Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 1 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde

Soms heb je van die razend drukke dagen. Stapels werk, telefoontjes, e-mails, sociale verplichtingen en ben je van hot naar het aan het racen. Tijd voor een gezonde, verse maaltijd? Vandaag even niet. En daar gaat het mis. Want het is heel verleidelijk om steeds als je te druk bent even snel iets (lees: ongezonds) naar binnen te schuiven zonder aandacht te hebben voor wát je eet. Terwijl dat nou net zo belangrijk is om in balans te blijven, juist op die drukke dagen.

Daarom een pleidooi voor gezond eten, óók (of eigenlijk: juist) als je het druk hebt.

Een gezond dieet als basis voor self care

Een gezond dieet en zelfliefde gaan hand in hand, legt de Amerikaanse psycholoog Glenn Livingston uit op Psychology Today. Wie goed voor zichzelf en dus z’n lichaam wil zorgen, zal daar de bijbehorende tijd en moeite in moeten stoppen. Boodschappen doen, koken en opruimen bijvoorbeeld.

Lees ook: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Gezond eten is namelijk een essentieel onderdeel van zelfliefde en self care, het is nu eenmaal de brandstof je die in je lichaam stopt. Heb je een drukke dag? Dan wil je júíst voedsel eten waar je scherp van wordt en geen maaltijden eten waarvan je bijvoorbeeld een korte sugar rush krijgt en daarna een dipje.

Er zijn ook andere dingen waarop je wilt letten. Een onderzoek toonde aan dat slaaptekort dezelfde eetlust aanwakkert als wanneer je wiet rookt (de bekende munchies). Als je 4 dagen onvoldoende slaapt, resulteert dat in zulke chemische veranderingen in je brein, dat er gemiddeld per dag 300 extra calorieën worden gegeten. Voor een gezond dieet, wil je dus óók voldoende slaap krijgen.

Stress en (ongezond) eten

Een hoog cortisolgehalte (stresshormonen) zorgt ook een grotere eetlust wijzen andere onderzoeken uit. Nu heeft stress – vooral op de lange termijn – natuurlijk nog veel meer serieuze gevolgen, maar de zin om te snaaien is er daar dus één van.

Ook interessant: De denkfout die gezond eten zo moeilijk maakt

Yoga en meditatie zijn fijne manieren om je hoofd weer leeg te maken en stress te kunnen verwerken. Dat zijn dingen waarvoor je tijd zal moeten maken, ook al is het maar een halfuurtje per dag. Zie je de rode draad?

Tijd maken voor jezelf is essentieel

Psycholoog Livingston ziet dat mensen die moeite hebben met zich aan bepaalde, gezonde voedingspatronen te houden, vooral goed zijn in tijd voor anderen te maken. Zij zorgen met liefde voor hun gezin, vrienden, families of houden er vrijwilligersbaantjes op na. Maar tijd maken voor zichzelf? Dat lijkt voor hen niet altijd even makkelijk.

Het idee dat tijd maken voor jezelf egoïstisch is, moeten we dan ook snel loslaten volgens hem. Goed voor jezelf zorgen is essentieel. Een gezond dieet, met voldoende voedingsstoffen en de juiste vitamine, proteïne et cetera is daar onderdeel van.

Tijd voor het kopen, bereiden en eten van de juiste voeding is dus eigenlijk als de basis van self care.

Food for thought!

Self care tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️