgen van kinderen. Het klinkt wellicht cru, omdat we immers gemaakt zijn om voort te planten. Maar kan dat nog wel in harmonie als we zo doorgaan? Uiteindelijk is de mens de veroorzaker van de klimaatverandering en dat zal alleen maar erger worden als we ons zo rap blijven voortplanten.

Lees ook: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050

We zijn nu met zo’n 7,5 miljard mensen op de wereld en er wordt geschat dat we in 2050 met zo’n 10 (!) miljard mensen zullen zijn. Je kan je misschien wel voorstellen dat de uitstoot daarmee ook stijgt.

Dit jaar kwam earth overshoot day – de dag waarop we alle natuurlijke bronnen hebben op gemaakt voor dat jaar – opnieuw eerder dan ooit: op 29 juli. Voor sommige vrouwen is de klimaatverandering nu de reden om voor een kinderloos bestaan te kiezen. Dat scheelt immers de meeste CO2-uitstoot dan welk eco-vriendelijk-dieet dan ook.

Een leefbare toekomst

De droom van elke ouder is om een gelukkig kind te krijgen en deze op een veilige, harmonieuze manier groot te brengen. In dat plaatje passen doorgaans geen smeltende ijskappen, extreme temperaturen, verminderende biodiversiteit en ecosystemen die als een domino-effect steeds meer in de war raken.

In Bedrock Talks vertelt Jelmer Mommers, klimaatjournalist van de Correspondent, dat we nu al merken dat de wereld om ons heen verandert. We krijgen onder andere al te maken met meer hittegolven (we hebben de warmste zomer in de laatste 3 eeuwen meegemaakt), bosbranden, droogte, tropische buien en een verminderende  biodiversiteit. Inmiddels bestaan er begrippen als eco-angst en liep de jonge en bekende klimaatstrijder Greta Thunberg er zelfs een depressie door op.

De Huffpost sprak met vrouwen die er daarom voor kiezen hun kinderen niet in zo’n wereld te laten opgroeien, door simpelweg geen kinderen te krijgen.

Kinderloze vrouwen door klimaat

Meghan Kallman en Josephine Ferorelli ontmoetten elkaar op een concert en vonden elkaar direct in het onderwerp hoe de klimaatverandering de toekomst van hun kinderen zal veranderen. Niet lang daarna begonnen ze ‘Conceivable Future‘ waarmee ze focussen op hoe de klimaatverandering zich verhoudt tot ouderschap. Een taboe, zo blijkt uit verschillende reacties.

Lees ook: Wel of geen kinderen: moet je daarbij rekening houden met het milieu?

Niet gek, meent Colin Hickey een onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. “De wereld is immers ingericht op maken van meer kinderen. We vieren het wanneer iemand aankondigt kinderen te krijgen. Iets wat eigenlijk verwacht wordt,” aldus Hikcey die zich richt op filosofie en klimaatethiek. Inmiddels hebben zich 330 leden aangesloten bij Conceivable Future. Kallman en Ferorellin willen niemand iets opleggen, vertellen ze, ze willen mensen bewust maken van onze toekomst én die van onze kinderen.

Er is hierin geen goed of fout. Wat er wél is, is hoop. Jelmer Mommer vertelt je in de onderstaande podcast, Bedrock Talks, wat we kunnen doen om het klimaat positief bij te sturen, óók als je kinderen hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️