Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Voeding 30 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Must see: 8x de beste food-documentaires van dit moment op Netflix

We schotelen je een menu voor van de acht beste documentaires over voeding op Netflix die je gezien moet hebben: van kritische onderzoeken naar de voedingsindustrie, tot films over sushi waar je maag van gaat rammelen.

A Year in Burgundy (2013)

De documentaire A Year in Burgundy volgt een jaar lang zeven verschillende families die verantwoordelijk zijn voor de wijnproductie in de streek Bourgogne in Frankrijk. De film gaat in op het creatieve en culturele proces van het maken van wijn. Elke fles wijn heeft zijn eigen stukje geschiedenis, geproduceerd in een bepaald jaar met unieke weersomstandigheden.

Chef’s Table (2015)

De nieuwe mini-serie Chef’s Table neemt een kijkje in het leven en in de keuken van zes verschillende internationale chef-koks. Elke aflevering richt zich op een andere kok en zijn of haar kijk op het leven en culinaire talenten en passies.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Cowspiracy volgt op een deels humoristische wijze de schokkende reis van een milieuactivist. Deze reis is een zoektocht naar de oplossingen voor de milieuproblemen en het pad naar duurzaamheid. Volgens de documentairemakers is de veehouderij de grootste boosdoener. Nice to know: Leonardo DiCaprio is uitvoerend producent.

https://www.bedrock.nl/the-sunshine-makers-netflix-lsd/

Fed Up (2014)

Deze documentaire gaat over een onderzoek naar de rol van de voedingsindustrie in de toename van obesitas. Volgens de documentairemakers moet er nu iets veranderen: mensen worden ziek door de rotzooi die ze in hun mond stoppen, wereldwijd neemt het aantal mensen met obesitas alleen maar toe en de kinderen van nu zullen waarschijnlijk korter leven dan hun ouders.

Food Chains (2014)

Er is veel interesse voor voeding, maar er wordt nauwelijks gekeken naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de voeding op ons bord. Food Chains werpt een kritische blik op de schending van de mensenrechten op Amerikaanse boerderijen en gaat in op de vraag wat we hier als consumenten aan kunnen doen.

Food, Inc. (2008)

Food, Inc. gaat over de sombere toestand van de Amerikaanse voedingsindustrie. De multinationals die verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde voedingsindustrie willen zo veel mogelijk winst maken op de grote hoeveelheden voedsel die dagelijks geproduceerd worden. Negatieve gevolgen voor onze gezondheid en veiligheid worden hierbij over het hoofd gezien.

https://www.bedrock.nl/kiss-the-ground-netflix/

In Defense of Food (2015)

Deze documentaire van schrijver en milieuactivist Michael Pollan gaat over het voedingspatroon in de westerse wereld dat steeds meer lijkt te bestaan uit industrieel bewerkte voedingsmiddelen. Een groot deel van de bevolking eet slecht en onze gezondheid gaat achteruit. De documentaire probeert de vraag te beantwoorden: wat moeten we veranderen aan ons voedingspatroon?

Jiro Dreams of Sushi (2011)

Dit verhaal gaat over ‘s werelds grootste sushi-chef, de 85-jarige Jiro Ono. Hij is de eigenaar van het succesvolle restaurant Sukiyabashi Jiro, het eerste sushi-restaurant ooit dat drie Michelinsterren heeft gekregen. De documentaire vertelt het verhaal over zijn verlangen naar perfectie en de ingewikkelde relatie met zijn zoon.

The Truth About Food (2007)

Er is veel onduidelijkheid over eten: wat moeten we eten en wat niet? Deze documentaire-reeks van BCC gaat in op de waarheid over eten. Moet je echt acht glazen water per dag drinken? En wat is de invloed van suiker op hyperactiviteit bij kinderen? In deze documentaire worden deze vragen beantwoord door te kijken naar wat de wetenschap ons hierover vertelt.

Meer inspirerende documentaires?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️