Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Op vakantie in eigen land: dit zijn de mooiste plekken op de Waddeneilanden

Als we er even tussenuit willen, denken we al snel aan een tripje naar het hippe of Londen of romantische Parijs. Of wat dacht je van de natuur in Spanje en Italië? Toch heeft Nederland meer te bieden dan we denken. Op de Waddeneilanden vind je bijvoorbeeld zowel stranden als bos: best of both worlds. O, en schapen. Veel schapen. Op deze plekken moet je een keer zijn geweest!

De Vliehors (Vlieland)

Vlieland is het op een na kleinste Waddeneiland, en je mag er niet met je auto heen. Heerlijk rustig! Een must visit op Vlieland is de zandvlakte in het westelijke gedeelte, ook wel de ‘Sahara van het noorden’ genoemd. Je kunt het natuurgebied niet altijd bezoeken, onder andere door oefeningen van de luchtmacht, maar in het weekend wel. Op Vlieland heb je overigens ook de Kroonspolders, een gevarieerd landschap dat tevens het bezoeken waard is. De polders zijn alleen met een excursie toegankelijk.

Waddeneilanden De Mok Texel

De Mok (Texel)

Op Texel vind je de Mokbaai, een overblijfsel een waterweg uit de 18e eeuw. Bij deze inham vind je veel soorten vogels, maar in het natuurgebied kun je ook wandelen en fietsen.

Het Oerd en De Hon (Ameland)

Ook op Ameland vind je duizenden vogels, vooral in de natuurgebieden Het Oerd en De Hon. Dat zijn begroeide duingebieden, waarin je uren over hoge duinen en door hun valleien kunt dwalen. Dat is soms nog een hele klim, maar de omgeving en het zand tussen je tenen zijn dat meer dan waard. Als je een mooie zonsondergang mag aanschouwen, heb je extra veel geluk.

Dit vind je misschien ook leuk: De 7 mooiste meren over de hele wereld om bij weg te dromen.

 

Waddeneilanden zeehonden

De Richel (tussen Vlieland en Terschelling)

De Richel is een zandbank tussen Vlieland en Terschelling, die uiteindelijk misschien wel een echt eiland wordt. Voor nu is het vooral heel leuk om de zeehonden(jongen) te spotten die op de zandbank liggen – dat kan bijvoorbeeld vanaf de boot die je neemt van of naar Harlingen. Op Vlieland kun je ook een excursie doen om ze nog beter te zien. Niet je verrekijker vergeten!

De bossen

Veel mensen denken bij de Waddeneilanden meteen aan weilanden en stranden, maar er is meer. Op bijna elk eiland heb je bijvoorbeeld ook bossen, waar je ontzettend goed tot rust kunt komen. Vanuit het Hollumerbos in Ameland heb je bijvoorbeeld uitzicht op Terschelling en de Friese kust, maar ook op Vlieland zijn er meerdere aangelegde wouden.

Waddeneilanden vuurtoren

De vuurtorens

Je kunt natuurlijk niet naar de Waddeneilanden gaan zonder een vuurtoren te bezoeken. Gelukkig heeft elk eiland er wel een. Terschelling heeft bijvoorbeeld Brandaris, de oudste vuurtoren van Nederland. Op Ameland vind je Bornrif en op Vlieland de Vuurboetsduyn, ook wel de ‘rode kabouter’ genoemd. De torens op Texel, Vlieland en Ameland zijn open voor publiek, dus daar moet je heen voor het beste uitzicht.

Retraite op Terschelling

Natuurlijk kun je gewoon zelf een weekendje Waddeneilanden plannen, maar om het écht ontspannend te maken, kun je bijvoorbeeld ook op een retraite gaan – nee, die vinden niet alleen in Portugal en India plaats. The Offliners organiseren van 25 tot 28 mei een compleet offline retreat in een authentieke boerderij op Terschelling, omdat ruimte en rust bijdragen aan een fijner leven én een betere wereld. Op vrijdagmiddag lever je je telefoon in, op maandagochtend krijg je ‘m weer terug. Wat je dan in de tussentijd doet? Pilates, wandelen of een creatieve workshop volgen, bijvoorbeeld. Ook is er veel vrije tijd. Geïnteresseerd? Op de website kun je nu boeken; tot en met 15 april geldt er een early bird-prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op vakantie in eigen land: dit zijn de mooiste plekken op de Waddeneilanden
Sluiten