Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 1 mei 2019

Wel of geen kinderen: moet je daarbij rekening houden met het milieu?

Nog niet zo lang geleden zag ik een tweet van Boswachter Tim voorbij komen op Twitter. Of mensen bereid waren een bepaalde luxe en comfort inleveren om het milieu te redden, vroeg hij. Zoals: goedkope dingen bestellen op AliExpress, veel en vaak kleren kopen, standaard warm water, elke twee jaar een nieuwe telefoon, huis warm stoken, vaak in bad, vliegvakanties, autorijden, verlichting in huis… Nou ja, je snapt het punt. We vinden het klimaat allemaal erg belangrijk, maar hoeveel hebben we er nou écht voor over?

Die vraag alleen al is natuurlijk ontzettend interessant. Immers, om de wereld te verbeteren zullen er drastische dingen moeten veranderen. Dan is het wel belangrijk dat mensen bereid zijn minder vaak te vliegen en minder vlees te eten.

Er is in feite een dilemma tussen ons individuele doel – een zo optimaal mogelijke situatie voor onszelf creëren – en ons gezamenlijke doel, in dit geval de wereld redden. Als we geen verwarming meer zouden hebben, zou dat bijvoorbeeld nogal tegen ons overlevingsinstinct ingaan, omdat je met een koud lichaam nu eenmaal minder goed kunt vechten of vluchten.

Maar ook de antwoorden waren interessant. Een aantal mensen noemde bijvoorbeeld dat ze al goed bezig waren vanwege het niet hebben van kinderen, om welke reden dan ook.

De invloed van kinderen krijgen op het milieu

Nu schreven we al eerder dat er steeds meer mensen zijn die kiezen om geen kinderen proberen te krijgen, om zo meer milieuvervuiling te voorkomen. Immers: hoe meer mensen, hoe meer CO2-uitstoot.

Dit vind je vast ook interessant: De wereldwijde CO2-uitstoot is dit jaar weer gestegen

Ook uit onderzoek blijkt dat een kind minder krijgen het beste is wat je als individu kunt doen om de CO2-uitstoot in te perken. Een kind minder krijgen zou gemiddeld maar liefst 58 ton CO2 besparen per levensjaar van beide ouders. Dat werd uitgerekend door de totale uitstoot van een kind en zijn afstammelingen te delen door het aantal levensjaren van ouders. Elke ouder zou bijdragen aan 50 procent van de uitstoot van het kind, 25 procent van kleinkinderen, et cetera.

Wel of geen kinderen?

Het is natuurlijk lastig om ‘kinderen krijgen’ op eenzelfde manier te benaderen als ‘warm water bij het douchen’ in termen van dingen die je al dan niet overhebt voor een betere wereld. Kinderen krijgen is immers lang niet altijd een luxe of comfort: vaak is het een natuurlijk instinct om je te willen voortplanten, en bovendien hebben mensen in sommige landen hun kinderen ook nodig om bijvoorbeeld geld te verdienen en om voor ze te zorgen als ze ziek of oud worden.

Toch is het een interessante vraag of we meer aan het milieu zouden moeten denken als we besluiten om proberen kinderen te krijgen. Is het egoïstisch als we graag een mini-versie van onszelf rond willen zien huppelen, dat wel 58 ton CO2 per jaar bij onze uitstoot optelt? Niet alleen egoïstisch richting de aarde, maar ook richting die kinderen zelf, die op zullen groeien met steeds meer gevolgen van klimaatverandering?

‘Klimaatvriendelijk’ opvoeden

Dat ligt er natuurlijk ook aan hoe we onze kinderen opvoeden. Als we allemaal kinderen baren die staken voor het klimaat en met liefde een duurzaam dieet volgen waarmee alle 10 miljard burgers gezond en duurzaam kunnen eten in 2050, ziet de toekomst er al heel anders uit dan wanneer onze kinderen zich net als veel volwassenen nu gedragen.

Dit vind je misschien ook leuk: Hoe Greta Thunberg (16) wereldwijd jongeren inspireert om de straat op te gaan voor het klimaat

Wel of geen kinderen: moet je daarbij rekening houden met het milieu of niet? Die vraag is dus niet zomaar eenduidig te beantwoorden, net als de vraag of we vliegtuigen dan maar helemaal moeten verbieden. Bij de keuze om kinderen te krijgen spelen nog zoveel meer dingen mee dan alleen het klimaat, en die kunnen we niet zomaar ontkennen. Maar weet in ieder geval wel: als je geen kinderen wilt, dan is dat meer dan oké. Voor jezelf én de aarde.

Meer lezen over kinderen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wel of geen kinderen: moet je daarbij rekening houden met het milieu?
Sluiten