Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 23 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Sporten maakt gelukkiger dan geld, blijkt uit een onderzoek

Het is zo klaar als een klontje dat je je na een lekkere sportles – of dat nu buiten of binnen is – heerlijk voelt. Na een uurtje rennen, fietsen, boksen of whatsoever doet de dopamine zijn werk in je lichaam. Het brengt een flinke golf van genot met zich mee en je voelt je opperbest.

Dat sporten en je goed voelen inherent aan elkaar zijn, wisten we ondertussen wel. Maar wist je ook dat sporten gelukkiger maakt dan geld? Is dat (veel te dure) sportschool abonnement z’n euro’s in ieder geval dubbel en dwars waard.

Sporten maakt gelukkig

Maar voordat je direct je sportbroek over je kont hijst en de deur uitrent, leggen we je graag even uit hoe dat precies zit.

Om te onderzoeken in hoeverre beweging ervoor zorgt dat jij je goed voelt, zijn onderzoekers van Yale en Oxford een grootschalig onderzoek gestart. In het onderzoek is data bij elkaar verzameld van zo’n 1,2 miljoen Amerikanen.

Tip: Luister ook onze podcast over gelukkig zijn met gelukspsycholoog Josje

Mentale en fysieke staat

De deelnemers aan het onderzoek werden getoetst op zowel hun fysieke activiteit als hun mentale staat van zijn. Dit werd gedaan door hen vragen te stellen over hun mentale gezondheid, maar ook over hun inkomen en fysieke activiteiten – van het gras maaien tot trainen voor een triathlon.

330 dagen gelukkig

Uit het onderzoek bleek dat mensen die regelmatig sporten zich slechts 35 dagen per jaar niet gelukkig voelen. Mensen die niet aan sport deden, voelden zich gemiddeld zo’n 53 dagen per jaar ongelukkig.

Gelukkiger dan geld

Maar niet alleen de hoeveelheid dagen die je gelukkig bent, zijn hoger als je sport. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen die vaak fysiek actief zijn zich even goed voelen als mensen die niet fysiek actief zijn, maar wel ruim 22.000 euro per jaar meer verdienen dan de sportieveling.

Conclusie: je moet dus een stuk harder werken en meer verdienen om even gelukkig te worden als dat dagelijkse uurtje sporten.

Oh, en we schreven al eerder hoe ‘s ochtends sporten (voor werk) je dag positief gaat beïnvloeden, maar ook teamsporten hebben – volgens het onderzoek – een positief effect op je geluksgevoel.

Ook interessant: Waarom sporten verslavend kan werken

Hoe meer hoe beter?

Betekent dat dan ook dat je nóg gelukkiger wordt naarmate je meer sport? Helaas werkt het niet zo. We schreven al eerder hoe obsessief sporten gevaarlijk kan zijn en hoe belangrijk een rustdag is, maar ook voor je geluksgevoel is meer niet beter.

Daarnaast is gebleken dat sporten gelukkig maakt, mits het binnen bepaalde perken blijft. 3 tot 5 sportlessen of trainingssessies per week van zo’n 30 tot 60 minuten zijn ideaal, is gebleken.

Maar waar ligt dan de grens? De mentale gezondheid van de mensen die langer dan drie uur per dag trainden was minder goed dan de mensen die juist iets minder fysiek actief waren.

Sport boven geld

Wat je te doen staat? Lekker bewegen dus, niet te veel, niet te weinig. En twijfel je nog over dat ene sportschool abonnement vanwege de prijs? Dan weet je nu in ieder geval dat je beter drie keer per week kan genieten van je peperdure sportles, want het maakt je in the end hartstikke gelukkig en daar kan geen euro tegenop.

Verder lezen: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen en Meditatie kan je beter maken in sporten (ja, echt!)

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Sporten maakt gelukkiger dan geld, blijkt uit een onderzoek
Sluiten