Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 24 okt 2018

7 subtiele (en ietwat vreemde) tekenen dat je slaap tekort komt

We zijn allemaal wel eens moe. Meestal merken we dat aan ons lichaam: we gaan geeuwen, krijgen een zwaar hoofd of hebben last van prikkelende ogen, die maar moeilijk open willen blijven. Maar wist je dat er ook hele andere signalen zijn die kunnen wijzen op slaaptekort? Slaap je een keer wat minder, dan gaat je lichaam vanzelf protesteren. Je weet dat je meer rust moet nemen en dat wanneer je dit doet, de moeheid vanzelf weer over gaat. Allemaal niet zo’n probleem. Maar wanneer je last hebt van een chronisch slaaptekort (en dus gedurende langere tijd slecht slaapt), geeft je lichaam niet meer de normale signalen door.

Je beseft hierdoor niet hoe moe je eigenlijk bent zegt Joseph Ojile, medisch directeur van het Clayton Sleep Institute. En dat betekent volgens Joseph ook dat onze zelfbeoordeling ‘uitgeschakeld’ staat. We zijn niet langer in staat onszelf op de juiste manier te beoordelen.

7x tekenen die wijzen op slaaptekort

Gelukkig zijn er nog een aantal subtiele (en ietwat vreemde) tekenen die aangeven dat we nodig onder de wol moeten kruipen.

1. Je vertrouwt op clichés

Merk je dat je tijdens alledaagse gesprekken terugvalt op uitspraken als ‘zo is het leven’ of ‘het is wat het is’, dan kan dit wijzen op slaaptekort. Studies hebben aangetoond dat we als we moe zijn met hetzelfde gevoel van waardevermindering kunnen reageren als na een dronken nacht.

Het is een manier om weinig energie te stoppen in een gesprek. We vertrouwen op dingen die we kennen, zoals clichés. Praat je onduidelijk of heb je vaak moeite met het vinden van de juiste woorden? Ook dat kan op slaaptekort duiden. Mensen met slaaptekort klinken vaak hetzelfde als wanneer ze dronken zijn.

2. Je bent humeurig

Kan je meestal prima je geduld bewaren, maar schiet je nu bij het minste of geringste uit je slof? Daar is een reden voor. Kleine dingen die je eerst niet interesseerde vind je (bij slaaptekort) opeens ontzettend irritant.

Lees ook: 9 simpele manieren om een beter humeur te krijgen

Onderzoek van de Universiteit van Californië toont aan dat mensen die weinig slaap hebben gehad moeite hebben met het lezen van gezichtsuitdrukkingen. Deelnemers die weinig sliepen begonnen niet-bedreigende mensen opeens als bedreigend te zien.

3. Je bent vaak ziek

Net een griepje achter de rug en nu alweer een nieuwe verkoudheid te pakken? Als je weinig slaapt verslechtert je immuunsysteem. Je lichaam is verzwakt en heeft meer moeite met het afweren van bacteriën.

Must read: Waarom je altijd ziek wordt als je vakantie of weekend hebt

Uit een recente studie gepubliceerd in The Journal of Neuroscience blijkt dat mensen die minder dan 5 uur per nacht slapen meer kans hebben op verkoudheid dan mensen die 6 uur per nacht slapen.

4. Je hebt last van ‘snackattacks’

Trek je voor de zoveelste keer de keukenkastjes open op zoek naar lekkers? Het zou op slaaptekort kunnen duiden. Slaaptekort zorgt er namelijk voor dat je honger maar niet kan worden verzadigd.

Uit onderzoek blijkt dat korte slaapjes leiden tot een lager niveau van leptine (het hormoon dat je eetlust remt) en een hoger niveau van ghreline (het hormoon dat je eetlust stimuleert).

5. Je kan maar geen beslissingen maken

Een slechte nachtrust zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar de prefrontale cortex (het gebied van je hersenen dat verantwoordelijk is voor kritisch denken).

Vind je vast ook interessant: Belangrijke beslissingen nemen: hoe doe je dat?

In de amygdala (welke in verband staat met onze angstgevoelens) ontstaat juist hyperactiviteit. En dat leidt tot allerlei problemen met uitvoerende functies, zoals het nemen van beslissingen.

6. Je libido gaat omlaag

Ben je écht moe, dan is er maar één ding dat je wilt doen in bed en dat is slapen. Onze sexdrive is op dat moment ver te zoeken.

Bij mannen kan slaaptekort het testosteron niveau verlagen, waardoor de interesse in intimiteit vermindert.

7. Je hebt last van een slechte huid

Word je wakker met meerdere puisten op je gezicht? Niet schrikken. Het is een volkomen normale reactie als je slaap tekort komt. Je huid kan slapper worden en is minder gehydrateerd als je weinig slaapt.

Tip: Dit moet je elke dag doen voor een gezonde huid

Dat hebben we te danken aan het stresshormoon cortisol. Het hormoon speelt op bij mensen die gestrest zijn en slaaptekort hebben.

Meer lezen over slaaptekort?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
7 subtiele (en ietwat vreemde) tekenen dat je slaap tekort komt
Sluiten