Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 23 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

De gezondheid van de aarde is in gevaar (een waarschuwing van 15.000 wetenschappers)

In 1992 tekenden 1700 onafhankelijke wetenschappers, samen met de Union of Concerned Scientists, de ‘World Scientists’ Warning to Humanity’. De boodschap: als we niet stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en als we ontbossing en uitstoot van broeikasgassen niet drastisch verminderen, wordt de planeet ernstig beschadigd en stort de biodiversiteit in.
Nu, 25 jaar later, is er een nieuwe waarschuwing, dit keer getekend door ruim 15 duizend wetenschappers uit 184 verschillende landen. Want er is veel te weinig gebeurd sinds 1992, zeggen ze. Oké, we hebben het gat in de ozonlaag gestabiliseerd, maar verder? We stoten alleen maar meer CO2 uit, de wereldbevolking blijft maar groeien, de ontbossing gaat door, de hoeveelheid schoon water neemt af, diersoorten zijn bedreigd of sterven zelfs uit – en oh ja, dan hebben we het nog niet eens gehad over de toename van de temperatuur. Die dingen zijn niet opgelost; ze zijn juist alleen maar erger geworden.

Massa-extinctie

Vooral verontrustend is het huidige traject van mogelijk catastrofale klimaatverandering als gevolg van toenemende broeikasgassen, schrijven de wetenschappers. Die broeikasgassen worden vooral uitgestoten door verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing én landbouwproductie, met name voor de productie van vlees.

Daarnaast hebben we het toegelaten dat veel diersoorten aan het eind van deze eeuw zijn uitgestorven of in ieder geval ernstig bedreigd. Met andere woorden: we zijn verantwoordelijk voor de zesde massa-extinctie in ongeveer 540 miljoen jaar. Niet omdat er een meteoriet is neergestort, maar simpelweg omdat we teveel consumeren en daar niet mee willen stoppen.

Wat we dan allemaal verkeerd hebben gedaan? We hebben de populatiegroei niet tegengehouden, niet gekeken naar de rol van de groeiende economie, te weinig gedaan aan de uitstoot van broeikasgassen en niet genoeg gefocust op groene energie, het herstellen van ecosystemen en het stoppen van vervuiling. Resultaat: de gezondheid van de aarde is in gevaar. Ja, dat drukt je wel even met je neus op de feiten.

Individueel gedrag

Natuurlijk zijn we daar niet allemaal persoonlijk verantwoordelijk voor, maar er zijn wel dingen aan ons individuele gedrag die we echt zullen moeten veranderen. Zo moeten we limieten stellen aan onze reproductie (leuk, drie kinderen, maar niet per se goed voor de aarde) en onze consumptie van fossiele brandstoffen, vlees en andere bronnen drastisch verminderen. Nu kun je natuurlijk zeggen dat de keuze om wel of geen kinderen te willen en wel of geen auto te rijden helemaal van jou is, maar dat is nou precies het probleem: we denken teveel aan onszelf en te weinig aan de gevolgen voor de wereld.

De brief van de wetenschappers eindigt wel met een positieve noot: als we echt gemotiveerd zijn, zal het ons ook lukken. Kijk maar naar de snelle achteruitgang van stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag, maar ook naar onze vooruitgangen in bijvoorbeeld het tegengaan van extreme armoede en de verbetering van onderwijs voor vrouwen. Dus, zeggen de wetenschappers: ‘Als we goed samenwerken en tegelijkertijd de diversiteit aan meningen van mensen en de sociale rechtvaardigheid respecteren, kunnen we grote veranderingen bereiken. Voor het belang van de mensheid.’

Meer Bedrock

Deze foto’s laten zien wat klimaatverandering werkelijk betekent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De gezondheid van de aarde is in gevaar (een waarschuwing van 15.000 wetenschappers)
Sluiten