Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 15 mrt 2019
Leestijd: 6 minuten

Aan de slag met zelfliefde: 8 simpele tips waarmee je vandaag nog mee kan beginnen

We vallen maar meteen met de deur in huis. Hou jij van jezelf? Accepteer jij je eigen imperfecties? Dat lijken diepe vragen, maar als jij daar niet volmondig ‘ja’ op kan antwoorden, is er toch echt werk aan de winkel. Geloof ons: niemand is perfect. Dus jij hoeft dat ook echt niet te zijn. Onderzoek laat zien dat zelfliefde, het accepteren van onszelf, de sleutel kan zijn tot een gelukkig leven.

Maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Dat bubbelbad en maskertje kennen we nu wel. Op wat voor manieren kunnen we wekelijks of zelfs dagelijks aan de slag om meer van onszelf te gaan houden?

Plan ‘me time’ in je agenda

First things first: vaak denken dat we geen tijd te hebben voor zelfliefde. Of geven we er geen prioriteit aan. Als een vriend(in) vraagt of we gezellig een hapje mee gaan eten, vinden we het moeilijk om niet mee te gaan. Als je van tevoren echt ‘me time’ in je agenda blokt, is het makkelijker om te zeggen dat je geen tijd hebt.

Natuurlijk hangt het ook af van je persoonlijkheid. Voor sommigen zal zelfliefde ook afspreken met een vriend(in) zijn. Toch heeft iedereen af en toe tijd voor zichzelf nodig.

Acht uur slaap

Uit onderzoek blijkt dat we in de afgelopen 40 jaar met z’n allen een uur minder zijn gaan slapen. En dat is gek, want genoeg slaap is het beste wat je voor je gezondheid kan doen. Als je doordeweeks te weinig slaapt, bouw je een chronisch slaaptekort op. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je humeur en je functioneren. Probeer dus eens die laatste aflevering van een serie niet te kijken, of net dat uurtje eerder naar huis te gaan.

Wees elke ochtend dankbaar

Volgens onderzoek zijn de psychologische voordelen van dankbaarheid eindeloos. Zo verhoogt het bijvoorbeeld je zelfvertrouwen, heeft het een positieve invloed op je relaties, slaap je er beter door en heb je minder zorgen.

Oké, denk je nu misschien, maar hoe ben ik dan dankbaar? Een heel simpele manier is om een notitieboekje bij te houden en daar elke dag in te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Het helpt je stil te staan bij kleine dingen die je normaal gesproken als vanzelfsprekend zou beschouwen. Onderschat de kracht van dankbaarheid niet.

Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

Draai je negatieve gedachtes om

Werkelijk iedereen heeft een innerlijke criticus. Je weet wel, dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je in dit shirt toch wel echt een buikje ziet. Het is ook dat stemmetje dat je laat geloven dat je jezelf voor schut hebt gezet, als iemand niet meteen op je berichtje of mailtje reageert.

Je kan deze negatieve gedachtes gaan herkennen en ze vervangen met minder vernietigende gedachtes. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet daarvoor oefenen, oefenen en oefenen. De eerste stap is de negatieve gedachte herkennen (‘oké, ik heb deze gedachte’). Vervolgens zeg je tegen jezelf: ‘Oké, dat is geen aardige gedachte, ik wil niet gemeen zijn tegen mezelf.’ Vaak kom je er bij deze stap ook achter dat het helemaal niet de waarheid is en dat je veel te streng bent voor jezelf.

De laatste stap is deze gedachte te vervangen voor een nieuwe, positieve gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben mooi zoals ik ben’. Dat voelt in het begin misschien een beetje gek, maar hoe vaker je het doet, hoe meer je dit uit jezelf zal gaan doen.

Vind je dit moeilijk? Je kunt ook elke dag een wekker zetten om een bepaalde tijd met een boodschap als: ‘Ik ben genoeg.’

Vind een sport die je echt leuk vindt

Dat sporten goed voor je lichaam en geest is, hoeven we je vast niet te vertellen. Toch zijn er mensen die gruwelen bij het idee, en sporten echt niet tot ‘zelfliefde’ zullen scharen. En dat klopt: als jij sporten als een straf ziet, dan zal het voor jou geen zelfliefde zijn. Er is een maar. Als je iets vindt wat je leuk vindt om te doen én er daarnaast een goed gevoel aan over houdt, dan mag je het zeker zelfliefde noemen.

Hou op met zeggen dat je “dit echt zou moeten doen”

In onze samenleving heerst er een idee dat we dingen moeten. We moeten vroeg opstaan. Veel geld verdienen. Naar de leukste feestjes gaan. Niet op vrijdagavond thuis zitten. Als het mooi weer is naar buiten.

Dit zijn de verwachtingen die we stellen aan onszelf, maar ook die onze ouders, collega’s en vrienden van ons hebben. Natuurlijk blijven er ook echt dingen die we moeten doen. Wat helpt je nou te bepalen of je echt iets moet of dat je denkt dat iets moet. Stel jezelf de volgende vraag: wat zou er gebeuren als je het gewoon niet zou doen?

Je belasting betalen of op tijd op je werk komen, zijn bijvoorbeeld gevallen van ‘dit moet echt’. De zoveelste familieverplichting waar mensen vragen waarom je nog niet getrouwd bent, dan weer niet. Je snapt ons punt: je mag altijd voor jezelf kiezen. Dát is zelfliefde.

Minder met social media

10 minuten op de bus wachten? We pakken onze telefoon erbij. Een avondje op de bank hangen? We kunnen het toch niet laten om even onze Instagram te checken. Zien we iets tofs op straat of drinken we op het terras een biertje? Dan moeten we dat wel met de rest van de wereld delen. Het lijkt wel alsof we niet meer alleen met onze gedachten kunnen zijn.

Je kan jezelf een beetje zelfliefde geven door te minderen met social media. Want waarom doen we het eigenlijk? En dat terwijl we af en toe ook nog eens het gevoel door krijgen dat ons leven minder leuk en spontaan is dan die van de rest van de wereld? Precies. Af en toe die telefoon laten liggen dus.

Waarom stoppen met influencers volgen op je Instagram een héél goed idee is

Mediteer elke dag 5 minuten

Voor sommige mensen die nog nooit gemediteerd hebben klinkt ‘een kwartiertje met je ogen dicht zitten’ als een hele opgave. Hoe kan je nou aan helemaal niets denken? Gelukkig hoeft dat ook niet bij mediteren. Je realiseert je wel dat je gedachtes aan het afdwalen zijn en haalt ze gewoon weer naar het hier en nu. Probeer het eens, want mediteren heeft een hoop voordelen. Je concentratie wordt beter, je wordt minder gefrustreerd én minder gestrest. Klinkt als: zelfliefde!

Meer tips voor zelfliefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️