Bedrock Travel: 7 tips voor een zero waste roadtrip
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2Fzero-waste-roadtrip2-01.png)
Bij Bedrock zijn we naast een bewust leven ook bezig met een gelukkig leven. En daar hoort volgens ons ook genieten en jezelf ontdekken bij. Op reis, weg van je comfortzone, is misschien wel één van de leerzaamste plekken ter wereld. Omdat we er stiekem allemaal weleens van dromen om onbezonnen de zon achterna te reizen in een busje, tippen we je hoe jij (bijna) helemaal plasticvrij op een roadtrip gaat!
Reizen heeft veel voordelen, van je gezondheid tot je persoonlijke groei. De vrijheid van niet weten wat de dag gaat brengen, vooral doen wat goed voelt, maar most of all: in het moment leven. Toch maak je op reis makkelijk meer afval dan je thuis zou doen, denk maar aan de flesjes water, plastic zakjes en voorverpakt eten voor onderweg. En nóg meer plastic in de natuur, daar wil je natuurlijk liever niet aan bijdragen.
Van de Zero Waste Challenge leerden we dat wanneer je zero waste wilt leven, je goed voorbereid moet zijn. Maar hoe doe je dat tijdens een roasdtrip? Met Bedrock Travel tippen we je hoe je zo bewust mogelijk op reis gaat.
Een goede voorbereiding is het halve werk
De truc om zo min mogelijk afval te maken, is eigenlijk heel simpel, je zorgt dat je altijd goed voorbereid bent. Lekker, vers én om impulsaankopen te voorkomen. Je kent het vast wel: je bent aan het rijden en krijgt trek, en voor je het weet sta je in een tankstation te staren naar ongezond en voorverpakt eten.
Weet je ongeveer hoe lang je op reis gaat? Speel daar op in met wat je qua eten voorbereidt. Salades en peulvruchten zijn makkelijk wat langer te bewaren. Voor etenswaren als peulvruchten, pasta of havermout ga je naar een bulkwinkel (hopelijk) bij jou in de buurt. In bulk kopen scheelt een hoop plastic en geld. Schaf ook één keer goede tupperware bakjes aan, als zero waster ga je ze veel gebruiken!
Neem een koelbox mee
Als je een zero waste roadtrip wilt maken, is deze tip essentieel: neem een koelbox mee. Je houdt er eten in koel en voorkomt zo dat eten onnodig bederft. De maaltijden die je na het lezen van de eerste tip hebt gemaakt, kan je hierin bewaren. Misschien heb je wel de luxe van een koelkastje in het busje, nog beter!
Snacks voor onderweg
Eten doen we vaak uit verveling, gewoon om iets te doen te hebben. Omdat je bij een roadtrip vaak lange stukken achter elkaar rijdt, is het fijn om soms ergens op te kunnen knabbelen. Zorg daarom dat je snack bij je hebt, zodat je niet in de verleiding komt om iets voorverpakt te kopen bij een supermarkt of tankstation (scheelt ook meteen een hoop geld!). Denk aan deze snacks voor in je koelbox:
- Een eenzame banaan uit de supermarkt. Online magazine Going Zero Waste zong zelfs een liedje over het feit dat bananen van ver komen reizen, dat voor veel uitstoot heeft gezorgd en het zonde is dat de eenzame banaan (niet aan een tros) wordt weggegooid door de supermarkt.
- Appels
- Pindakaas (met banaan!)
- Brood (vervoerd in je zero waste broodzakje)
- Als je brood zegt, zeg je natuurlijk ook hummus. Die kan je gemakkelijk zelf maken met dit recept!
- Groenten in lange stukjes snijden, denk aan komkommer, selderij en wortel
Dit vind je vast ook leuk: Zo maak je je keuken hélemaal zero waste (en ziet er nog leuk uit, ook!)
Heb je geen koelbox? Dan kan je deze snacks meenemen:
- Geroosterde kikkererwten. Besprenkel ze voor ze de oven ingaan met wat kruiden, yummy!
- Havermout
- Noten
- Zelfgemaakt granola
Denk aan je toiletspullen
Bij een zero waste mindset gaat het heus niet om je spullen nooit meer aan te raken omdat ze van plastic zijn, zoals je shampoo- of conditionerfles. Gebruik wat je thuis nog hebt staan en zorg dat je de restjes opmaakt. Is je shampoofles op? Denk er dan aan om bijvoorbeeld een naked shampoobar te kopen, van Lush bijvoorbeeld.
Wat betreft je tandenborstel is een bamboevariant de milieuvriendelijkste optie, en heb je als eens van deze tandpastatabletjes gehoord?
Zero waste én in de stad wonen. Hoe doe je dat? Het is makkelijker dan je denkt!
Zo ga je toch uiteten
Op snacks alleen ga je het niet redden, en 3 keer per dag een voorbereide maaltijd wordt misschien een beetje saai. Daarnaast blijft een voorbereide maaltijd in een koelbox of koelkast maar een paar dagen goed.
Heb je zin in een lekkere take away maaltijd, neem dan gewoon je tupperware bakje mee en vraag of je de maaltijd daarin mag meenemen. En uiteten? Gewoon doen! Let er wel op dat je geen onnodig plastic of verpakkingen gebruikt.
Ga voor een goede waterfles en koffiebeker
Eigenlijk is deze tip altijd een goed idee, niet alleen op reis. Maar het is wel een tip die éxtra veel impact maakt tijdens je roadtrip. Door het aanschaffen van een goede waterfles (ken je de nieuwe koelhoudende Dopper al?) en een koffiebeker, bespaar je tientallen wegwerpbekertjes- en flesjes. En daar gebruik je er doorgaans een hoop van tijdens een roadtrip.
Dit doe je met je afval
Als je de vorige tips allemaal hebt gevolgd, heb je als het goed is niet zoveel afval meer over. Maar wat doe je met de schillen of het beetje afval dat je wél hebt?
Zorg er in elk geval voor je het afval goed scheidt. Bewaar het groene afval bij elkaar (je bananenschillen en appelklokhuizen) om het thuis te composteren. Wist je dat je in veel buurten wormenhotels hebt tegenwoordig? Misschien vind je er één onderweg of zijn er volkstuintjes of boerderijen waar je je afval kwijt kan.
Als je graag minder afval wilt maken – en dan met name plastic wilt letten op je plasticgebruik – bedenk je dan altijd dat je doel altijd haalbaar en leuk moet blijven. Radicaal géén afval meer maken, is nou eenmaal lastig in onze maatschappij. Vind jij de voedsel-industrie belangrijk? Focus je je dan vooral daarop!
Meer Bedrock Travel?
- Wil je reizen maar heb je weinig tijd? Word zen tijdens een mini-roadtrip naar Frankrijk
- Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip
- Waarom je jezelf het beste leert kennen door te reizen