Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 15 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Serieus, je ziet er écht uit zoals je naam

Denk ik aan de naam Henk, dan zie ik iemand voor me die lang en slungelig is, met een bleke huid en rossig haar. Henkeriger kan niet toch? Ook bij andere namen schets ik een bepaald beeld in mijn hoofd. Wat is dit toch? Alsof mensen eruitzien zoals hun naam. Eh.. ja, blijkbaar wel dus. Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology, zegt de naam die je ouders kozen echt iets over jou. Tot op een zekere hoogte in ieder geval.

Wie is het?

Het onderzoeksteam dat bestond uit Israëlische, Franse en Amerikaanse wetenschappers deed acht verschillende experimenten, en vond herhaaldelijk hetzelfde resultaat. Wat blijkt? We zijn vrij goed in het gissen van welke naam bij welk gezicht hoort.

Deelnemers kregen de opdracht om vijf verschillende namen te matchen aan vijf gezichten. De kans dat zij per toeval de juiste naam kozen was dus 20 procent. Maar de deelnemers die gisten naar gezichten en namen van vreemden kwamen in 35 procent van de gevallen juist uit. Bijna het dubbele dus.

Hè, hoe kan dat?

Blijkbaar is het cultuurgebonden. Israëlische deelnemers hadden veel geluk met Israëlische gezichten en namen, en de Fransen met de Fransen. Bij de cross-culturele gissingen ging het mis. Israëliërs hadden geen idee hoe een Pierre eruitziet. Voor ons betekent dit dus dat we gemakkelijk zouden kunnen aanwijzen wie er Piet heet, maar een stuk meer moeite zouden hebben met de naam Midissia, wat Mexicaans is.

Meditatie kan je beter maken in sporten (ja, echt)

Er werd in het onderzoek ook gebruik gemaakt van machine learning. Dit is kunstmatige intelligentie waarbij een algoritme wordt gevoed met datastromen, en de regels hierbinnen leert. Om een klassiek voorbeeld te geven: je kunt een zelfrijdende auto niet echt programmeren om te rijden. Het leert hoe het dat moet doen, door het observeren van menselijke chauffeurs.

Hetzelfde gebeurde dus bij het verbinden van namen aan gezichten. De algoritmen werden gevoed met 58.000 beelden van een Frans business networking platform. Het bleek een succes. Ook de computer kreeg in de gaten wie bij welke naam zou moeten horen.

Waarom klopt het zo vaak?

Het is moeilijk om te zeggen waarom de gezichten en namen parallel lopen, maar de onderzoekers redeneren dat ons gedrag gestuurd wordt door een self fulfilling prophecy. Doordat je een bepaalde verwachting hebt, is de kans groot dat deze ook uit zal komen. Mmh.. vinden jullie de man op de afbeelding ook een typische Thomas?

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️