Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 16 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt

Het schijnt dat een dikke knuffel van 20 seconden al oxytocine vrijmaakt. Het ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je grote liefde, je beste vriend vertrouwt en als moeder een band creëert met je kindje. Bovendien maakt het hormoon je weerbaar tegen stress en kom je makkelijker tot rust. Reden genoeg om er op los te knuffelen dus.

Hormoontrainer Mieke Dams legt uit: “Oxytocine speelt een belangrijke rol in onze sociale contacten en emoties. De neurotransmitter wordt extra aangemaakt bij positief contact; dus aankijken, aanraken, knuffelen, vrijen… Het speelt een belangrijke rol bij het gevoel van verbinding tussen moeder en kind of tussen partners in liefdesrelaties.”

De hormonen stromen

Maar hoe werkt dat dan? Mieke: “Bij aanraking van je lichaam bijvoorbeeld, reageren je hormonen. Oxytocine wordt aangemaakt in de hersenen (in de hypothalamus), de hormonen geven een seintje aan de hypofyse (de dirigent van het hormoonsysteem) en dan rechtstreeks naar het zenuwsysteem. Een verhoogd oxytocine-gehalte geeft het gevoel van vertrouwen, verbondenheid, hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving én het lichaam komt sneller tot rust. Bij een te hoog oxytocine-level kan er zelfs agressief gedrag voorkomen ten opzichte van de concurrentie.”

Must read: De kracht van knuffelen

Nice. Je lichaam heeft dus haar eigen formule om lange relaties in stand te houden. Uit onderzoek blijkt dat het hormoon er zelfs voor kan zorgen dat mannen met een relatie aantrekkelijke vrouwen op afstand houden. Door knuffelen (al is het maar 20 seconden), liefdevolle aanraking of soms zelfs als je je partner alleen maar diep in de ogen kijkt, wordt oxytocine aangemaakt.

Maar vooral een (goede!) sekspartij geeft het liefdeshormoon een boost. Mieke: “Bij seksuele opwinding verhoogt de oxytocine-spiegel enigszins, maar bij een orgasme komen grote hoeveelheden oxytocine vrij. Naarmate het orgasme als beter wordt ervaren, zal het level van het hormoon ook hoger zijn. Te weinig oxytocine zorgt voor libidoproblemen; knuffelen als voorspel is dus key. Vrouwen maken overigens meer oxytocine aan dan de man. Je ziet ook dat vrouwen zich vaker en sneller willen binden dan mannen.”

Bevalling

“Oxytocine speelt bovendien een belangrijke rol bij de bevalling,” vertelt Mieke. “Het zorgt ervoor dat de weeën goed op gang komen en vrouwen een band voelen met hun kindje. Na de eerste bevalling is het hormoonsysteem van de vrouw veranderd; vanaf dat moment zijn vrouwen veel gevoeliger voor geluiden van de baby of sneller ongerust. Veel knuffelen met je kindje laat oxytocine stijgen en versterkt de band.”

Zo stimuleer je oxytocine-productie

  • Zorg dat je aangeraakt wordt. Denk aan: een massage, kussen, knuffelen of seks. Oxytocine-experts zeggen dat acht (welgemeende) knuffels per dag het recept is.
  • Oxytocine stijgt als je samen met je geliefden aan tafel eet.
  • Eet nutriënt-rijke voeding (dus voeding met een hoge voedingswaarde).
  • Je kunt speciale trainingen doen, zoals ritmisch tikken op je lichaam, of coachingstrajecten volgen die gericht zijn op meer oxytocine.
  • Neem een huisdier! En dan vooral een waarmee je lekker kunt knuffelen.
  • Geef borstvoeding. Als je langere tijd borstvoeding geeft, zorg je voor meer verbinding met je kindje.
  • Ook complimentjes geven en ontvangen kan je oxytocine-spiegel verhogen.

Meer lezen over hormonen?

Mieke Dams is orthomoleculair therapeut, hormoontrainer, voedingstherapeut en personal trainer. In haar Healthynez-praktijken begeleidt ze mensen die fitter, slanker en gezonder willen worden met behulp van laboratoriumonderzoeken op darmen, voeding en hormonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️