Emma Bering
Emma Bering Body 12 okt 2018

Wat iedereen zou moeten weten over het helen van energie

Als je denkt aan therapie, dan denk je waarschijnlijk aan een psycholoog of een andere soort praattherapie. Echter is meestal je lichaam ook verbonden aan mentale problemen. Naast dat praten heel goed kan helpen, is het ook belangrijk dat je lichaam in balans is, oftewel je algehele energie. Het helen van energie is een alternatieve geneeswijze die ook in Europa steeds populairder wordt.

Veel mensen weten te weinig af van dit onderwerp, en dat is zonde. Het zou namelijk iedereen kunnen helpen tijdens een lastige of stressvolle periode. Dit is wat je er over zou moeten weten:

Het helen van energie bestaat al duizenden jaren

Helen van energie in de vorm van reiki wordt al sinds het begin van de 20ste eeuw gebruikt in Japan. Maar ook het gebruik van Chakra’s, de 7 energiecentra in het lichaam, is terug te vinden in oude Hindoeteksten. Daarnaast werden meridianen, de energiestromen in het lichaam, al gebruikt voor acupunctuur, dat deel uit maakt van de traditionele Chinese geneeskunde.

Het is gebaseerd op wetenschappelijke principes

Bij natuurkunde leer je dat alles een bepaalde trilling heeft, zowel objecten als mensen. Ook als je in een ruimte komt waar net is gevochten kan de lucht heel gespannen aanvoelen, waardoor je liever meteen vertrekt. De trilling van een mens is afhankelijk van de gemoedstoestand van diegene. Iemand die heel vrolijk is heeft een hogere trilling, dat is ook waarom mensen het hebben over ‘good vibes’.

Wat we kunnen leren van Traditionele Chinese Geneeskunde

Je hoeft niet spiritueel te zijn om te profiteren van het helen van energie

Het helen van energie kan voor sommige mensen wat spiritueel en zweverig aanvoelen. Dat kan ook meteen een obstakel zijn en een reden waarom je het vooral niet wil proberen. Toch hoef je zelf niet spiritueel te zijn om te profiteren van het helen van energie. Wel is het belangrijk dat je er met een open blik naar kijkt en open staat voor de ervaring.

Let op: het helen van energie is geen vervanging van je medicijnen, het is eerder een aanvulling.

Het is volledig toegankelijk

Het helen van energie kan op meerdere manieren. Zo bestaat er reiki, waarbij de overdracht van energie tussen de therapeut en de patiënt centraal staat. Vaak raakt de therapeut met zijn handen bepaalde delen van het lichaam aan. Deze punten zijn meestal gelinkt aan de chakra’s. Het kan ook zijn dat de therapeut de patiënt niet aanraakt, maar met de handen boven het lichaam zweeft.

Daarnaast is acupunctuur ook een vorm van het helen van energie. Deze vorm maakt al eeuwen deel uit van de traditionele Chinese geneeswijze. Iedereen kent acupunctuur als een therapie of behandeling met naalden. Deze manier van therapie speelt in op de geestelijke, lichamelijke en emotionele ontwikkelingen van een patiënt. Zo wordt geprobeerd de energie weer in balans te krijgen.

Reflexologie is ook onderdeel van het helen van energie. Deze pseudowetenschappelijke manier van therapie gaat ervan uit dat de organen en delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn via de voeten. De voet wordt opgedeeld in delen die corresponderen met bepaalde delen van het lichaam, zoals het hart of de lever. Door het masseren van deze onderdelen wordt de doorstroming van deze gebieden verbeterd.

Ook een massage kan de energie van het lichaam helen. Een goede massage zorgt voor optimale ontspanning, bevordert de doorstroming van lymfen en vermindert de spanning in de spieren.

> Dit vind je misschien ook interessant: Helen met je handen: dit is reiki en zo kun je het zelf toepassen

Je kan het thuis beoefenen

Als je naar een therapeut bent geweest, is het belangrijk dat je doorgaat met het helen van je energie. Het is natuurlijk niet zo dat na één bezoek al je problemen zijn opgelost, je zal er toch zelf aan moeten blijven werken. Neem bijvoorbeeld een keer een bad met roze Himalayazout of brand wat salie rond in het huis zodat je de ruimte en je aura reinigt van negativiteit.

Met een beetje nieuwsgierigheid en een open mind kan het helen van je energie een fijne ervaring zijn waar je wellicht wel meer van wilt. Je zal het nooit weten als je het nooit probeert.

Meer lezen over therapie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wat iedereen zou moeten weten over het helen van energie
Sluiten