Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 30 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

EFT: een zelfhulp tool waarbij je emotionele blokkades wegtikt met je vingers

EFT: het staat voor Emotional Freedom Technique. Het is een methode waarbij je spanning of emotionele klachten wegneemt door op bepaalde plekken op je lichaam te kloppen, zoals bij acupunctuur. In Amerika is EFT bekend, maar in Nederland is er eigenlijk nog weinig over te vinden.

Hoe werkt EFT eigenlijk precies?

EFT ofwel: tapping

Emotional Freedom Technique is geen therapie, maar een tool die gebruikt kan worden binnen een therapie, coaching traject of als zelf-hulpmiddel. Het wordt ook wel ‘tapping‘ genoemd; het slaat namelijk op het kloppen (de letterlijke vertaling van tapping) van je vingers op bepaalde zones van je lichaam. Deze zones zijn gebaseerd op traditionele acupunctuurpunten.

Het is een psychologische vorm van acupunctuur waarmee je positieve veranderingen zou kunnen aanbrengen. Met EFT zou je stress verminderen, blokkades verwijderen en positieve emoties versterken. En in tegenstelling tot veel methodes kan je EFT zélf uitvoeren.

Bij de principes van EFT wordt ervan uitgegaan dat fysieke klachten (of zelfs pijn) en geestelijk welzijn sterk verbonden zijn met onze emoties. Door op de speciale acupunctuurpunten te kloppen, wordt het energiesysteem gestimuleerd dat langs meridianen loopt.

Kun je met je mind je lichaam genezen?

Meridianen zijn energiebanen die in de oude Chinese gezondheidsleer worden gezien als levensenergie. Deze stromen door je lichaam om je organen van energie te voorzien. Er zijn 12 hoofdmeridianen en elk is gekoppeld aan een orgaan.

Bij EFT focus je je op fysieke prikkels, negatieve of positieve emoties, herinneringen of negatieve overtuigingen, terwijl je deze benoemt en ze tegelijkertijd hardop uitspreekt. Ondertussen klop je met je vingers op specifieke meridiaan-eindpunten op je gezicht en lichaam. Zo verlaag je je stresshormonen, het kalmeert je zenuwstelsel en je hersenen worden opnieuw bedraad waardoor je op een nieuwe en gezondere manier reageert. Daardoor wordt de energiebalans van het lichaam hersteld.

Zo werkt EFT

Met het onderwerp dat jou emotionele spanning oplevert, formuleer je een zin, jouw setup-statement. In het eerste deel van jouw setup-statement benoem je je onderwerp, het tweede deel bestaat uit een bevestiging waarin je jezelf met alles wat er nu is, accepteert. Terwijl je met je linker- of rechterhand 9 verschillende punten langsgaat op je lichaam, herhaal je de zin. Bijvoorbeeld: “Ondanks dat ik moe word van deze prestatiemaatschappij, hou ik van mezelf en accepteer ik mezelf volledig.” Doordat je hardop en oprecht zegt dat je iets accepteert wat je niét wilt, kan je het gaan loslaten.

Terwijl je jouw set-up statement 3 keer zegt, klop je met je vingers op het eerste punt, het karatepunt. Als je dat hebt gedaan, ga je al kloppend naar de volgende punten en benoem je steeds het onderwerp anders. Je zegt bijvoorbeeld bij elk punt één keer; deze vermoeidheid, dit probleem, deze angst, stress, hoofdpijn, etc.

drukpunten eft
Rainbowblack Academy

De kloppunten zitten:

  • Aan de buitenkant van de handpalm, het karatepunt
  • aan de binnenkant van de wenkbrauw
  • aan de buitenkant van het oog (net op het bot)
  • onder het oog (het op het bot)
  • onder de neus
  • boven de kin
  • op het begin van je sleutelbeen
  • onder de arm, net onder de oksel (ter hoogte van je bh-bandje)
  • boven op het hoofd

Wetenschappelijk onderzoek

In de wetenschap wordt EFT gezien als een vorm van energiepsychologie en wordt het beschouwd als een op bewijs gebaseerde behandeling voor trauma’s. Onder andere Harvard Medical School heeft onderzoek gedaan naar EFT. Wat bleek? Het kan een aantal problemen als stress, angst, fobieën en loslaten van blokkades oplossen.

EFT zou namelijk de amygdala (een deel in je hersenen dat betrokken is bij het aansturen en verwerken van bepaalde emoties, zoals ons oerinstinct) uitschakelen, waardoor de stressrespons wordt verstoord. De hersensynapsen kunnen dan weer opnieuw worden bedraad en met een ‘meer geschikte’ emotie komen.

EFT in Nederland

Kan je EFT dan alleen in Amerika doen of moet je het zelf uitproberen? Gelukkig niet. Sinds kort bestaat in Nederland de Rainbowblack Academy. Half november start hier een online cursus waarin je jouw blokkades leert loslaten en ga je op zoek naar wat je nou écht gelukkig maakt, allemaal door middel van EFT.

Op 5 november kan je alvast kennis maken met de methode in een gratis online masterclass. Wij zijn altijd fan van alternatieve geneeswijzen en zijn benieuwd naar de kracht van EFT!

Meer lezen over alternatieve geneeswijzen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️