Lotte Lust.nl
Lotte Lust.nl Body 5 feb 2019

Wat is de wetenschap achter seks? (en hoe werkt een orgasme)

Seks voelt goed. Dat zal niet als een verrassing komen. Je lichaam tintelt en je verkeert in een soort extase waar je geen genoeg van kunt krijgen. Heb je er weleens over nagedacht hoe seks ‘werkt’? Niet het bloemetjes en de bijtjes-gedeelte, maar wat er precies aan de hand is in de bovenkamer. Online magazine LotteLust weet alles over seks, dating & liefde en zocht het voor Bedrock uit.

De eerste aanraking

Al bij het eerste erotische contact worden signalen gestuurd naar het limbisch systeem dat het tijd is voor actie. De zenuwuiteinden in de geslachtsdelen (FYI: in de clitoris zitten er 8000) geven signalen door aan de hersenen. Je hart maakt tot wel 100 extra slagen per minuut. Meer en meer bloed stroomt naar de seksorganen en ze worden hierdoor steeds gevoeliger.

De genitaliën zenden gedurende de seks signalen naar het brein. De zenuwen geven continu door of je het lekker vindt of niet. Hoe lekkerder, hoe meer bloed er zuidelijk stroomt en hoe dichterbij de grote ontlading komt.

Pijn is fijn

Iemand die zomaar even aan je haar trekt of zijn nagels in je huid zet. Je moet er niet aan denken. Toch… tussen de lakens komen deze pijnprikkels minder hard aan. Dat komt omdat sommige gebieden in de hersens reageren op seks én pijn. “Wanneer deze reageren op signalen van genot, is het mogelijk dat ze helpen om pijnprikkels te inperken”, aldus Barry Komisaruk: neurowetenschapper en auteur van het boek ‘The Orgasm Answer Guide’. Dit verklaart ook waarom iemand’s ‘O-face’ kan lijken op een gezichtsuitdrukking van pijn. Een orgasme werkt ook als een soort pijnstiller.

En dan: The Big O

Dankzij dappere mensen die durven te masturberen onder de MRI onder het toeziend oog van neurowetenschappers weten we wat je brein doet tijdens een hoogtepunt. Newsflash: het licht op als vuurwerk.

Waar in het brein de meeste activiteit wordt gemeten tijdens een orgasme verschilt per mannen en vrouwen. Zoals je ziet op de onderstaande afbeelding.

De orbitofrontale cortex (het gebied achter het linkeroog) gaat tijdelijk op stand-by tijdens een hoogtepunt. Dit gebied in de hersens is waar gedrag en redelijk denkvermogen wordt geregeld.

De wetenschap zegt weleens dat seks zo verslavend is als cocaïne. Dat is niet gek. De hormonen gieren bijna letterlijk door je lijf. Een klaarkomend brein van zowel mannen als vrouwen licht op dezelfde plekken op als het brein van iemand die heroïne neemt. Zo blijkt uit een studie die gepubliceerd is in de Journal of Neuroscience.

De nucleus accumbens (a.k.a.: de aanliggende kern) is het gedeelte in het brein dat zich ontfermt over beloningen, en krijgt een stroming van dopamine binnen tijdens seks. Dit gedeelte van het brein licht ook op bij verslavingen zoals chocolade, cocaïne, cafeïne of nicotine. Bij seks dus ook, zo verklaart Komisaruk.

En dat lekkere gevoel smaakt steeds weer naar meer. Tijdens een orgasme worden oxytocine en vasopressine in een heel hoog tempo aangemaakt. Deze hormonen geven je het gevoel van euforie dat je vast herkent. Ook zorgt het voor een gevoel van geluk en verbondenheid met je bedpartner. Bij vrouwen is dit gevoel sterker, omdat er meer van het oxytocine-hormoon vrijkomt. Of ze nu bij een lange termijnrelatie of one night stand in bed ligt. Dat bewezen onderzoekers van Spire Liverpool Hospital. Dit verklaart waarom in veel gevallen de vrouw verliefde gevoelens begint te krijgen bij friends with benefits-relaties. Bij mannen komt na de zaadlozing het stofje prolactine vrij. Dat zorgt ervoor dat hij ongeveer een uurtje minder zin heeft in seks.

Dankzij het feel good-hormoon dopamine dat bij zowel de man als de vrouw vrijkomt, voel je je na een goede stoeipartij voldaan en helemaal gelukkig.

Over LotteLust

LotteLust in een taboedoorbrekend online magazine voor vrouwen over seks, dating, relaties en gezondheid. Lees de laatste seksonderzoekjes, hilarische lijstjes, de nieuwste sekstrends & -tricks, de beste relatieadviezen, opwindende verhalen en bekijk de allermooiste porna.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op lottelust.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wat is de wetenschap achter seks? (en hoe werkt een orgasme)
Sluiten