Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Partner 1 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Me-time is ontzettend belangrijk, maar waarom eigenlijk?

We leven in een maatschappij vol druk, haast en verantwoordelijkheden. Je doet werk voor je baas, je steunt vrienden die je nodig hebben en je vrije tijd stop je vol met nieuwe dingen leren. Uiteindelijk krijg je daar zelf natuurlijk ook wat voor terug – geld, vriendschap, kennis – maar soms voelt het alsof je helemaal niets meer écht voor jezelf doet. Ga maar na: wanneer heb jij voor het laatst op de bank liggen lezen of een uur in bad gedobberd? Misschien nog wel recentelijk. Maar de laatste keer dat je het deed zonder schuldgevoel omdat je eigenlijk iets anders zou moeten doen, is waarschijnlijk een stuk langer geleden. We nemen weliswaar me-time (de meeste mensen in ieder geval), maar daar genieten we niet echt van omdat ons hoofd een wervelwind is van gedachten aan andere dingen. En dat terwijl niks-doe-tijd voor onszelf hartstikke belangrijk is – zelfs als je denkt dat je prima áltijd met anderen kunt zijn of dat je echt energie krijgt van die cursus.

Win een wellness-weekend (deze winactie is gesloten!)

Dove weet gelukkig als geen ander hoe belangrijk me-time is – niet voor niets maken ze al decennialang verzorgingsproducten waarmee je echt even kunt genieten. En we hebben leuk nieuws: ter ere van de lancering van de Dove 0% deodorant mogen we een heerlijk wellness-weekend ter waarde van 200 euro weggeven, zodat je ultiem kunt ontspannen én je huid goed verzorgd wordt. Kans maken? Vul hier je gegevens in, dan sturen wij je een mailtje als je hebt gewonnen.

Maar ook voor andere lezers hebben we een cadeautje. De eerste 100 aanmeldingen ontvangen namelijk een gratis sample van de nieuwe roldeodorant, een mini-stukje wellness. De 0% deodorant, voor 24 uur frisheid en zachte oksels, bevat geen aluminiumzouten en is daarmee een goede keuze als je geen anti-transpirant wilt gebruiken. Er zitten namelijk wél antioxidanten, vitamine B3 en een speciale hydraterende crème in de nieuwe deodorant, voor verzorging en hydratatie van de okselhuid en het creëren van een huideigen barrière tegen bacteriegroei onder je oksels (lees: nare luchtjes). Vergelijk het eens met je huidige deo en merk zelf het verschil! De Dove 0% deodorant is ook verkrijgbaar bij Kruidvat en Etos, in de vorm van zowel sprays als rollers. Voor ieder wat wils, zeg maar.

Waarom me-time zo belangrijk is

Maar waarom zou je dat weekend willen winnen – en moet je überhaupt wat vaker tijd voor jezelf nemen? Nou, hierom dus.

Stiekem is iedereen een beetje introvert

Hoewel de meeste mensen het begrip introvert linken aan verlegenheid, betekent het in feite simpelweg dat het je energie kost als je met andere mensen bent. Als je extravert bent, krijg je er juist energie van – maar ook daar zit een grens aan. Je kunt dan nog zo vrolijk worden van je medemens, maar de werkelijkheid blijft dat je je altijd nét wat anders voordoet als je in gezelschap bent. Daarom heeft iedereen oplaadmomenten nodig, of dat nu veel of weinig is.

Tijd alleen geeft ons nieuwe inspiratie

Als je altijd maar doorgaat, is de kans groot dat je ideeën op een gegeven moment op raken. Zomaar ineens heeft je brein er geen zin meer in, voel je de inspiratie wegsmelten als sneeuw in de zomer. Dat komt omdat ideeën worden bedacht in het defaultnetwerk in je hersenen, en dat functioneert voornamelijk als je hersenen rusten.

Natuurlijk, als je actief aan het brainstormen bent kom je ook wel verder – maar de inspiratie die in je opkomt als je eigenlijk moet gaan slapen, is toch nog net wat beter. Kortom, we hebben rust nodig om onze dagelijkse informatie-opname te verwerken én nieuwe informatie te genereren.

Je bent alleen gelukkig als je trots bent op jezelf

Huh, maar wat hebben me-time en trots met elkaar te maken? Nou, best wel wat. De reden waarom we onszelf vaak geen relax-tijd gunnen (niet écht) is omdat we vinden dat we nooit genoeg zijn. We hadden meer kunnen doen, we hadden dingen beter kunnen doen. Wie zijn we dan om onszelf zo te verwennen?

We vergeten vaak dat er ook een heleboel dingen zijn waar we wél trots op kunnen zijn, en dat we die ‘nutteloze tijd’ echt wel verdienen. Uiteindelijk ben je alleen gelukkig als je trots bent op jezelf, en dat uit zich in goed voor jezelf zorgen. Kun je daar vervolgens ook weer trots op zijn.

In samenwerking met Dove

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️