Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 13 okt 2018

De docu Embrace op Netflix helpt het onbereikbare schoonheidsideaal de wereld uit

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: ‘Embrace’, waarin Taryn Brumfitt op zoek gaat naar de redenen achter ons schoonheidsideaal – én bewijst dat we daar helemaal niet aan hoeven te voldoen.

Wist je dat ongeveer de helft van de meisjes tussen de 5 en 12 jaar wil afvallen? Ze gaan minder eten omdat ze bang zijn dat ze dik zullen worden, en dat terwijl ze eigenlijk vooral bezig moeten zijn met vriendinnetjes maken op school en buitenspelen. En die obsessie met uiterlijk stopt niet als we ouder worden. Zo denkt 45 procent van de vrouwen met een gezond gewicht toch dat ze overgewicht hebben, en besteden alle Australiërs bij elkaar per dag maar liefst 1 miljoen dollar (!) aan diëten.

Embrace yourself

Dat is precies waarom Taryn Brumfitt er een documentaire over wilde maken. Je kent haar misschien van de voor- en nafoto’s die ze inmiddels al een tijd geleden deelde op Facebook. Geen foto’s waarbij ze 20 kilo is afgevallen en ineens aan het schoonheidsideaal voldoet, maar eerder andersom. Op de linkerfoto is ze extreem dun, gespierd en gebruind, loopt ze in een bikini. Rechts zit ze naakt op een stoel, met een klein buikje maar veel oprechtere glimlach. Bijbehorende tekst: “Be loyal to your body, love your body, it’s the only one you’ve got.”

Niet dat Taryn altijd al van haar lichaam hield – integendeel. Nadat ze drie kinderen had gekregen, haatte ze hoe ze eruit zag. Sterker nog, ze stond op het punt om een operatie te ondergaan om het er weer ‘normaal’ uit te laten zien. Pas op het laatste moment besloot ze dat niet te doen, omdat ze aan haar dochter wilde meegeven dat je je lichaam mooi mag vinden zoals het is. In plaats daarvan deed ze mee aan de een bodybuilding-wedstrijd: die van de before-foto, ja. Maar ze realiseerde zich je zelfs met het ‘perfecte bikinilichaam’ nooit tevreden bent.

Indrukwekkend en inspirerend

In de docu Embrace vertelt Taryn niet alleen haar verhaal, maar reist ze ook de wereld over om experts en ervaringsdeskundigen te bezoeken. Ze gaat bijvoorbeeld langs bij een plastisch chirurg om te vragen wat die aan haar zou veranderen als ze zijn klant was – en laat zien hoe onnodig dat is. Ook praat ze met onder andere een redacteur van Cosmopolitan, een plus-sizemodel, een meisje met anorexia, een meisje met brandworden, psychologen en artsen. En o ja, ze bezoekt ook Harnaam Kaur, die we kennen als ‘The Bearded Lady’.

Het resultaat is een indrukwekkend en tegelijkertijd inspirerend geheel. Het maakt je boos om deze wereld, laat je meevoelen met mensen die worden beoordeeld op uiterlijk, maar maakt je vooral duidelijk dat je er helemaal oké uitziet, met welk lichaam dan ook.

EMBRACE – Official Trailer (2016)

When Body Image Activist Taryn Brumfitt posted an unconventional before-and-after photo in 2013 it was seen by more than 100 million people worldwide and sparked an international media frenzy. EMBRACE follows Taryn’s crusade as she explores the global issue of body loathing, inspiring us to change the way we feel about ourselves and think about our bodies.

Embrace duurt bijna anderhalf uur en is te bekijken op Netflix.

Meer interessante docu’s op Netflix

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De docu Embrace op Netflix helpt het onbereikbare schoonheidsideaal de wereld uit
Sluiten