Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 2 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Hardop tegen jezelf praten heeft zo zijn voordelen

Mompel je tegen jezelf als je in de supermarkt loopt en de producten op je lijstje niet kunt vinden? Of praat je hardop als je achter je computer zit op werk? Nee, je bent echt geen weirdo. Oké het ziet er soms een beetje gek uit (tegen wie hééft die vrouw in de supermarkt het toch?), maar trek je er niets van aan. Tegen jezelf praten brengt namelijk een paar fijne voordelen met zich mee.

Het stimuleert je geheugen

Op het moment dat je tegen jezelf praat worden de visuele eigenschappen van je hersenen geactiveerd, stellen de de psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya. In hun supermarktonderzoek – welke is gepubliceerd in The Quarterly Journal of Experimental Psychology – werden verschillende producten getoond aan twintig vrijwilligers. Aan de helft van hen werd gevraagd om de onderwerpen hardop te herhalen. De andere helft werd gevraagd om stil te blijven tijdens het experiment. Hierna kregen alle vrijwilligers de opdracht om de producten te zoeken in de supermarkt. En ja hoor, de praters vonden de producten sneller dan degenen die stil waren geweest. Best handig dus.

Het kan je helpen om gefocust te blijven

Je bent thuis aan het werk achter je computer, maar kunt je aandacht er maar moeilijk bijhouden. In gedachten ben je al weekend aan het vieren, en je kijkt om de haverklap op je telefoon. Heb je vaak last van concentratieproblemen? Dan kan zelfgericht praten een goede oplossing zijn. Als je hardop de stappen uitspreekt die je moet volgen, of de dingen die je nog moet doen, dan wordt het allemaal een stuk overzichtelijker. En je geeft je gedachten hierdoor niet de kans om te worden afgeleid door dingen of mensen om je heen.

Het helpt je om gedachten op te helderen

Tot slot kan zelfgericht praten ons helpen om met (vervelende) gevoelens om te gaan. Een goed voorbeeld is als je boos bent op je partner. Hij (of zij) haalt echt het bloed onder je nagels vandaan, en vanbinnen kook je. Zelfgericht praten is dan een effectieve manier om de woede weg te laten zakken en je gedachten helder op een rijtje te zetten. En dat kan vervolgens weer helpen om het probleem tussen jou en je partner op te lossen. Wanneer je hardop een probleem analyseert kun je een betere afweging maken over de aanpak ervan. Niet gek toch?

Meer lezen?

Waarom praten met je handen zo gek nog niet is.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️