Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Even weg uit de hectiek van de stad? Word weer zen in Bergen

Het leven in de stad: er zitten ontelbare voordelen aan. Winkels, mensen en things to do zijn altijd binnen handbereik. Prikkels zijn er overal en dat betekent dat je je nooit hoeft te vervelen. Maar wat doe je als je je juist wél even wilt vervelen? Je ontdekt je eigen land. 

Om tot rust te komen en te ontsnappen aan de drukte van de stad hoef je niet per se een vakantie naar een zonnig eiland te boeken of een duur yogaretreat te bezoeken. Kan natuurlijk wel, maar je kan ook de schoonheid Nederland opzoeken. Voor als je even niet zoveel geld of tijd hebt óf gewoon nieuwsgierig bent naar wat er allemaal te ontdekken valt in je eigen land.

Verlaat de veilige ring

Trek je stoute wandelschoenen aan en verlaat je comfortzone (lees: de ring van de stad waarin je woont). Het klinkt misschien eng, want wat kan je in hemelsnaam doen als je eenmaal de stad hebt verlaten?

Wees gerust: Nederland heeft talloze prachtige plekken waar je helemaal tot rust komt, wandelingen kan maken (ken je de Japanse natuurtherapie forest bathing al?) en de drukte ineens vergeet. En omdat je soms een duwtje in de rug nodig hebt om tijd te maken om te niksen, tippen we met liefde Bedrock’s zenspots. Om even op te laden en je te onder te dompelen in de natuur.

Word zen in Bergen (aan Zee)

Aan de kust in Noord-Holland liggen kunstenaarsdropjes Bergen en Bergen aan Zee. Haal de 2 vooral niet door elkaar want vanaf het rustieke hotel Blooming in Bergen (waar ik de proef op de som nam om ‘uit te zonen’) is het ruim een uur lopen naar de zee. Heel fijn tijdens de heenweg, maar na een flinke strandwandeling is de terugweg toch wat optimistisch ingeschat.

Gelukkig kan je het dorp en de omgeving ook hartstikke goed ontdekken op de fiets. Wel even een muts mee, want het waait er hard zonder hoge gebouwen. Heerlijk.

Ga het Bergerbos in

Na het slaapzand uit m’n ogen gewreven te hebben, keek ik door de grote glazen ramen het Bergersbos in. Het was vroeg in de ochtend en nog muisstil. Snel deed ik m’n muts op en trok m’n sokken en stevige schoenen aan: het was tijd voor de langverwachte boswandeling.

Boswandelingen in de herfst zijn misschien wel de mooiste. Ondanks dat het fris was, liet de herfst zich van haar mooiste kant zien. De felle kleuren van de bladeren aan de bomen en de blauwe lucht zorgden voor extra bewondering voor het Hollandse landschap. Even diepadem halen. Werkstress en gepieker om to-do-lijsten waren inmiddels in het niet verdwenen.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Oud dorpje met scheve weggetjes

Het dorpje heeft een magische sfeer. De kleine weggetjes leiden je langs riante villa’s met grote groene tuinen en langs schattige huisjes. Het dorpje is net groot genoeg om te kunnen kiezen uit restaurants, wat kleine boetiekjes en een aantal mooie galerieën, maar zo klein dat je het meeste na een paar uur weer hebt gezien.

De kneuterigheid, de mensen die naar elkaar zwaaien en het mooie, heuvelachtige bos met herfstbladeren bewezen maar weer dat dit soort ‘simpelheden’ de ultieme geluks- en relaxmomenten zijn. The simple life.

Nederland zit vol met prachtige plekken waar je ongestoord helemaal tot rust kan komen en kan genieten van de Hollandse natuur. Als je behoefte hebt aan rust of in avontuur in de natuur, hoef je dat helemaal niet zo ver te zoeken.

Benieuwd naar meer plekjes waar je helemaal tot rust komt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Even weg uit de hectiek van de stad? Word weer zen in Bergen
Sluiten