Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Psyche 17 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom je jezelf het beste leert kennen door te reizen

Er zijn veel bekende gezegdes over reizen. De beste levenslessen leer je door te reizen. Reizen is een investering in jezelf. En door te reizen, leer je jezelf ook het beste kennen. Maar waarom leer je jezelf eigenlijk kennen door te reizen? Gelukkig is daar onderzoek naar gedaan, zijn er boeken over geschreven en zijn er natuurlijk een hoop experts! Dit is waarom je jezelf leert kennen als je gaat reizen.

Je plaatst jezelf in een andere context

Het lekkere aan reizen, is dat je jezelf even in een compleet andere omgeving en andere context plaatst. Een plek waar niemand je kent en je dus alle vrijheid hebt om buiten je hokje te treden. Je leeft zelfs even het leven van iemand anders, op die andere plek op de wereld. Daarmee kijk je dus eigenlijk via de ogen van een ander naar jezelf.

Je leert andere culturen, normen & gebruiken kennen

Door in aanraking te komen met andere culturen, normen en gebruiken, leer je dat wat voor jou als normaal is, niet voor iedereen de werkelijkheid is. Of de waarheid. Ik herinner me een passage uit het tweede boek van schrijfster Elizabeth Gilbert, Toewijding. Ze beschrijft dat wij in de Westerse wereld bijvoorbeeld meekrijgen dat gelukkig zijn een belangrijk doel in het leven is, zo niet het belangrijkste. Maar dat dat in andere culturen helemaal niet speelt. Best een eye-opener.

Je komt (meer) in contact met mensen

Thuis beweeg je meestal voortdurend in hetzelfde kringetje. Je huisgenoten, je familie, je collega’s, eventueel de mensen op de sportschool of in je vaste restaurantje. Maar niets leert je zoveel over jezelf, als andere mensen leren kennen.

Op reis ken je niemand en kom je voortdurend in aanraking met andere mensen. Door menselijke interacties met wildvreemden, leer je heel veel over jezelf. Bijvoorbeeld dat je eigenlijk best wel veel grapjes maakt. Of dat je genereus bent.

Wil je meer reizen in 2018? Zo reis je met minder bagage

Op reis leer je omgaan met discomfort

De onlangs overleden culinaire reis-journalist Anthony Bourdain reisde de hele wereld rond voor zijn televisieprogramma’s. Hij had een mooie quote over reizen: “Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart. But that’s okay. The journey changes you – it should change you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart and on your body. You take something with you. Hopefully, you leave something good behind.

Juist van de ongemakken op reis leer je om te gaan met de onverwachte situaties die het leven je toewerpt. Je wordt er flexibeler van.

Je krijgt er ideeën en inspiratie van

Reizen wakkert je voorstellingsvermogen aan. Dat begint eigenlijk al bij het boeken van je reis: je wordt gedwongen om een voorstelling te maken bij de plek van bestemming en wat je daar gaat beleven. Maar op een andere, onbekende plek, omringd door onbekende mensen ga je ook anders naar dingen kijken. Je wordt je bewust van andere mogelijkheden in het leven. Alleen al op het vlak van eten en drinken, mode, kunst, natuur en architectuur, maar ook wat betreft werk of tijdsbesteding.

Het geeft je verhalen om te vertellen

Reizen geeft je áltijd een verhaal om te vertellen. Zelfs als die reis helemaal knudde was. Bijna elk reisverhaal is interessant. En die reis, en al die bijbehorende indrukken, is een ervaring die je je leven lang met je meedraagt.

Meer lezen over reizen?

Meer tips, nieuwtjes en opinie over psychologie? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom je jezelf het beste leert kennen door te reizen
Sluiten