Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 30 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

Als je door je Instagram tijdlijn scrolt zie je de meest verre oorden voorbijkomen. Een tripje naar Mexico hier, een vakantie naar Thailand daar. Toch is er ook een ander soort reizen in opkomst: micro reizen, oftewel: op vakantie dicht bij huis gaan.

Steeds meer mensen verruilen de vakantie naar een zonnig eiland of andere verre bestemming voor een meerdaags festival, een korte roadtrip of een paar nachtjes weg in eigen land.

Vakantie in eigen land

We vergeten het vaak, maar de drommen toeristen die ons land al jaren bezoeken, zullen het beamen: Nederland is ook onwijs mooi. Het lijkt erop dat we dat zelf ook steeds meer gaan inzien. In de zomer van 2018 gingen 4,5 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van dat jaar ervoor.

De reisexperts van Purpose Lab merken deze bewustere manier van reizen ook op als trend. Het beeld dat een vakantie altijd naar het buitenland moet zijn, bestaat niet meer volgens hen. Dat heeft een aantal redenen.

Impact op ons klimaat

Steeds meer mensen denken na hoeveel impact reizen heeft op ons klimaat. Zo zouden er zo’n 1.500 bomen geplant moeten worden om een retourtje naar Bali te compenseren. De makkelijkste manier om je reis te verduurzamen is voor bijvoorbeeld de trein te kiezen in plaats van het vliegtuig. Nu ga je naar Bali niet zo makkelijk met de trein, bus of auto, waardoor steeds meer mensen voor een bestemming dicht bij huis kiezen.

Lees ook: Tips voor een duurzame vakantie (ga jij binnenkort nog weg?)

Goedkoper

Wat ook meespeelt is dat mensen hun geld tegenwoordig liever uitgeven aan ervaringen dan aan spullen. Dat betekent niet dat iedereen het geld heeft voor een lange verre reis. Gelukkig kun je in Nederland ook genoeg unieke ervaringen meemaken, in Bergen of op de Waddeneiland bijvoorbeeld.

Wat je precies doet op zo’n microreis hangt helemaal van jezelf af, maar vaak zijn het ervaringen die je anders niet zo snel meemaakt. Kom tot rust in de natuur (hoe heerlijk is het om even niets te doen?), spendeer een nacht in een hotel aan de gracht, slaap op een hooizolder op een boerderij of bezoek een leuke stad als Rotterdam, waar echt van alles te beleven is. Alleen al in Nederland zelf zijn de mogelijkheden eindeloos.

Ontsnappen uit de dagelijkse sleur

Een micro-avontuur is vaak ook niet te lang (het kan ook een nachtje weg zijn). Het idee is bedacht door Alastair Humphreys, de Britse National Geographic Adventurer of 2012, als een manier om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Hij stak met een roeiboot de Atlantische Oceaan over en reisde vier jaar lang met een fiets door India. Hij realiseerde zich alleen dat dit soort avonturen voor zijn omgeving back home niet haalbaar waren.

Daarom bedacht hij het concept micro-avontuur. Een ervaring om even te ontsnappen. Oorspronkelijk een activiteit die je tussen 5 uur ‘s middags en de volgende ochtend voor werk kon doen, zodat je er zelfs geen vrij voor zou hoeven vragen. Zoals wildkamperen bijvoorbeeld, of sterren kijken in je eigen tuin.

Nog meer voordelen

Het micro-avontuur is nu verder getrokken, en kan nu tot 7 dagen duren. Maar de rest van het concept is hetzelfde gebleven: een bijzondere korte ervaring, dicht bij huis. 3 weken vakantie is heerlijk, maar door het micro-avontuur kun je nog veel vaker microreizen maken. Eén met je beste vriendin, één met je partner en één met je moeder bijvoorbeeld.

Daarbij is het fijn dat je bij microreizen niet lang onderweg bent, je bent geen van je vakantiedagen compleet kwijt aan reizen. Én je hebt geen gedoe met lange wachttijden op het vliegveld of alle andere struggles die bij het kijken van lange reizen komt kijken.

Kortom: genoeg voordelen om op micro-avontuur te gaan. Bij ons begint het in ieder geval al meteen te kriebelen!

Meer over micro reizen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️