Lotte Lust.nl
Lotte Lust.nl Welzijn 3 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat is de wetenschap achter seks? (en hoe werkt een orgasme)

Je lichaam tintelt en je verkeert in een soort extase waar je geen genoeg van kunt krijgen: dat seks lekker voelt, hoeven we jou niet te vertellen. Maar heb je er weleens over nagedacht hoe een orgasme ‘werkt’? Niet het bloemetjes en de bijtjes-gedeelte, maar wat er precies gebeurt in je hersenen tijdens een orgasme? Online magazine LotteLust weet alles over seks, dating & liefde en zocht het voor Bedrock uit.

De eerste aanraking

Een hand op je dijbeen, een omhelzing of een speels kneepje in je zij: al bij het eerste erotische contact met je lover worden signalen direct gestuurd naar het limbisch systeem in je hersenen dat het tijd is voor actie. Tijdens seks functioneren onze hersenen als een ”pleziercentrum”om ons te laten wat leuk is en wat niet.

Moeite met klaarkomen? Deze positie zou een orgasme makkelijker maken

De zenuwuiteinden in je geslachtsdelen (FYI: in de clitoris zitten er maar liefst 8000 zenuwuiteinden) geven die signalen door aan de hersenen. Je hart maakt tijdens deze signalen tot wel 100 extra slagen per minuut. Meer en meer bloed stroomt naar de seksorganen en ze worden hierdoor steeds gevoeliger voor intensiteit en tintelingen.

De verschillende zenuwuiteinden in je geslachtsdelen blijven tijdens de seks continue signalen naar je brein sturen. De zenuwen geven door of je het lekker vindt of niet als je van standje wisselt of je partner zijn of haar handen ergens anders plaatst. Hoe lekkerder, hoe meer bloed er zuidelijk stroomt en hoe dichterbij de grote ontlading komt.

Pijn is fijn

Een one night stand die zomaar even aan je haar trekt of zijn nagels in je huid zet tijdens de seks. Niet iedereen is hiervan gediend, maar wist je dat tussen de lakens deze pijnprikkels minder hard aankomen? Dat komt omdat sommige gebieden in de hersens reageren op seks én pijn.

“Wanneer je hersenen reageren op signalen van genot, is het mogelijk dat ze helpen om pijnprikkels te verminderen”, aldus Barry Komisaruk: neurowetenschapper en auteur van het boek ‘The Orgasm Answer Guide’. Dit verklaart ook waarom iemand’s ‘O-face’ kan lijken op een gezichtsuitdrukking van pijn. Een orgasme werkt ook als een soort pijnstiller.

En dan: The Big O

Dankzij dappere mensen die durven te masturberen onder de MRI onder het toeziend oog van neurowetenschappers weten we wat je brein doet tijdens een hoogtepunt. Newsflash: het licht op als vuurwerk.

De orbitofrontale cortex (het gebied achter het linkeroog) in je hersenen gaat tijdelijk op stand-by tijdens een orgasme. Dit gebied in de hersens is waar gedrag en redelijk denkvermogen wordt geregeld.

Alles wat je moet (en wil!) weten over orgasmes in deze nieuwe guide ‘Kom je ook?’

De wetenschap zegt weleens dat seks zo verslavend is als cocaïne. Dat is niet gek. De hormonen gieren bijna letterlijk door je lijf. Een klaarkomend brein van zowel mannen als vrouwen licht op dezelfde plekken op als het brein van iemand die heroïne neemt. Zo blijkt uit een studie die gepubliceerd is in de Journal of Neuroscience.

Overvloed aan geluks hormonen

De nucleus accumbens (a.k.a.: de aanliggende kern) is het gedeelte in het brein dat zich ontfermt over beloningen, en hierdoor krijg je een stroom van dopamine binnen tijdens seks. Dit gedeelte van het brein licht ook op bij verslavingen zoals chocolade, cocaïne, cafeïne of nicotine. Bij seks dus ook, zo verklaart Komisaruk.

En dat lekkere gevoel smaakt steeds weer naar meer. Tijdens een orgasme worden oxytocine en vasopressine in een heel hoog tempo aangemaakt. Deze hormonen geven je het gevoel van euforie dat je vast herkent. Ook zorgt het voor een gevoel van geluk en verbondenheid met je bedpartner.

Verschilt je libido van je partner? Dit moet je weten

Bij vrouwen is dit gevoel sterker, omdat er meer van het oxytocine-hormoon vrijkomt. Of ze nu bij een lange termijnrelatie of one night stand in bed ligt. Dat bewezen onderzoekers van Spire Liverpool Hospital. Dit verklaart waarom in sommige gevallen de vrouw verliefde gevoelens begint te krijgen bij friends with benefits-relaties. Bij mannen komt na de zaadlozing het stofje prolactine vrij. Dat zorgt ervoor dat hij ongeveer een uurtje minder zin heeft in seks.

Dankzij het feel good-hormoon dopamine dat bij zowel de man als de vrouw vrijkomt, voel je je na een goede stoeipartij voldaan en helemaal gelukkig.

Over LotteLust

LotteLust in een taboedoorbrekend online magazine voor vrouwen over seks, dating, relaties en gezondheid. Lees de laatste seksonderzoekjes, hilarische lijstjes, de nieuwste sekstrends & -tricks, de beste relatieadviezen, opwindende verhalen en bekijk de allermooiste porna.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op lottelust.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️