Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 5 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Een pleidooi voor meer seks (want zó gezond zijn orgasmes)

Seks is niet alleen fijn, het kan je ook naar een waanzinnig hoogtepunt brengen: een orgasme. Dit is niet alleen bonding voor jouw en je partner, het is ook nog eens mega gezond. Single? Een potje seksen, kan natuurlijk ook met jezelf.

Dit is een pleidooi voor meer seks en orgasmes.

Wat is een orgasme?

Een orgasme kan het best omschreven worden als een seksuele ontlading tijdens het vrijen of masturberen. Het gaat meestal gepaard met een gevoel van ontlading na een opeenhoping van seksuele stimulatie. Het is een beetje vergelijkbaar met de opwinding en verwachting die je voelt als je in een achtbaan omhoog gaat en dan plots naar beneden suist met een adrenalinestoot tot gevolg. Iedereen ervaart een orgasme weer anders en een orgasme kan zelfs per keer verschillen.

Dít gebeurt er in je lichaam als je een orgasme krijgt

We kunnen over het algemeen zeggen dat orgasmes gewoon waanzinnig aanvoelen. Dit zijn de 10 redenen waarom je meer big o’s wilt:

Een orgasme maakt je relaxter en gelukkiger

Hoewel een vrijpartij niet altijd uitloopt tot een orgasme, is het vaak wel de kers op de taart. Wanneer een vrouw haar hoogtepunt bereikt, komt namelijk oxytocine vrij, een gelukshormoon. Dit hormoon zorgt voor een ontspannen en warm gevoel en neemt alle stress in je lichaam weg. Geen wonder dat je je na een orgasme zo relaxt voelt.

Het werkt als een natuurlijke pijnstiller

Bij een orgasme komt niet alleen oxytocine vrij maar ook endorfine. Dit is een stof die chronische pijn verlicht. Hoofdpijn? In plaats van een paracetamol, kan je dus ook een orgasme proberen.

Het zorgt voor een jonge, stralende en gezondere huid

Naast een gezonde blos op de wangen, zorgt een orgasme ook voor een stralende en gezonde huid. Dit komt door het stofje DHEA wat vrijkomt. Dit is een natuurlijke steroïde die de groei van gezonde huidcellen stimuleert. Vergeet dus die yaderoller en investeer in een goede vibrator.

Het werkt zoals een mini work-out

Wist je dat je hartslag en ademhaling omhoog gaan als je een orgasme krijgt? Dat komt door de adrenaline die vrijkomt. Daarna is je hartslag in rust trager en heeft een orgasme dus hetzelfde effect als een korte cardiotraining en is het dus rete gezond voor de conditie van je hart.

Het verbetert je geheugen

Ook is een orgasme het perfecte geheugensteuntje. Het zorgt ervoor dat er meer bloed naar je hersenen stroomt. Dit is positief voor je concentratievermogen, geheugen en het verbetert de verbeelding.

Het kan de vruchtbaarheid verhogen

Vroeger dacht men dat een orgasme bij een vrouw nergens goed voor was, alleen maar voor de lol. Maar een orgasme zorgt voor een verhoogde kans op zwangerschap. Een orgasme zorgt ervoor dat de zaadcellen op de juiste plek komen omdat ze als het ware worden opgezogen door de baarmoeder. Ook heeft het een stabiliserende invloed op je menstruatiecyclus. Het stimuleert namelijk de hypothalamusklier die zorgt voor de ovulatie en de aanmaak van de baarmoederslijmvlies.

Moeite met klaarkomen? Deze positie zou een orgasme makkelijker maken

Het kan zwangerschapsmisselijkheid verminderen

Misschien moet je er niet meteen aan denken als je misselijk bent tijdens je zwangerschap maar een orgasme kan er echt voor zorgen dat je misselijkheid minder wordt.

Het versterkt de bekkenbodemspieren en verbetert de vaginale elasticiteit

Als je regelmatig klaarkomt, zorgt dit voor een hoger gehalte van oestrogeen in je bloed. Dit heeft een positief effect op je vaginale elasticiteit. Ook versterkt het je bekkenbodemspieren omdat deze samentrekken als je klaarkomt. Hoe beter je deze bekkenbodemspieren traint, hoe makkelijker je een orgasme kunt krijgen. Nog een reden dus om veel orgasmes te hebben.

Het versterkt de band met je partner

Seksen werkt natuurlijk als lijm voor je relatie maar elkaar een hoogtepunt geven, zorgt er ook voor dat je als partners makkelijker trouw blijft. Daarnaast kunnen irritaties minder worden en ben je sneller geneigd om de passie en liefde in de relatie levendig te houden.

Het kan tot meerdere orgasmes leiden

Net als bij de hond van Pavlov kunnen gevoelens gekoppeld worden aan bepaalde prikkels zoals een aanraking, geur of bepaald liedje. Als die prikkels bij een vrijpartij leiden tot een orgasme, is de kans groter dat het ook bij een volgende vrijpartij gebeurd. Zo kunnen vrouwen sneller en makkelijker klaarkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️