Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 9 nov 2018
Leestijd: 8 minuten

Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

“Waarom heb je eigenlijk geen relatie?” of “Oh, jij neemt niemand mee met kerst?”. Het zijn van die opmerkingen die je naar je toe geslingerd krijgt als je ergens in de twintig of ouder bent en geen relatie hebt. Want alleen met een relatie kan je echt gelukkig zijn en voldaan door het leven gaan, toch? Dit is waarom vrijgezel zijn juist een blessing is.

Elke 11 november is het weer World Singles Day. In China barst de gekte los (nog meer dan tijdens Black Friday) en leggen de Chinese alleenstaanden zichzelf massaal in de watten. En daar zijn vooral webshops als Alibaba erg blij mee: hun omzet was vorig jaar zo’n 25,4 miljoen dollar.

Je kan vrijgezel-zijn als iets vervelends zien en met tissues op de bank gaan zitten. Of met bergen chocola balen dat het jou niet gelukt is om iemand je vriend(in) te kunnen noemen. Je vraagt je dingen af als: waarom ben ik alleen? Iedereen heeft een relatie maar mij lukt het niet. Zelfs díe heeft een relatie. Wat is er mis met me? Maar ik kan je vertellen: iedereen is alleen. Dat blijft, ook als je een relatie hebt. Geniet juist van de ‘solo’ tijd die je hebt, want die is leuker en leerzamer dan je misschien in de gaten hebt.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom ben ik single?

Liever alleen dan met de verkeerde

Laten we eerlijk zijn: aan een relatie hebben, zitten veel voordelen. Het is fijn om iemand van te houden, om hartstochtelijke seks mee te hebben en gek op iemand te zijn. Iemand te hebben op wie je kan bouwen en het gevoel te hebben alsof jullie samen de hele wereld aankunnen, en om misschien ook echt samen de wereld mee rond te reizen. Iemand te hebben om tegen aan te kruipen en vooral iemand te hebben die je leven oprecht leuker en beter maakt. Maar alleen als je mister of miss right hebt gevonden.

Als je diegene niet vindt, dan valt er ook vrij weinig te missen. Toch? Tenzij je graag met iemand samen bent, vooral om het samen zijn. Maar dan kan ook meteen je eisenpakket worden gehalveerd en kan een nieuwe vlam sneller aan de haak geslagen zijn. Natuurlijk geldt dit natuurlijk niet voor iedereen, maar ik ben liever alleen dan met de verkeerde. In de roes van het stadse leven heb ik niet eens tijd om al m’n vrienden en familie wekelijks te zien, laat staan dat ik tijd moet maken voor iemand die ik niet écht leuk vind. Just saying

De liefde van je leven ben jijzelf

Dus tot die tijd dat er iemand op je pad komt: wees blij met jezelf en geniet van jezelf. Je zal het je hele leven met jezelf moeten doen, dus je kan het maar beter ook leuk hebben met jezelf en je geluk niet te veel in de handen van anderen leggen. Want, of je nu een relatie hebt of niet, alleen ben je altijd. Natuurlijk krijg je in een relatie op een gegeven moment een leven samen, maar je bent nog steeds jij. Wat nou als je de love of your life hebt gevonden en diegene vindt ineens een nieuwe liefde? Shit happens. Dan wil je nog steeds blij zijn met jezelf.

Op deze wereld wil je voornamelijk één iemand blij maken en dat ben jijzelf. Het klinkt cliché maar als je zelf blij bent en bezig bent met de dingen die jou energie geven, dan straal je die positieve energie ook uit. En dat maakt je weer aantrekkelijker voor een ander. Waarom zou je per se iemand aan je zijde willen hebben? Er zitten namelijk ontelbare voordelen aan vrijgezel zijn.

Van zingen in de kroeg tot me-time en geen awkward dubbeldates.

De grote voordelen van vrijgezel zijn

Behalve dat je Marco Borsato’s ‘Vrijjjjjjjjjj zijjjjjjjn’ extra hard en oprecht kan meebrullen in de kroeg zitten er nog een aantal al te beste voordelen aan solo door het leven gaan:

Meer tijd voor jezelf en dingen die jíj leuk vindt

Aangezien je de meeste tijd met jezelf besteedt en wellicht met vrienden of familie, hoef je enkel je hersenen te laten kraken om wat jij leuk vindt. Je maakt alle keuzes immers voor jezelf en voor niet je partner. En daar komt meteen een flinke portie persoonlijke ontwikkeling aan te pas. Want wat vind jij eigenlijk leuk? Lees je veel boeken? Ga je graag naar rockconcerten? Ben je graag met vrienden of juist alleen?

Je ontdekt kanten van jezelf die je anders misschien niet zo snel had ontdekt. Het is namelijk makkelijk om je mee te laten slepen in het leven van je lief. Wat overigens óók heel leuk is, maar daardoor kan je soms ook vergeten wat jou nou blij maakt. Daarnaast ontwikkel je je hele leven, dus wat je vroeger leuk vond, is misschien anders dan waar je nu graag me bezig bent. Als solo’er blijf je makkelijker ontdekken en jezelf ontwikkelen.

Geen rekening houden met iemand anders

Deze is niet echt verrassend maar wel heel bevrijdend. Je kan op vakantie gaan wanneer je maar wilt naar een bestemming waar jij heen wilt. “Nee daar ben ik al geweest en ik hou niet van hiken”, zul je van niemand horen.

Je ontmoet makkelijker andere mensen

Om het voorbeeld van vakanties of reizen aan te houden: als koppel reizen is hartstikke romantisch maar je bent over het algemeen de hele tijd samen. Spontane trips met andere reizigers maken, zit er minder snel in omdat je vaak samen een kamer boekt en steeds als stel anderen ontmoet. Bye bye identity. 

Geen 300 kerstdiners

Kerst is al druk zat, laat staan als je er ook nog de verplichte kerstdiners van je lief bij moet optellen.

Je hoeft niet op bezoek bij ongemakkelijke schoonouders

Op een vrije zondagmiddag kan jij lekker (brak) op de bank blijven liggen, vrienden over de vloer hebben, eten bestellen of Netflixen tot je erbij neervalt. Wat je ook besluit te doen, je bent niet gesemiforceerd om op bezoek te gaan bij je schoonouders. Met een beetje geluk is het er leuk, maar als je pech hebt, zit je ongemakkelijk op de bank een theetje weg te lurken. Daar gaat je vrije dag.

LEES OOK: Vrijheid is… zelfliefde

Uitgaan is leuker

In een kroeg, bar of club is het toch echt leuker als vrijgezel. Als iemand met je komt praten (lees: flirten), voel je je toch altijd een beetje bezwaard als je een relatie hebt. Maar hoezo zou je niet meer kunnen praten, flirten en dansen als je een relatie zit? Het zou moeten kunnen, maar toch voelt het niet altijd fijn. Daarnaast is het altijd de vraag: ga je nu zeggen dat je een vriend hebt ja of nee?

Als vrijgezel hoef je je allemaal hier geen zorgen om te maken. Je kan gaan, staan en doen wat je wilt zonder je ergens schuldig over te voelen. Raak je de hele avond aan de praat met iemand ook al ben je totaal niet geïnteresseerd? Niemand die er onnodig om kan zeuren.

Vibe tussen singles is leuker

Als je als twee singles op stap gaat, is er gewoonweg een leukere vibe dan wanneer je met een bezette vriend of vriendin de hort op gaat. De spontane, wilde nachten met je eerst-nog-vrijgezelle vriend(in) zullen in het ergste geval langzaam plaats maken voor ‘Ik ben moe ik ga naar huis-‘ of ‘Ik ga tegen m’n lief aankruipen in bed’-achtige uitspraken.

Geen awkward dubbeldates

Zodra je een relatie hebt, word je ooit ook voorgesteld aan de vrienden en familie van je lief en andersom. Het is wachten tot het moment dat één van jullie vrienden ‘gezellig’ met zijn of haar lief wilt eten, lekker met z’n viertjes. Niets erger dan geforceerde dubbeldates waarop jullie het perfecte koppel moeten spelen. Help.

Je kan ongegeneerd met iedereen flirten

Of je een bewuste flirter bent of niet, je hoeft er in elk geval geen zorgen om te maken dat je per ongeluk iets te veel met je wimpers knippert of aangeschoten je hand iets te lang op iemands been of schouder legt en daar iemand mee kwetst, onzeker maakt of een woede- of paniekaanval bezorgt.

Must read: Volgens deze psycholoog is het beter om single te zijn

Geen jaloezie en onzekere gevoelens

Als vrijgezel heb je dus over het algemeen ook niet te maken met jaloerse gevoelens. En hoewel jaloezie (meestal) naarmate je ouder wordt en meer volwassen relaties krijgt, steeds minder wordt, is het hartstikke menselijk om af en toe jaloers te zijn. En jaloezie haalt niet het beste in je naar boven. Aan jaloezie heb je niks, daar heb je alleen maar jezelf mee. En laat dat nou net degene zijn die je het meest tevreden wilt houden.

Geen (onnozele) ruzies

Als je geen relatie hebt, heb je ook geen partner om ruzie mee te maken. Ruzies met vrienden, buurmannen, irritante mensen op de fiets en familie heb je nog steeds, maar die onnozele ruzies om te laat beantwoorde berichten of te laat kom-acties heb je niet.

En als je het zó leuk met jezelf hebt, content bent met je leven en zorgt dat je jezelf omringt met positieve energie en leuke mensen, heb je een relatie niet nodig. Het is een leuke bijkomstigheid, maar op die manier heb je alleen plaats voor iemand die je leven en jou ook écht leuker maakt.

Nou, het moge duidelijk zijn: ik blijf voorlopig nog even vrijgezel. Tot de liefde van m’n leven voor m’n neus staat dan. Maar tot die tijd ben ik druk met leuke dingen doen en mezelf blij maken.

Meer lezen over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️