Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 15 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe Greta Thunberg (16) wereldwijd jongeren inspireert om de straat op te gaan voor het klimaat

Maar liefst 15.000 jongeren verzamelden zich vorige week donderdag op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren voor een beter klimaat, en om de politiek op te roepen tot actie. Wereldwijd gingen al tienduizenden jongeren de straat op om dezelfde reden. De aanstichter? De 16-jarige Greta Thunberg uit Zweden.

Wie is dit Zweedse meisje dat een hele generatie op de been weet te krijgen?

Depressief door het klimaat op je 11e

Op 11-jarige leeftijd werd Greta Thunberg depressief. Ze sprak tegen niemand meer, ging niet meer naar school en viel in twee maanden tien kilo af. Pas na een paar maanden vertelde ze haar ouders wat de reden voor haar depressie was. Op het nieuws en op school werd klimaatverandering de grootste crisis ter wereld genoemd. Waarom deed niemand daar dan wat aan om het op te lossen?

“Iedereen gaat maar door alsof er niets aan de hand is”, zegt ze later daarover. “Als ons leven wordt bedreigd, moeten we stoppen met het uitstoten van broeikasgassen. Zo simpel is dat, voor mij.” Uit onderzoek blijkt dat Greta een vorm van autisme heeft, het syndroom van Asperger, en een obsessieve-compulsieve stoornis. Dat is ook de reden waarom ze zich zo vastbijt in dit probleem.

Recently I’ve seen many rumors and lies circulating about me. And enormous amounts of hate. So I’ve written a text to make some things clear about my school strike. Link in bio! #climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate

65k Likes, 2,662 Comments – Greta Thunberg (@gretathunberg) on Instagram: “Recently I’ve seen many rumors and lies circulating about me. And enormous amounts of hate. So I’ve…”

Greta Thunberg besloot al lang geleden om vegan te worden, nooit meer in een vliegtuig te stappen en geen nieuwe dingen meer te kopen, behalve als het écht nodig was. Toen ze weer begon met praten, wist ze ook haar ouders over te halen. Voor haar moeder betekende dat een opoffering van haar internationale zangcarrière.

Elke dagen staken

Toen Zweden afgelopen zomer last had van extreme droogte en bosbranden, besloot Greta nu echt in actie te komen. Ze ging staken tot de parlementsverkiezingen op 9 september. Tussen half 9 en 4 was ze elke dag voor het parlementsgebouw in Stockholm te vinden.

Haar ouders wilden eigenlijk niet dat ze ging staken, maar ze was vastberaden. “Na de eerste dag kwam ze gelukkiger thuis dan we haar in jaren hadden gezien. De tweede dag begon ze te praten met vreemden”, vertelt haar vader. Dat spijbelen doet ze – in weer en wind – tot op de dag van vandaag, maar wel alleen nog op vrijdag. Ze gaat door totdat Zweden aan de Parijsdoelen voldoet. “Ja, al duurt dat jaren.”

Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Klimaaticoon

Haar staking zorgde voor veel aandacht en wereldwijd volgden tienduizenden jongeren haar voorbeeld. In Canada, Australië, Finland en België zijn al 5 donderdagen achter elkaar geprotesteerd. Bij onze zuiderburen zijn in veel steden jongeren de straat op gegaan, met in de stad Leuven alleen al 15.000 mensen. Afgelopen donderdag sloten Nederlandse jongeren zich bij de demonstraties aan.

I understand that many people think what I and tens of thousands of school children are doing, is strange. If you’re not fully aware of the consequences of the climate crisis – which is understandable since it’s never been treated as a crisis – then of course a school strike for the climate makes no sense at all… This is no surprise to us. #climatestrike #schoolstrike4climate #fridaysforfuture

66.7k Likes, 687 Comments – Greta Thunberg (@gretathunberg) on Instagram: “I understand that many people think what I and tens of thousands of school children are doing, is…”

Net als bij de Nederlandse jongeren, krijgt Greta veel kritiek naar haar hoofd geslingerd. Ze zou alleen maar spijbelen om niet naar school te hoeven. Van klimaatontkenners, trollen en conservatieven krijgt ze bakken haatmail over zich heen. Volgens hen is het Zweedse meisje alleen een marionet van een professionele klimaatbeweging. Dat een meisje van 16 jaar een toekomst wil voor de wereld waar ze leeft, is in hun ogen onmogelijk.

“Ik ken de beschuldigingen, maar ik laat me door niemand brainwashen”, zegt ze daarover. Als ze wist wat haar acties teweeg zouden brengen, zou ze het niet over doen. “Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met alle aandacht voor het klimaat. Maar het zou niet om mij moeten gaan. Ik snap het wel. Het klimaat is groot en abstract, ik ben concreet en klein.”

Meer lezen over het behoud van onze planeet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe Greta Thunberg (16) wereldwijd jongeren inspireert om de straat op te gaan voor het klimaat
Sluiten