Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 13 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Al van huidhonger gehoord? Dit is de impact van het gebrek aan aanraking

Nog nooit van huidhonger gehoord? Niet zo gek, want het is een term die je niet heel vaak hoort. Het is een verschijnsel dat ontstaat als je lang niet bent aangeraakt en verlangt naar huidcontact. Er ontstaat dus een gebrek aan aanraking. Een situatie die makkelijk kan ontstaan en meer invloed op een mens heeft dan je misschien zou denken.

Dat aanraken en knuffelen belangrijk is, schreven we al vaker. Het knuffelhormoon oxytocine wordt namelijk aangemaakt als je knuffelt. Een hormoon dat je om héél veel redenen wilt aanmaken. We leggen je uit hoe het precies zit.

Wat is huidhonger?

Een kus van je partner als je thuis komt, een knuffel van je kinderen of een peuter die thuis aan je been hangt. Het zijn allemaal kleine aanrakingen waar je misschien niet eens bewust bij stilstaat. Maar voor iemand die last heeft van huidhonger, is er een gebrek aan al deze aanrakingen. Huidhonger is dus eigenlijk het onvervuld verlangen naar aanraking.

Ook interessant: De kracht van knuffelen

Het gebrek kan zelfs zó aanwezig zijn dat degene bij een lichte aanraking een soort schok voelt. En er een gevoel van gemis ontstaat, omdat ze wel graag aangeraakt willen worden. En da’s niet zo gek, want onze huid is na onze hersenen het belangrijkste orgaan.

Niet alleen bij ouderen

De conclusie dat dit waarschijnlijk vooral voorkomt bij oudere of eenzame mensen, kunnen we niet trekken. Een huidaanraking roept namelijk verschillende emoties op. Oók als je een relatie hebt. Net ruzie je gehad met je partner? Grote kans dat je voor geen goud wilt dat hij of zij jou nu aanraakt.

Must read: Weinig fysiek contact? Dit kun je doen tegen huidhonger

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat knuffelen zorgt voor een fijn gevoel (hello knuffelhormoon). Het schijnt dat een dikke knuffel van 20 seconden al oxytocine vrijmaakt. Het ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je grote liefde, je beste vriend vertrouwt en als moeder een band creëert met je kindje. Bovendien maakt het hormoon je weerbaar tegen stress en kom je makkelijker tot rust. Reden genoeg om er op los te knuffelen dus.

Huidhonger ontstaat bij veel verschillende mensen, op veel verschillende leeftijden, door onder andere:

Digitalisering

Door alle moderne technologieën en digitalisering is het namelijk zo dat we minder ‘echt’ met elkaar in contact staan. We pakken tegenwoordig sneller onze telefoon erbij om onze crush een appje te sturen in plaats van degene direct mee uit te vragen. We raken elkaar tegenwoordig steeds minder aan, waardoor we ook steeds minder aan de dagelijkse behoefte aan aanraking voldoen. Best eng, als je er zo over nadenkt.

Lees ook: Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt

Na een relatie of als vrijgezel

Een meer direct voorbeeld is wanneer je een lange relatie hebt gehad en deze overgaat. Als je jaren lang gewend bent om geknuffeld, gemasseerd en aangeraakt te worden, en dat ineens stopt, kan je last krijgen van een zekere zin van huidhonger.

Het verschilt van persoon tot persoon, maar mensen die vrijgezel zijn en op zoek zijn naar een relatie, kunnen een sterke vorm van huidhonger ervaren. Wanneer je zo lonkt naar een gevoel, maar dit niet bevredigt wordt, zal het verlangen naar affectie nog sterker worden.

Niet geliefd voelen

Doordat aanraking zorgt voor een fijn gevoel, kan een gebrek aan aanraking juist zorgen voor sombere gevoelens en een verlaagd immuunsysteem. Na een tijdje kan er dan het gevoel ontstaan dat je niet geliefd bent. En kunnen ook depressies, stress, eenzaamheid en angsten toenemen.

Huidhonger bij baby’s

Het gaat bij een gebrek aan fysieke aanraking zeker niet enkel om een gebrek aan seksuele intimiteit. Het kan juist ook gaan om simpele aanrakingen zoals een knuffel, hand op de schouder en hand vasthouden. Deze aanrakingen kunnen dus ook gelden tussen vrienden, familieleden en in sommige situaties zelfs tussen vreemden, lezen we op Famme.

Must read: In hoeverre zijn ouders bepalend voor de levenskeuzes van hun kinderen?

Onderzoeker Tiffany Field heeft the Touch Research Institute opgericht en deed onderzoek naar het gebrek aan aanraking en het effect dat dit heeft op kinderen. Ze vertelt aan The Guardian: ‘Ik maak me zorgen. Kinderen worden steeds agressiever omdat ze steeds minder aangeraakt worden.’ Uit Fields’ onderzoek blijkt dat kinderen wiens ouders hen minder lichamelijke affectie toonden, opgroeiden tot verbaal agressievere adolescenten dan leeftijdsgenoten die wel meer liefdevol aangeraakt werden in hun jeugd.

Vervanging in drugs of alcohol

Ook Francis McGlone, professor in de Neurowetenschappen en specialist op het gebied van affectief contact en aanraking, ondersteunt dit in The Guardian: ‘Ook ik maak me hier zorgen over. Als ons evolutionaire systeem op welke wijze dan ook wordt verstoord of onderbroken, zoeken de hersenen naar een manier om dit te compenseren. Ze kunnen vervanging zoeken in de vorm van drugs of alcohol. Als een beloningssysteem zoals aanraking wegvalt, gaan de hersenen op zoek naar andere manieren om die beloning te krijgen.’

Tips om een gebrek aan aanraking tegen te gaan

Natuurlijk kun je meer knuffelen met de kids of met je partner, als dit op jou van toepassing is. Maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Voor iedereen die behoefte heeft aan meer aanrakingen maar bijvoorbeeld alleen woont, zijn er de volgende tips:

Sporten

Vooral contactsporten waarbij je al snel iemand aanraakt, zijn hier geschikt voor. Dit kunnen intensieve sporten zijn zoals Jiujitsu en worstelen. Maar het kan ook eleganter, zoals salsa dansen waarbij je toch een danspartner nodig hebt.

Massage

Boek een keer een massage bij een salon of ga voor een Ayurvedische massage. Misschien is de drempel de eerste keer hoog, maar je hoeft ook niet meteen voor een full body massage te gaan. Een simpele handmassage bij een manicure kan ook al voldoende zijn. Als dit bevalt, kun je vervolgens met jezelf de afspraak maken om dit regelmatiger te doen op een frequentie die voor jou betaalbaar blijft.

Kappersbezoek

Een bezoekje aan de kapper werkt niet voor niets heerlijk ontspannend. De kapper is voortdurend bezig met je hoofd en haar. Zo krijg je een hoofdmassage en worden je haren ingesopt bij het wassen. Het fijne aan de kapper is dat je om de zoveel weken weer langs kunt om je coupe bij te werken. Waardoor je ook regelmatiger aangeraakt wordt.

Vrienden warm begroeten

Je kent ze wel: van die mensen die altijd een arm om iemand heenslaan of altijd begroeten met een knuffel en drie zoenen op de wang. Voor sommige mensen is dat nu eenmaal hun taal van de liefde. Probeer zelf ook vaker zo’n persoon te zijn. Geef je vriendinnen (mits zij dit natuurlijk ook leuk vinden) iedere keer dat jullie afspreken even een stevige knuffel bij het begroeten en afscheid nemen.

Huisdier knuffelen

Fijn knuffelen met een huisdier zoals een hond of kat, telt ook om huidhonger tegen te gaan. Het is ook nog eens gezellig om een huisdier in huis te hebben. Zie je een huisdier niet zo zitten? Dan kan het ook nuttig en leuk zijn om vrijwilligerswerk te doen in een dierenasiel.

Bron: Famme & Mens en gezondheid

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️