Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F01%2Fbrooke-lark-158019-unsplash-e1547747038679.jpg)
Hoeveel vlees eet jij per week? In Nederland eten we best wel veel. Maar dat kan niet meer als we in 2050 met 10 miljard mensen zijn. De Britse Hoogleraar Tim Lang deed met 35 andere wetenschappers maar liefst 3 jaar lang onderzoek naar het onderwerp en zegt: ‘Het kan: alle 10 miljard burgers gezond en duurzaam voeden in 2050.’ Maar, dat vereist wel een ander dieet.
De wetenschappers kwamen dan ook met een heus dieet waar we niet alleen alle monden in 2050 mee kunnen voeden, we zouden er ook jaarlijks 11 miljoen doden mee kunnen voorkomen. Momenteel lijden er zo’n 800 miljoen mensen honger en zijn 2 miljard (!) mensen te zwaar. Die verdeling is op te lossen met de ‘Great Food Transformation‘, vertelt Lang in een interview aan de Volkskrant. Een dieet waarmee ook het milieu minder belast wordt. Want wat blijkt over het algemeen: wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet, aldus Lang.
Hoe ziet het ‘Dieet van de 21e eeuw’ eruit?
Het dieet dat het milieu minder belast, overgewicht terugdringt en alle monden kan voeden, bevat in elk geval drastisch minder suiker, vet, zuivel, maar vooral: minder vlees. Want de huidige voedselproductie vraagt meer van de planeet dan zij aankan (Earth Overshoot Day kwam dit jaar het vroegste ooit). Het ‘Dieet voor de 21e eeuw’ kwam uit het EAT-Lancet rapport van het onderzoeksteam dat bestond uit epidemiologen, voedingsexperts, economen, ecologen, klimaat- en beleidswetenschappers.
Minder vlees
Vooral vlees heeft een grote impact op het milieu. Om het product van A tot Z te maken is er enorm veel water, landbouwgrond en CO2-uitstoot nodig; zo kost de productie van een pond vlees ongeveer 11.250 liter water. Dat is even slikken. Maar het kán dus wel anders.
Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten
Hoewel een vegetarisch of veganistisch dieet de grootste impact zal hebben, heeft een flexetarisch dieet ook al een enorme impact. Lang en zijn team hebben gekeken naar wat nodig is en haalbaar en adviseert om per week 300 gram vlees (kip, rund en varken) en daar bovenop 200 gram vis. Dat is ongeveer de helft van wat de gemiddelde persoon nu per week binnenkrijgt. En wat zuivel betreft? Een eitje per week, 2 kilo aan zuivel en 1,5 kilo aan brood en rijst.
En de overheden? Tim Lang vertelt in het interview overheden niet te willen vertellen wat ze moeten doen, maar wil wél vertellen wat wat er moet veranderen. China realiseert zich bijvoorbeeld heus dat het grote gevolgen heeft als de vleesconsumptie zo door gaat en adviseert zijn burgers al om minder vlees te eten, zegt Lang.
Wat staat er dan op het menu?
Hoewel krantenkoppen (inclusief Bedrock zelf) al een tijden roepen dat vlees de grootste negatieve impact heeft op het milieu, lijken Tim Lang en zijn team nu écht een duidelijke oplossing voor het probleem te hebben. Met dit dieet is het mogelijk om over ruim 30 jaar iedereen te voeden. Gelukkig zien we tegenwoordig in steeds meer steden dat een vegetarisch of veganistisch dieet de norm wordt, zoals deze vega(n) restaurants in Amsterdam en Rotterdam.
We helpen je met liefde aan allerlei heerlijke recepten vol groenten, peulvruchten en andere lekkernijen en voor wie wilt: vleesvervangers!
- Vega Vrijdag: pasta met bloemkool en walnoten
- Vega Vrijdag: gepofte zoete aardappels met avocado en limoenroom
- Vega Vrijdag: gevulde zoete aardappel met feta en tzatziki