Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nieuws 30 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Earth Overshoot Day 2019: alweer bereikt onze ecologische voetafdruk een record

Gisteren (29 juli 2019) viel Earth Overshoot Day – het moment waarop we alle natuurlijke grondstoffen verbruikt hebben die onze planeet in 2019 kan vernieuwen. Herinner je je nog dat we vorig jaar op 1 augustus al stelden dat onze ecologische voetafdruk nog nooit eerder zo groot was? Schrijnend genoeg is die ecologische voetafdruk dit jaar dus nóg groter geworden.

Dat de Earth Overshoot Day elk jaar eerder valt is ongelooflijk confronterend. Maar wat betekent dat concreet voor onze planeet, en wat kunnen we hieraan doen?

Earth Overshoot Day uitgelegd

Per jaar voorziet de aarde in een groot, maar beperkt aanbod natuurlijke grondstoffen die de mens kan verbruiken. Houdt iedereen zijn ecologische voetafdruk klein, dan zijn die grondstoffen voldoende voor een jaar.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom de argumenten van klimaatontkenners nergens op slaan (en hoe je dat bewijst)

Is die ecologische voetafdruk te groot, dan zijn de voorziene grondstoffen niet voldoende en teren we voor de rest van het jaar op reserves. Dit kantelpunt werd door de onderzoeksorganisatie Global Footprint Network gedefineerd als Earth Overshoot Day.

#earthovershootday2019

15 Likes, 0 Comments – Earth Overshoot Day (@earthovershootday) on Instagram: “#earthovershootday2019”

Earth Overshoot Day: de huidige toestand

Al sinds 1970 kan de aarde onze consumptie niet meer aan. Earth Overshoot Day viel dat jaar op 29 december. Sindsdien valt Earth Overshoot Day steeds vroeger.

Lees ook: Hittegolven door heel Europa: wat is de link met klimaatverandering en wat betekent het voor ons?

Kan je nagaan hoe snel we in nog geen 50 jaar tijd zijn opgeschoven, wetende dat ‘ie dit jaar op 29 juli valt? Helaas vergroten we onze ecologische voetafdruk ieder jaar dus meer en meer.

Earth Overshoot Day: de gevolgen

De vraag is natuurlijk wat voor drastische gevolgen dit allemaal heeft voor mens en planeet. Want wat gebeurt er als Earth Overshoot Day op een dag op 1 januari valt? Vergaat de wereld dan?

Dat niet, wordt ons uitgelegd in een filmpje uit een artikel van NOS 3. Maar één ding is zeker: onze levenskwaliteit zal er fors op achteruit gaan. Dat wil zeggen dat er meer voedseltekorten, meer uitstervende planten en dieren en meer klimaatverandering zal zijn – en dit in een heel nabije toekomst.

#earthovershootday

37 Likes, 3 Comments – Earth Overshoot Day (@earthovershootday) on Instagram: “#earthovershootday”

Earth Overshoot Day: wat kan je daaraan doen?

Vind je dit soort informatie net zo shocking als wij en wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dat kan. Begin bijvoorbeeld eens met te berekenen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is, bijvoorbeeld via deze footprint calculator.

Must read: Deze jonge klimaatstrijders geven het goede voorbeeld en dit is hoe jij mee kan doen

Vervolgens kan je zelf allerlei dingen in het dagelijks leven toepassen om je footprint te verkleinen. Eerder somden we 8 dingen op die je kan doen om het klimaat een handje te helpen. Benieuwd hoe je kinderen kan opvoeden op een duurzame, klimaatvriendelijke manier? Je leest het hier. En bij jij een echte carnivoor, maar wil je wél je ecologische voetafdruk verkleinen? Eet dit vlees dan wel en niet.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Earth Overshoot Day 2019: alweer bereikt onze ecologische voetafdruk een record
Sluiten