wpk-admin
wpk-admin Welzijn 13 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De kracht van knuffelen

Knuffelen wordt over het algemeen gezien als een universele uiting van genegenheid en is in onze westerse maatschappij voorbehouden aan geliefden, vrienden en familie. Het verbaast me dan ook niet als je vriendelijk bedankt als een volslagen onbekende aanbiedt om je gratis en voor niks eens stevig in de armen te sluiten. Laat staan dat je zelf op straat free hugs aan onbekenden uit gaat delen. Maar dat blijkt een gemiste kans. Er bestaat namelijk zoiets als te weinig knuffelen. Volgens Virginia Satir (1916-1988), de oermoeder van de gezinstherapie, hebben we alleen al om te overleven 4 knuffels per dag nodig, nog eens het dubbele om onszelf te onderhouden en 12 (!) om te groeien. Aantallen waarbij ik stiekem hoop dat ze de ontwikkeling van kinderen betreffen, anders begin ik sterk te twijfelen aan mijn kans op overleving.

Belang van aanraking

Maar ik twijfel niet aan het belang van aanraking. De huid is ons grootste zintuigelijk orgaan, en ontwikkelt zich nog voor kunnen horen of zien en takelt ook als laatste af. De huid bestaat uit miljoenen gevoelscellen die reageren op verschillende signalen uit de omgeving zoals hitte, kou, pijn, druk en tast.

Must read: Al van huidhonger gehoord? Dit is de impact van het gebrek aan aanraking

Afhankelijk van de emotionele lading van de aanraking bepaalt het emotionele brein of hormonale reacties op gang worden gebracht, waardoor je je gelukkiger en meer ontspannen voelt en helende processen worden gestimuleerd.

Knuffelen en hormonen

Een van de belangrijkste hormonen die bij een welgemeende én positief ervaren aanraking vrijkomt is oxytocine. Dit stofje wordt geassocieerd met gevoelens van liefde en welzijn en is beter bekend als het knuffelhormoon, wat me terugbrengt bij het knuffelen.

Lees ook: Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt

Een welgemeende knuffel blijkt naast de eerder genoemde hormonale reacties op aanraking ook een boost voor je zelfwaardering op te leveren. De link die we als kind leggen tussen eigenwaarde en de liefdevolle aanrakingen van onze ouders wordt op celniveau in ons zenuwstelsel opgeslagen. Een goede knuffel is in staat dat gevoel aan te spreken en daarmee ons gevoel van eigenwaarde te vergroten.

Belang voor relaties

Dan heb ik nog niks gezegd over het positieve effect op de relatie en communicatie tussen twee mensen. Knuffelen vergroot empathie en begrip. Knuffelen maakt aandachtig, voor jezelf en de ander. En paradoxaal genoeg leert een echt goede knuffel om los te laten en te verbinden met je hart en je ademhaling.

Knuffelen lijkt eigenlijk wonderbaarlijk veel op masseren. Zijn 12 knuffels wellicht het equivalent van een goede massage? Probeer het uit.

Spread the word, spread the love. It’s for free.

Meer over lichamelijk contact?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️